Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι απαντά στις αποκαλύψεις του Banking News η Δρομέας για τον έλεγχο του ορκωτού της... ως ορκωτός εταιρίας στην οποία δεν εργάζεται

Τι απαντά στις αποκαλύψεις του Banking News η Δρομέας για τον έλεγχο του ορκωτού της... ως ορκωτός εταιρίας στην οποία δεν εργάζεται
Διευκρινίσεις για ορκωτό λογιστή και έκθεση ελέγχου χρήσης 2022 παρείχε η Δρομέας...
Στο δημοσίευμα του Βankingnews σχετικά με «oρκωτό που υπέγραψε τον έλεγχο της εταιρείας Δρομέας ως … ορκωτός άλλης εταιρίας στην οποία δεν εργάζεται...» απάντησε η Δρομέας...
Ειδικότερα, «η εταιρεία Δρομέας, μετά και από σχετικό δημοσίευμα σε διαδικτυακό μέσο και την με αριθμό πρωτοκόλλου 1212/5-5-2023 επιστολή, που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 21/6/2022, είχε εκλέξει για τον τακτικό έλεγχο της διαχειριστικής χρήσης 2022, την Ελεγκτική Εταιρία "METRON Auditing AEOE" και ειδικότερα είχε ορίσει ως τακτικό ελεγκτή το τότε μέλος της METRON κο Δημήτριο Πλασταρά-Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, η υπογραφή της Εκθέσεως Ελέγχου διαχειριστικής χρήσης 2022 της Εταιρίας από τον ως άνω ορισμένο τακτικό ελεγκτή κ. Δημήτριο Πλασταρά, ενόσω ο τελευταίος είχε εν τω μεταξύ αποχωρήσει από την METRON, έλαβε χώρα μετά από συμφωνία του με τη METRON και αφού είχε προηγηθεί η απαιτούμενη ενημέρωση-γνωστοποίηση περί των ανωτέρω προς την ΕΛΤΕ (με κοινοποίηση και προς το ΣΟΕΛ), η οποία έχει Αριθμό Πρωτοκόλλου: 082/12-4-2023».

Τι ανέφερε το Bankingnews

Αποκλειστικό: Ο ορκωτός της Δρομέας υπέγραψε τον έλεγχο ως … ορκωτός εταιρίας στην οποία δεν εργάζεται

Μπορεί ένας ορκωτός λογιστής να υπογράφει οικονομικές καταστάσεις μιας εισηγμένης εταιρίας αλλά την ίδια στιγμή να μην ανήκει στη συγκεκριμένη εταιρία;
Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι αυτό είναι εφικτό καθώς έχουμε το φαινόμενο οι οικονομικές καταστάσεις της ΔΡΟΜΕΑΣ να φέρουν την υπογραφή του ορκωτού ελεγκτή Δημήτριου Πλασταρά και της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών METRON Auditing ΑΕ αλλά ο κ. Πλασταράς έχει αποχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 και πλέον διαθέτει δική του εταιρία ορκωτών ελεγκτών.
Μάλιστα στις οικονομικές καταστάσεις της Δρομέας αναφέρονται επί λέξη τα εξής: «Η METRON Auditing Α.Ε.Ο.Ε. διορίστηκε για πρώτη φορά από την τακτική γενική συνέλευση ως Ελεγκτική Εταιρεία για τον έλεγχο της διαχειριστικής χρήσης 1/1/2011-31/12/2011 της «ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.Α. - "ΔΡΟΜΕΑΣ" ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ».
Έκτοτε ο διορισμός μας έχει αδιαλείπτως ανανεωθεί για μια συνολική περίοδο 12 ετών με βάση τις κατ’ έτος λαμβανόμενες αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων».
Ωστόσο από την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση διαφάνειας της METRON Auditing δεν προκύπτει ότι ο κ. Πλασταράς ανήκει στο δυναμικό της εν λόγω ελεγκτικής εταιρίας.
Αντιθέτως σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσίου Μητρώου Ορκωτών Ελεγκτών της ΕΛΤΕ προκύπτει ότι ο κ. Πλασταράς ανήκει στο δυναμικό της ALPHA AUDITORS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε..
Η εταιρία σύμφωνα με το ΓΕΜΗ είναι ενεργή από την 1η Ιουλίου 2022 και μοναδικός της εταίρος και διαχειριστής είναι ο κ. Δημήτριος Πλασταράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι για να γίνει αλλαγή ορκωτού ή ελεγκτικής εταιρίας θα πρέπει να υπάρχει έγκριση της ΕΛΤΕ.
Εδώ όμως έχουμε το οξύμωρο φαινόμενο να μην αλλάζει η ελεγκτική εταιρία αλλά παραδόξως ο ορκωτός που υπογράφει να ανήκει όταν υπογράφει σε άλλη ελεγκτική εταιρία!
Έτσι το ερώτημα που τίθεται αν η ΕΛΤΕ έχει ενημερωθεί και έχει δώσει την έγκρισή της για το φαινόμενο που ίσως δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης