Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η Πειραιώς θα αντλήσει 1,6 δισ ευρώ και όχι 1 δισ - 600 εκατ ευρώ CoCos ή προνομιούχες μετοχές

Αποκάλυψη: Η Πειραιώς θα αντλήσει 1,6 δισ ευρώ και όχι 1 δισ - 600 εκατ ευρώ CoCos ή προνομιούχες μετοχές
Η αποκρυπτογράφηση των αναλύσεων Goldman και Eurobank Equities και τα ερωτήματα εσωτερικής πληροφόρησης
Σχετικά Άρθρα

Τα σινικά τείχη φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ισχυρά στην Goldman Sachs η οποία ενώ έχει αναλάβει την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εξέδωσε μια ανάλυση πρόκληση για αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή ενώ είναι σαφής η εξαύλωση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων.
Αν κάποιος μελετήσει την πρόβλεψη της Goldman Sachs θα διαπιστώσει ότι ο οίκος εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή το 2021 θα είναι 0,02 ευρώ και τα συνολικά καθαρά κέρδη 31,7 εκ ευρώ. αυτό παραπέμπει σε διπλασιασμό των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς και συγκεκριμένα στα 1,635 δισ μετοχές από 831 εκ μετοχές που είναι σήμερα.
Με δεδομένο ότι θα υπάρξει reverse split με την ανταλλαγή 1 νέας μετοχής για κάθε 16,5 παλιές ο αριθμός των παλιών μετοχών θα περιοριστεί σε 50,4 εκ μετοχές με ονομαστική αξία 1 ευρώ που είναι και η κατώτατη τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Πως όμως το σύνολο των νέων μετοχών θα γίνουν 1,636 δισ όπως αναφέρει η Goldman Sachs.
Την απάντηση τη δίνει ανάλυση της Eurobank Equities με ημερομηνία 19 Μαρτίου που φαίνεται ότι υπάρχει άριστη πληροφόρηση για τις διαδικασίες.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς δεν θα είναι 1 δισ ευρώ αλλά 1,6 δισ ευρώ.

Additional Tier 1 στα 600 εκ ευρώ

Η ενίσχυση αυτή θα προέλθει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ ευρώ αλλά και την έκδοση κεφαλαίου ΑΤ1 ύψους 600 εκ ευρώ.
Τι σημαίνει κεφάλαιο ΑΤ1;
Σε απλά «ελληνικά» Additional Tier 1.
Το ΑΤ1 είναι ουσιαστικά κεφάλαιο που μπορεί να απορροφήσει ζημίες όταν προκύψουν και πρόκειται για την έκδοση CoCos ή προνομιούχων μετοχών.
Άραγε θα εκδοθούν νέα CoCos υπέρ του ΤΧΣ που θα μετατραπούν σε μετοχές σε περίπτωση ανάγκης πράγμα πάρα πολύ πιθανόν με την εφαρμογή του προγράμματος εκκαθάρρισης των προβληματικών δανείων;
Θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές
Η έκδοση CoCos και η μετατροπή τους σε τιμή 1 ευρώ ουσιαστικά σημαίνει τελική έκδοση 1,6 δισ μετοχών και θεωρείται απολύτως λογικός ο υπολογισμός που κάνει η Goldman Sachs η οποία όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει την πρόβλεψή της για άνοδο της μετοχής της τράπεζας όταν γνωρίζει όπως φαίνεται τι ακριβώς θα επακολουθήσει.
Αλήθεια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τι άποψη έχει επί του θέματος ειδικά σε ότι αφορά στην πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού;
Σημειώνεται ότι με τις κινήσεις που έχουν προγραμματιστεί το ποσοστό του ΤΧΣ στην Πειραιώς γίνεται σχεδόν μηδέν με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης