Τελευταία Νέα
Speculator

Σαράντης: Η ουκρανική απειλή 28 εκ ευρώ τζίρου και 16 εκατ. ευρώ παραγωγικών εγκαταστάσεων

Σαράντης: Η ουκρανική απειλή 28 εκ ευρώ τζίρου και 16 εκατ. ευρώ παραγωγικών εγκαταστάσεων
Σοβαρή η έκθεση του ελληνικού ομίλου στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Σε Αχίλλειο πτέρνα για τη Σαράντης αποδεικνύεται η αγορά της Ουκρανίας στην οποία ουσιαστικά συμπληρώνει τέσσερα χρόνια παρουσίας με την εξαγορά της Ergotrack το 2018.
Και μπορεί η εταιρία απαντώντας στα ερωτήματα που έστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες να αναφέρεται σε ποσοστά αλλά δεν είναι δεδομένο ότι καταγράφονται οι κίνδυνοι που προκύπτουν καθώς τα απόλυτα μεγέθη μπορεί να αποτυπώσουν την εικόνα.

Ειδικότερα η Σαράντης με ανακοίνωση στο ΧΑ αναφέρει πως δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών του εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC αντίστοιχα.
Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου.
Με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική το έτος 2021 και θα ανακοινωθεί προσεχώς καθώς τα αποτελέσματα του Ομίλου για το προηγούμενο έτος δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή την χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών.
Με βάση το Α’ Εξάμηνο του 2021 τo ενεργητικό της Ergopack LLC αποτελεί το 7,6% του ενεργητικού του Ομίλου. Αντίστοιχα, τo ενεργητικό της Hoztorg LLC αποτελεί το 0,2% του ενεργητικού του Ομίλου. Η αναλογία δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική κατά την 31.12.2021.

Όμως με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2020 τα έσοδα του ομίλου από Ουκρανία και Ρουμανία ήταν 30,2 εκ ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 7,77% των συνολικών εσόδων του ομίλου.
Το πρόβλημα στην Ουκρανία εστιάζεται στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Ergopack όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου.
Και είναι σαφές ότι η Σαράντης δεν θα έχει μόνο απώλεια εσόδων λόγω αδυναμίας παραγωγής και υποτίμησης του τοπικού νομίσματος αλλά και τον κίνδυνο καταστροφής των παραγωγικών εγκαταστάσεων που έχουν αποτιμηθεί περίπου στα 16 εκ ευρώ.
Συνυπολογιζόμενων των επιπτώσεων στον κύκλο εργασιών η έκθεση στην Ουκρανία μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
Στη Ρωσία η έκθεση της Σαράντης είναι πραγματικά περιορισμένη και ως εκ τούτου δεν θεωρείται σημαντική για τον επηρεασμό των οικονομικών καταστάσεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης