Τελευταία Νέα
Speculator

Αισιοδοξία για την πορεία του ΧΑ στη μετά Covid εποχή – «Καρφιά» και προτάσεις για τη λειτουργία του

Αισιοδοξία για την πορεία του ΧΑ στη μετά Covid εποχή – «Καρφιά» και προτάσεις για τη λειτουργία του

Καταλύτες το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα πολύ χαμηλά επιτόκια

Σχετικά Άρθρα

Αισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στη μετά Covid εποχή, του webinar που διοργάνωσε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το ΧΑ.
Κορυφαίοι παράγοντες της χώρας κατέθεσαν την αισιοδοξία τους ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ανακτήσει γρήγορα το ΑΕΠ που έχασε λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ημέρα που θα μπορεί κάποιος να πει ότι είμαστε στην μετά Covid εποχή.
Καταλύτες θα είναι η αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, ενώ πολύ θετικά μπορούν να συμβάλουν τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Οι εκτιμήσεις

Ο Πέτρος Δούκας, πρόεδρος του ICC Hellas (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο) σημείωσε πως έχουμε μπροστά μας ανηφόρα και πρέπει να τονώσουμε κάποιους μοχλούς ανάπτυξης.
Το Χρηματιστήριο είναι ένας από τους πρώτους και τους καλύτερους μοχλούς ανάπτυξης.
Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ, σημείωσε πως επιβάλλεται να συστρατευτούν όλες οι δυνάμεις που μπορούν να φέρουν κεφάλαια στη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθύμισε πως έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση μέτρα 24 δισ. ευρώ το 2020 και 7,5 δισ. ευρώ το 2021, προκειμένου να είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας όσο το δυνατό μικρότερες και αναστρέψιμες.
Τόνισε πως «μένουμε πιστοί στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και πως το 2021 πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας πορείας, με αύξηση εισοδήματος και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημείωσε τη θεσμική θωράκιση των εταιρειών, με το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση.
Τόνισε πως υπάρχει άφθονο και φθηνό χρήμα που αναζητάει επενδυτικά projects και η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, επομένως είναι ανάγκη να έχουμε ελληνικά επενδυτικά projects, τα οποία θα υλοποιήσουν τα έργα και θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν την καινοτομία τους.
Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών ανέφερε πως πρέπει να σταματήσουν οι εταιρείες να φεύγουν το ΧΑ.
Ανέφερε πως σήμερα φεύγουν οι καλές εταιρείες και μένουν τα ζόμπι.
Άφησε επίσης αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέροντας πως διέλυσε το κύρος της.
Ο Γιάννης Καραγιάννης, πρόεδρος της Olympia Group, ανέφερε πως πρέπει να βελτιωθούν οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίου ώστε να προσελκύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιόλογα στελέχη.
Ο Θεοφάνης Μυλωνάς, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών εκτίμησε πως η
ανάκαμψη είναι κοντά αλλά οι εξελίξεις με τα εμβόλιο την πάνε λίγο παρακάτω.
Περιμένει πως μετά το δεύτερο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη και η οικονομία θα αναπληρώσει 40-50% του ΑΕΠ που χάθηκε το 2021.
Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων παίζει το ρόλο του και διαφοροποιεί την υπάρχουσα κρίση από την προηγούμενη.
Στην προηγούμενη κρίση οι τράπεζες ήταν το πρόβλημα, ενώ τώρα πρέπει να είναι η λύση, ενώ τα χαμηλά επιτόκια τώρα που τείνουν προς το μηδέν αποτελούν στήριξη για τις κυβερνήσεις.
Θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για επενδύσεις και το βλέπουμε ήδη και ένα μέρος θα πάει στις κεφαλαιαγορές, εκτίμησε ο κ.Μυλωνάς, με τις μεταφορές, τα καταναλωτικά προϊόντα, την αναψυχή, την ενέργεια, και το χρηματοοικονομικό κλάδο να είναι μεταξύ αυτών που θα ανακάμψουν γρήγορα.
Ο Γιώργος Κοφινάκος, Senior Advison της StormHarbour Securities σημείωσε την ανάγκη η ελληνική κεφαλαιαγορά να αναβαθμιστεί ξανά γιατί μόνο έτσι θα έρθουν κεφάλαια.
Μάλιστα πρότεινε να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα του Ισραήλ και να προωθήσει τη δυνατότητα της διπλής διαπραγμάτευσης εταιρειών, αλλά και τη δυνατότητα να προσφέρονται οι ελληνικές μετοχές σε πλατφόρμες.
Ο Θανάσης Πρόιος, διευθυντής χρηματοοικονομικών λειτουργιών της Interlife, κάλεσε τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και όλες τις εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να εισαχθούν στο ΧΑ.

«Καρφιά» και προτάσεις για τη λειτουργία του ΧΑ

Σημαντικές προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς και αλλά και τι έφταιξε για την πορεία του τα τελευταία χρόνια έκανε ο κ.Κοφινάκος.
Το 2013 ήταν σημαντική χρονιά για το ΧΑ καθώς υποβαθμίστηκε από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες αγορές και ήταν ένα κακό προηγούμενο γιατί δεν έχει γίνει για άλλη αγορά, είπε ο κ.Κοφινάκος
Έτσι περιορίστηκαν τα κεφάλαια μέσω των δεικτών MSCI και Russell.
Αυτή η υποβάθμιση δείχνει γιατί φτάσαμε ως εδώ και τι πρέπει να κάνουμε.
Ωστόσο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με ευρώ στις αναδυόμενες άρα δεν έχει συναλλαγματικό κίνδυνο.
Το ερώτημα είναι το κατά πόσο θα πρέπει να επιδιώξουμε την αναβάθμιση ή να μείνουμε στις αναδυόμενες.
Η απάντηση είναι υπέρ της αναβάθμισης, είπε ο κ.Κοφινάκος γιατί το 70% των κεφαλαίων από τους μεγάλους δείκτες διοχετεύεται στις αναπτυγμένες αγορές.
Αναφορικά με το πως θα το πετύχουμε, είπε πως οβασικός παράγοντας είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Από το δεύτερο εξάμηνο πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να μπει σε υψηλούς ρυθμούς και στις επόμενες δύο χρονιές μπορεί να φτάσει ανάπτυξη 6% το χρόνο και να αντισταθμίσει τις απώλειες του 2020.
Αν οι ξένοι επενδυτές δουν υψηλούς ρυθμούς θα έρθουν στη χώρα» εκτίμησε ο κ.Κοφινάκος.
Ζήτησε επίσης να δοθεί πρόσβαση στις ελληνικές μετοχές σε όσες περισσότερες πλατφόρμες του κόσμου.
Τα παραδείγματα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα social media δείχνουν πως μπορούν να φέρουν όγκο και στο ΧΑ.
Επίσης ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει παράλληλη διαπραγμάτευση πολλών εταιρειών και σε άλλα χρηματιστήρια, αλλά και ξένες μικρομεσαίες εταιρείες θα πρέπει να μπουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Το ΧΑ πρέπει να γίνει φυσική επιλογή για ελληνικές, βαλκανικές και ευρωπαϊκές μικρές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ.Κοφινάκος, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα το Χρηματιστήριο του Ισραήλ, το οποίο αν και έχει πενταπλάσια κεφαλαιοποίηση σε σχέση με το ΧΑ έχει μικρότερες, αλλά περισσότερες μικρές επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις μικρές εταιρείες του δικού μας χρηματιστηρίου.
Πρότεινε να αντιγράψει το μοντέλο του ΧΑ το μοντέλο της αγοράς ομολόγων και να γίνουν οι μεγάλοι οίκοι χρηματιστές στις μετοχές.
Τέλος πρότεινε να δοθούν από το κράτος δημόσιες γαίες και έτσι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η Σαουδική Αραβία στις ΑΠΕ.
Ο κ.Αποστολόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τη λειτουργία του ΧΑ, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια φεύγουν οι καλές εταιρείες μέσω delisting και μένουν τα ζόμπι και αυτό θα πρέπει να σταματήσει.
Επίσης σημείωσε πως ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν πρέπει να προσθέτει γραφειοκρατία και κόστη στις εταιρείες.
«Όσα έχουν γίνει είναι καλά αλλά πρέπει να τα δούμε στην ελληνική πραγματικότητα, το κόστος παραμονής δεν πρέπει να είναι αντικίνητρο».
Επίσης ανέφερε πως και βάσει της προσωπικής του εμπειρίας ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι κομβικός και η προηγούμενη διοίκηση καταρράκωσε την αίγλη της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης