Τελευταία Νέα
Speculator

Οσμή σκανδάλου από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς επιχειρήσεων… μακράς διαρκείας

Οσμή σκανδάλου από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς επιχειρήσεων… μακράς διαρκείας
Τα προσχήματα, οι ελλιπείς αιτήσεις, η κωλυσιεργία τραπεζών και το φέσι σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία
Σχετικά Άρθρα

Tρικ, νομοθετικά κενά αλλά και πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας συνθέτουν ένα δύσοσμο σκηνικό για μια μικρή μερίδα διαδικασιών εξωδικαστικού συμβιβασμού οι οποίες έχουν ξεκινήσει για τουλάχιστον δύο έτη ή και τρία και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Το αποτέλεσμα είναι εταιρίες στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες του κλάδου εκδόσεων να συνεχίζουν να έχουν επί μακρόν προστασία από τους πιστωτές και στην ουσία να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις του χωρίς κανένας να είναι βέβαιος για την κατάληξη των αιτήσεων.
Προκαλεί δε απορία το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου για παράδειγμα θεωρήθηκε ότι μια αίτηση είναι πλήρης χωρίς να έχουν δημοσιευτεί οικονομικές καταστάσεις όπως ορίζει ο νόμος.
Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται το φαινόμενο πιστωτής ή για την ακρίβεια τράπεζες να ζητούν προθεσμίες προκειμένου να υποβάλλουν τα στοιχεία τους και στη λήξη να ξαναζητούν προθεσμίες και να διαιωνίζεται η κατάσταση των προθεσμιών αλλά και η προστασία από τους πιστωτές και κατά συνέπεια η μη πληρωμή υποχρεώσεων.
Μάλιστα σε περίπτωση επιχείρησης ΜΜΕ ακούγεται ότι συστημική τράπεζα ζητά συνεχώς προθεσμίες επιτρέποντας να βρίσκεται η διαδικασία στον αέρα και να μην πληρώνεται καμία υποχρέωση από την αιτούσα επιχείρηση.

A la Κατσέλη

Είναι δε απορίας άξιον πως μια επιχείρηση ακόμα και αν υποτεθεί ότι κλείνει θετικά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, θα μπορέσει να πληρώσει υποχρεώσεις που σωρεύτηκαν στο μεσοδιάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η όλη διαδικασία πάσχει από σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας και έχει χαρακτηριστικά νόμου Κατσέλη όπου παρεισέφρησαν στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι βρέθηκαν στο απυρόβλητο μη πληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους παρότι είχαν τη δυνατότητα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια η κατάσταση είναι ολίγον διαφοροποιημένη και δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι με την ανοχή ή τη συνενοχή ενός ή περισσότερων πιστωτών αλλά και άλλων εμπλεκομένων εταιρίες συνεχίζουν να λειτουργούν με ψευδεπίγραφες αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχουν ως στόχο να τη μη πληρωμή υποχρεώσεων και όχι την εξυγίανσή τους.
Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τους πιστωτές μεγάλες ζημίες προκύπτουν για το δημόσιο καθώς δεν καταβάλλονται φόροι ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Δεδομένου ότι στο bankingnews έχουν περιέλθει καταγγελίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις η έρευνα συνεχίζεται και θα επανέλθουμε αφού έχουμε λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις από τον κύκλο των εμπλεκομένων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης