Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε μήνες στον αέρα ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Πέντε μήνες στον αέρα ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Η σύνταξη του Κανονισμού και τα «πήγαινε-έλα» των διορθώσεων
Σχετικά Άρθρα

Στον αέρα παραμένει ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος που τον προβλέπει έχει ψηφιστεί από τις 17 Ιουλίου 2020.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με πληροφορίες συνέταξε τον Κανονισμό εντός του τριμήνου που προέβλεπε ο νόμος και τον απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προέβησαν σε διορθώσεις με αποτέλεσμα ο κανονισμός να έχει βρεθεί σε ένα πήγαινε έλα τροποποιήσεων χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δημοσιευτεί.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου λύνει χρόνια προβλήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και γκρίζες ζώνες στον τρόπο που χειρίζεται τις υποθέσεις που διερευνά.

Το ξεκαθάρισμα και οι λιμνάζουσες υποθέσεις

Επισημαίνεται πως στο άρθρο 80 του νόμου 4706/2020 που προβλέπει την κατάρτιση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρεται πως στον Κανονισμό προσδιορίζονται ενδεικτικά τα εξής
«(α) τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ιδίως οι εσωτερικές διαδικασίες που διέπουν κάθε αντικείμενο εργασίας, καθώς και θέματα σχέσεων και συνεργασίας των Διευθύνσεων και Μονάδων μεταξύ τους και με τη Διοίκηση,
(β) οι πολιτικές και οι κανόνες δεοντολογίας που διέπουν τη Διοίκηση και το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,
γ) ο χειρισμός των καταγγελιών, τα κριτήρια εξέτασής τους και τα κριτήρια καθορισμού του απώτερου χρόνου στον οποίον μπορεί να αναφέρονται οι εικαζόμενες παραβάσεις, καθώς και του απώτερου χρόνου εξέτασης. Για τον καθορισμό των κριτηρίων του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνονται υπόψη ιδίως το δημόσιο συμφέρον, ως ειδικότερο συμφέρον του επενδυτικού κοινού, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις της εικαζόμενης παράβασης στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Τα κριτήρια της κατά προτεραιότητα εξέτασης των καταγγελιών ποσοτικοποιούνται κατ΄ εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης και καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού. Το σύστημα μοριοδότησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον εσωτερικό χειρισμό των καταγγελιών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα αποτελέσματα της κατάταξης δεν δημοσιοποιούνται και δεν κοινοποιούνται στον καταγγέλλοντα ή σε τρίτο».
Ειδικά σε ότι αφορά στο (γ) σκέλος των προβλέψεων φαίνεται ότι ο νομοθέτης να επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα των λιμναζουσών υποθέσεων για πέντε, δέκα ή και παραπάνω χρόνια για τις οποίες στο τέλος η έκδοση απόφασης δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα και ουσιαστικά εκθέτει την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι χειρισμοί δε που έχουν γίνει σε λιμνάζουσες υποθέσεις κατά το παρελθόν δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο εμπεριείχαν σκοπιμότητες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης