Τελευταία Νέα
Speculator

ΧΑ: Ψάχνουν αποδόσεις στους... «χαμένους» του Covid-19 - Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν το 2021

ΧΑ: Ψάχνουν αποδόσεις στους... «χαμένους» του Covid-19 - Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν το 2021
Στα τέλη της πιο απρόβλεπτης χρονιάς οι επενδυτές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει από τώρα να αναζητούν τους νέους νικητές που θα προκύψουν το 2021
Στα τέλη της πιο απρόβλεπτης χρονιάς οι επενδυτές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει από τώρα να αναζητούν τους νέους νικητές που θα προκύψουν το 2021 καθώς ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19.
Κατά την άποψη τους ,πριν ξεκινήσει η όποια ανάκαμψη πρέπει να εξετάσει κανείς ποιοί δύνανται να ωφεληθούν περισσότερο απο μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε εμπόριο, τουρισμό, βιομηχανία.
Με άλλα λόγια, όπως θα δούμε, και απο τις εταιρείες που αναζητούν, κάποιοι επενδυτές ψάχνουν τους νικητές στους περσινούς... χαμένους του ιού. Όπως δε υποστηρίζουν δεν θα στραφούν προς τις μετοχές του ftse 25 ή της “μόδας” (λ.χ. ΔΕΗ – ΟΤΕ - ενέργεια), αλλά σ’ εκείνες τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο απο τον ιο και διαθέτουν προοπτικές ανάκαμψης.
Και όπως θα δούμε, το τελευταίο τρίμηνο, σ αυτές τις μετοχές ήδη έχει ξεκινήσει μια προεξοφλητική ανοδική κίνηση.
Οι θετικές αποδόσεις στις τραπεζικές μετοχές κυμαίνονται απο 15-100%, στον τουρισμό έχουν ξεπεράσει το 50%, στα διυλιστήρια το 16%, ενω στην βιομηχανία κυμαίνονται μεταξύ 50-60%.
Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται οι μετοχές του λιανικού εμπορίου.
Οι βασικές προϋποθέσεις, όμως, για μια θετική πορεία της ελληνικής αγοράς είναι πρώτον τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας να είναι διαχειρίσιμα και δεύτερον να ανακάμψει ο τουρισμός.             

Τι επικράτησε διεθνώς

 Με την εξάπλωση της πανδημίας η άποψη η οποία επικράτησε αρχικώς στις ΗΠΑ - αλλά και διεθνώς- ήταν οι εταιρείες οι οποίες έφερναν χρήματα εν μέσω της καραντίνας.
Έτσι, όλοι στράφηκαν στις εταιρείες που παρείχαν υπηρεσίες απο το σπίτι (Google, Amazon, Zoom κλπ).
Στην Ελλάδα, μια απο τις εταιρείες που επωφελήθηκαν απο την πανδημία ήταν η Πλαστικα Θράκης.
Με τις επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής μασκών είδε άμεσα αποτελέσματα και την μετοχή της να σημειώνει άνοδο  πάνω απο 100% απο τις αρχές του χρόνου. 
Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως, η άποψη της Morgan Stanley για τις κυκλικές μετοχές (τράπεζες, βιομηχανίες, καταναλωτικά είδη) – η οποία δικαιώθηκε - ταιριάζει περισσότερο στην μετα Covid-19 εποχή.
Οι μετοχές της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με αυτή άποψη, επωφελούνται περισσότερο απο το άνοιγμα της οικονομίας – καθώς είμαστε στην αρχή της bull market και όχι στο τέλος της, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της ανάλυσης της Morgan Stanley κ. Mike Wilson.     

Αναζητώντας τους νέους νικητές στην Αθήνα

Τράπεζες

Αναμφισβήτητα, οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές με την άνοδο που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα προεξόφλησαν το γύρισμα και της ελληνικής αγοράς.
Παρά την άνοδο, όμως, οι τραπεζικές μετοχές απέχουν απο τα υψηλά τους επίπεδα.
Εφόσον διατηρήσουν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας σε διαχειρίσιμα επίπεδα τότε οι μετοχές τους θα πρωταγωνιστήσουν προεξοφλώντας το γύρισμα της οικονομίας- γι αυτό και οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν σ αυτές.
Απο την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες αρχής γενομένης απο την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν οριστικά τα κεφάλαια τους προκειμένου να επιστρέψουν δραστικά στις τραπεζικές τους εργασίες. 
Η άνοδος των μετοχών πριν απο τις αυξήσεις κεφαλαίου θα κινητοποιήσει και κεφάλαια απο τις αναδυόμενες αγορές – και το τελευταίο μπορεί να φέρει ένα νέο κύκλο ανόδου- καθώς ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία στις ελληνικές τράπεζες είναι χαμηλά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.            

Εμπόριο

Στο εμπόριο τα καίρια πλήγματα της καραντίνας σε Φουρλή, Πλαίσιο, Jumbo έφεραν μείωση εσόδων.
Η ευελιξία που επέδειξαν οι εταιρείες με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το άνοιγμα της οικονομίας δύναται να αναστρέψει την σημερινή εικόνα απωλειών.
Η μετοχή της Φουρλής έχει χάσει -32,6% απο τις αρχές του χρόνου, το Πλαίσιο σημειώνει άνοδο 0,29% ( αλλά με λιγότερη εμπορευσιμότητα).
Η Σαράντης επίσης λόγω της παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη είχε θετική πορεία με την μετοχή της να ανεβαίνει 7,5% το τελευταίο τρίμηνο.  

Διυλιστήρια

Το τελευταίο τρίμηνο οι μετοχές των διυλιστηρίων επέστρεψαν με την μετοχή της ΜΟΗ να κερδίζει 19% και τον τίτλο των Ελ.πε 17%. Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η MOH εξασφάλισαν σημαντικές γραμμές χρηματοδότησης και είναι έτοιμες για ένα γύρισμα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, έχουν προγραμματίσει επενδύσεις πράσινης ενέργειας.  

Τουρισμός

Εδω το “στοίχημα” είναι συγκεκριμένο.
Εφόσον στο τέλος του πρώτου τριμήνου οι τουριστικές κρατήσεις αρχίσουν να ανακάμπτουν λόγω των εμβολιασμών, η εικόνα το καλοκαίρι του 2021 θα είναι πολύ διαφορετική.
Η Αegean λόγω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου θα έχει και συγκεκριμένη μετοχική συμπεριφορά.
Ήδη η μετοχή της έχει αποδώσει 57% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.
Η συγγενής εταιρεία Autohellas επίσης έχει αποδώσει 56,5% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο φθάνοντας κοντά στα  6 ευρώ.     

Βιομηχανία

H άνοδος της Βιοχάλκο και των θυγατρικών της (Cenergy 72% στο τρίμηνο, Elval 27%) δίνει την εικόνα για το τι θα ακολουθήσει εαν οι οικονομίες ανακάμψουν διεθνώς.
Σαφώς υποτιμημένη θεωρείται και η μετοχή του Τιτάνα με άνοδο μόλις 28% το τελευταίο τρίμηνο.
Τα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα επανέρχονται δυναμικά καθώς ξεκινά η Γραμμή 4, Ελληνικό, Εγνατία.   

Mεσαία - μικρή κεφαλαιοποίηση

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, όπως προαναφέρθηκε, σημειώνει μεγάλη άνοδο καθώς μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχει αποδώσει 61%.
Το ίδιο διάστημα η βιομηχανία μαρμάρων Ικτίνος έχει αποδώσει 39%, η Quest 19%, η Κρι-Κρι 15%, η Παπουτσάνης 13%, μια εταιρεία που επίσης ευνοήθηκε εν μέσω της πανδημίας.   

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης