Speculator

Με τι όπλα στη φαρέτρα της θα πάει η διοίκηση της Lavipharm στη Γενική Συνέλευση

tags :
Με τι όπλα στη φαρέτρα της θα πάει η διοίκηση της Lavipharm στη Γενική Συνέλευση
Κάλεσμα να μπουν οι μικρομέτοχοι στη γενική συνέλευση ώστε να δουν την αλλαγή στον ισολογισμό και στις προοπτικές του ομίλου – Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.
Μία από τις πιο κρίσιμες γενικές συνελεύσεις, μεταξύ όσων έχουν ανακοινωθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ίσως αυτή της Lavipharm, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου.
Η ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης ύψους 58 εκατ. ευρώ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των επενδυτών με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει άνω του 50% σε διάστημα λιγότερο από μήνα.
Μάλιστα ο τρόπος της αύξησης, η εισφορά των βασικών μετόχων, τα σχέδια ανάπτυξης και η αποτίμηση, προκάλεσαν πλήθος ερωτημάτων, τα οποία καλείται να απαντήσει η διοίκηση στη γενική συνέλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το φάρμακο (σύνολο δικαιωμάτων παραγωγής, πώλησης και διανομής του διαδερμικού επιθέματος κλονιδίνης στην Ιταλία με την εμπορική ονομασία CATAPRESAN προοριζόμενου για την αντιμετώπιση της υπέρτασης) που θα εισφέρουν οι βασικοί μέτοχοι έναντι 34 εκατ. ευρώ, κυκλοφορεί στην Ιταλία με γνωστά αποτελέσματα και χωρίς να αναμένεται ανταγωνισμός.
Ένα από τα θετικά της Lavipharm, λένε στελέχη του κλάδου που γνωρίζουν, δεν είναι μόνο πως είναι η μοναδική εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο φαρμακευτική εταιρεία, αλλά και το γεγονός πως τα φάρμακα που παράγει, είναι πολύ μικρά για το μέγεθος μεγάλων φαρμακευτικών, άρα δεν αναμένεται να την «ενοχλήσουν» στο μέλλον, αλλά πολύ μεγάλα για το μέγεθος της Lavipharm.
Αυτό έχουν εντοπίσει και επενδυτές από το εξωτερικό, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως κατέχουν ήδη ποσοστό και με άλλες να τονίζουν πως κάποιοι είναι έτοιμοι να πάρουν από τυχόν ανεκτέλεστα και μάλιστα βάζοντας χρήματα που θα τους δώσουν σημαντικό ποσοστό.
Η διοίκηση έχει ήδη τονίσει πως θέλει τους μικρομετόχους μαζί της ώστε να δουν πως μπορεί να εξελιχθεί η εταιρεία στο μέλλον αλλά και να αρχίσουν να λαμβάνουν μέρισμα.
Ωστόσο, επειδή θέλει να καλυφθεί όλη η αύξηση (τα 34 εκατ. ευρώ είναι μαξιλάρι) για να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια ανάπτυξης, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα δώσει τα αδιάθετα σε επενδυτές που ήδη έχουν εκδηλώσει ή θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με στόχο να φτάσει όσο πιο κοντά στα 58 εκατ. ευρώ.
Το φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη στην Ιταλία θα φέρει νούμερα στον ισολογισμό, αλλά η εταιρεία θέλει να αναπτυχθεί, να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα και να επενδύσεις στην έρευνα και αν δεν πάρει τα 24 εκατ. ευρώ, ο σχεδιασμός θα καθυστερήσει.
Ένα ερώτημα που επίσης θα κληθεί να απαντήσει η διοίκηση στη Γ.Σ. είναι γιατί με τόσα χρήματα δε μειώνει το δανεισμό της.
Αν κάποιος κοιτάξει τον ισολογισμό του 2021 θα δει πως τα EBITDA ήταν στα 6,2 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ το 2020 και άφησαν καλό κέρδος στην τελική γραμμή (1,72 εκατ. ευρώ).
Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια εξυπηρετούνται χωρίς κάποιο θέμα και μάλιστα στην υπόθεση ότι το 2023 παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, μαζί με τα EBITDA του φαρμάκου από την Ιταλία (3,3 εκατ. ευρώ) θα φτάσουν τα 9,5 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2021 ήταν στα 34,8 εκατ. ευρώ επομένως ο δείκτης Net Debt/EBITDA το 2023 θα είναι 3,6 φορές.
Αυτό επίσης που θα κληθεί να απαντήσει η διοίκηση είναι οι προοπτικές.
Ότι δηλαδή το διαδερμικό κυκλοφορεί ήδη με επιτυχία στην Ιταλία και με όλες τις άδειες και υπάρχουν προοπτικές για άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αν αυτό γίνει τα επόμενα χρόνια σε 3 για παράδειγμα χώρες τότε τα EBITDA μπορεί να εκτοξευτούν.
Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται κάποιες συνεργασίες που έχει η εταιρεία με την Zentiva για είσοδο γενόσημων στην ελληνική αγορά, ή η ανάπτυξη άλλων διαδερμικών και η κυκλοφορία τους.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης πάντως ακόμα και αν καλυφθεί μόνο κατά 34 εκατ. ευρώ, η μετοχή βγαίνει από την επιτήρηση και θα έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 45 εκατ. ευρώ.
Αν καλυφθεί στο σύνολό της η αποτίμηση θα μπορεί να φτάσει κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα του ισολογισμού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης