Τελευταία Νέα
Speculator

Νομοσχέδιο σούπα για την Επ. Κεφαλαιαγοράς - Εξαφανίστηκαν διατάξεις που είχαν ετοιμαστεί επί Ζαββού

Νομοσχέδιο σούπα για την Επ. Κεφαλαιαγοράς - Εξαφανίστηκαν διατάξεις που είχαν ετοιμαστεί επί Ζαββού
Όλες οι αλλαγές που προβλέπει για παραγραφή αδικημάτων, δημοσιοποίηση αποφάσεων και την… Διεύθυνση Αξιολογήσεων για επιβολή ποινών
Σχετικά Άρθρα
Άλλο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ετοιμάσει η νομοπαρασκευστική Επιτροπή επί υφυπουργίας Ζαββού και άλλο έθεσε χθες 28/12 προς διαβούλευση ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ένα μη νομοσχέδιο καθώς έχει απαλειφθεί σωρεία διατάξεων που είχε ετοιμάσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία φαίνεται ότι είχε διακοσμητικό χαρακτήρα.

Η παραγραφή

Το νομοσχέδιο προβλέπει διαδικασίες παραγραφής των αδικημάτων που διαπράττονται ασχέτως αν αυτό οφείλεται σε ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 
Η παραγραφή ορίζεται το μέγιστο σε 10 έτη από τη διάπραξη της παράβασης εφ όσον δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Παράλληλα προβλέπεται ότι η Επιτροπή δύναται να μην επιβάλλει κυρώσεις για ορισμένες παραβάσεις, σε περίπτωση που το υπόχρεο πρόσωπο λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα συμμόρφωσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον νόμο.
Τις λεπτομέρειες για τη μη επιβολή κυρώσεων θα καθορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Διεύθυνση Αξιολογήσεων

Για την επιβολή ποινών Συστήνεται Διεύθυνση Αξιολογήσεων, η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των υποθέσεων, που χειρίζονται οι διευθύνσεις ή οι μονάδες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όταν έχει εκκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά.
Αντίστοιχα, υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αξιολογήσεων και οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκκινήσει διαδικασία ανάκλησης άδειας λειτουργίας εποπτευόμενων φορέων, κατά τη νομοθεσία.
Επισημαίνεται ότι το αρχικό σχέδιο της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής προέβλεπε ανεξάρτητη διαδικασία επιβολής ποινών η οποία εξαφανίστηκε από σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.
Η Διεύθυνση Αξιολογήσεων διερευνά τα αποτελέσματα και τα πορίσματα των εισηγήσεων ελέγχου και έναρξης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων που της υποβάλλονται από τις Διευθύνσεις για τη διαπίστωση παραβάσεων της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς και εισηγείται σχετικά στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις του ελεγχόμενου προσώπου, κατά τη νομοθεσία.
Για τις περιπτώσεις ανάκλησης άδειας λειτουργίας, ως τέτοιες νοούνται οι απόψεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση στον ελεγχόμενο, της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, περί έναρξης διαδικασίας ανάκλησης άδειας λειτουργίας, η οποία επέχει θέση κλήσης για την άσκηση του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης.
Η Διεύθυνση Αξιολογήσεων εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την επιβολή κυρώσεων ή διοικητικών μέτρων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά.
Σε διαφορετική περίπτωση, η Διεύθυνση υποβάλλει εισήγηση περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης, λόγω μη στοιχειοθέτησης παράβασης.
Σε περιπτώσεις έναρξης διαδικασίας ανάκλησης άδειας λειτουργίας εποπτευόμενου φορέα, η Διεύθυνση Αξιολογήσεων εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την ανάκληση της άδειας λειτουργίας εποπτευόμενου φορέα, εφόσον πληρούνται οι κατά τη νομοθεσία προϋποθέσεις ανάκλησης.
Σε διαφορετική περίπτωση, η διεύθυνση υποβάλλει εισήγηση, περί επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση, ή για αρχειοθέτηση της υπόθεσης, λόγω μη στοιχειοθέτησης παράβασης.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εξεταζόμενης υπόθεσης, η Διεύθυνση Αξιολογήσεων δύναται να ζητά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, από την εκάστοτε αρμόδια διεύθυνση της παρ. 1, πρόσθετα στοιχεία ή πληροφορίες ή και περαιτέρω έλεγχο της υπόθεσης, κατόπιν ειδικής αιτιολογίας.

Δημοσίευση μετά την ενημέρωση του παραβάτη

Αλλαγές επέρχονται και στον τρόπο δημοσίευσης αποφάσεων καθώς αυτές θα δημοσιεύονται αφού έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του προσώπου, στο οποίο επιβάλλεται η σχετική κύρωση ή το σχετικό μέτρο.
Η δημοσίευση διενεργείται χωρίς καθυστέρηση και περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το είδος και τη φύση της παράβασης και την ταυτότητα του προσώπου, στο οποίο επιβάλλεται η κύρωση ή το μέτρο.
Η υποχρέωση δημοσίευσης δεν ισχύει για αποφάσεις επιβολής μέτρων διερευνητικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, όταν διατάσσεται η διενέργεια ελέγχου σε εποπτευόμενη οντότητα.

Δημοσιότητα προσφυγών

Για πρώτη φορά καθιερώνεται κατά τα πρότυπα άλλων κεφαλαιαγορών η δημοσιοποίηση πληροφοριών για την εξέλιξη των προσφυγών επί ποινών που έχει επιβάλει η Επιτροπή.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «Σε περίπτωση άσκησης, ενώπιον των δικαστικών, διοικητικών ή άλλων αρχών, προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής διοικητικής κύρωσης ή μέτρου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιεύει άμεσα στον διαδικτυακό της τόπο τις πληροφορίες αυτές και κάθε μεταγενέστερη πληροφορία, σχετική με το αποτέλεσμα της προσφυγής.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιεύει, επιπλέον, κάθε δικαστική απόφαση, που ακυρώνει αμετάκλητα προηγούμενη απόφαση επιβολής διοικητικών κυρώσεων ή διοικητικών μέτρων».


Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης