Τελευταία Νέα
Speculator

Ιdeal Συμμετοχών: Επιστροφή κεφαλαίου υποδεικνύει η άνοδος των μεγεθών το 2021 – Προς εξαγορές

Ιdeal Συμμετοχών: Επιστροφή κεφαλαίου υποδεικνύει  η άνοδος των μεγεθών το 2021 – Προς εξαγορές
Οι εταιρείες της Ideal Συμμετοχών εμφανίζουν το 2021 ανάκαμψη πωλήσεων, σε επίπεδα καλύτερα από την περίοδο του 2019
Σχετικά Άρθρα

Αρχίζει να αποδίδει το εγχείρημα εισαγωγής συμμετοχών στο χρηματιστήριο, έστω κι αν προήλθε από μια συνένωση διαφορετικών κλάδων.
Ο λόγος για την Ideal Συμμετοχών οι εταιρείες της οποίας εμφανίζουν το 2021 ανάκαμψη πωλήσεων, σε επίπεδα καλύτερα από την περίοδο του 2019, θέτοντας τις βάσεις προκειμένου, αφενός για την επιβράβευση των μετόχων- επενδυτών της Ideal και αφετέρου να δοθεί συνέχεια στην ανάπτυξη της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών με νέες εξαγορές που θα προστεθούν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Μέτοχοι της Ιdeal, σύμφωνα με το Αποθετήριο του ΧΑ, είναι οι Βυτογιάννης 25,86%, Τruad 17,8%, Πειραιώς 7,88%, Vnk Fund (Β. Κάτσος ) 5,23% και Οlympia ( Π. Γερμανός ) 5,23%.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews από την αγορά, στην χρήση του 2021, η άνοδος των πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών η οποία θα καταγραφεί σε επίπεδο ομίλου το 2021 θα ξεπερνά το 40-45%. Συγκεκριμένα, η άνοδος αφορά τόσο την εταιρεία αναψυκτικών Three cents όσο και την βιομηχανία πωμάτων Astir Vitogiannis.
Η τελευταία ενίσχυσε τις εξαγωγές της λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης από τις πολυεθνικές εταιρείες εμφιάλωσης ενω και η Three cents αύξησε τις εξαγωγές της καθώς από τον Ιανουάριο του 2020 εμφιαλώνει τα προϊοντα στις εγκαταστάσεις του “Mεταξά” στην Κηφισιά.
Η άνοδος της λειτουργικής κερδοφορίας την περασμένη χρονιά ενίσχυσε την ρευστότητα των εταιρειών, δημιουργώντας τις συνθήκες για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους – όπως ήδη δημοσιευθεί στο Bankingnews από το περασμένο καλοκαίρι (Αύγουστος 2021)- αλλά και το χώρο να αναζητούν τραπεζικά δανειακά κεφάλαια για νέες εξαγορές.
Η εταιρεία, όπως είναι εύλογο, θα επιλέξει την επιστροφή κεφαλαίου αντι του μερίασματος ώστε να μην υπάρξει και φορολογική επιβάρυνση των μετοχών.
Υπενθυμίζεται, πως η ισχυρή αναστροφή των μεγεθών του 2020 είχε ήδη καταγραφεί στο εννεάμηνο του 2021, όταν ο κύκλος εργασιών της Ideal Ηoldings σημείωσε άνοδο κατά 40% σε επίπεδο pro forma φθάνοντας τα 51,9 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων επίσης pro forma ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων pro forma σε 7,2 εκατ. ευρώ.

Αναζήτηση συμπληρωματικών επιχειρήσεων

Εν τω μεταξύ, η κινητικότητα η οποία καταγράφεται στην ελληνική αγορά τροφίμων- αναψυκτικών, αλλά και στην πληροφορική αφορά και την Ideal Συμμετοχών η οποία, αναζητά επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι συμπληρωματικές στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θα δημιουργούν αξία και συνέργειες για μια μελλοντική αποπεπένδυση.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Ideal ήδη βρίσκεται σε επαφές τουλάχιστον με δυο μη εισηγμένες επιχειρήσεις απο τον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και της πληροφορικής ( κυβερνοασφάλεια ). Σε κάθε περίπτωση η Ideal, θα προχωρήσει στην απόκτηση των επιχειρήσεων εφόσον ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος ενω στόχος να δημιουργηθεί ένα κρίσιμο μέγεθος ( πωλήσεις, εξαγωγές, συνέργειες) το οποίο θα είναι δυνατό να προσελκύσει αργότερα την προσοχή πολυεθνικών εταιρειών.
Η επιλογή να αναζητηθούν μη εισηγμένες δεν είναι τυχαία καθώς οι πρόσφατες συναλλαγές- εξαγορές, αλλά και οι διεργασίες οδηγούν τους ιδιοκτήτες εισηγμένων, κυρίως, εταιρειών, να απαιτούν υψηλότερα τιμήματα και πολλαπλασιαστές έναντι της αξίας των εταιρειών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης