Τελευταία Νέα
Speculator

Έκανες το λάθος να συναλλαχθείς με εξαγωγική εταιρία; - Πληρώνεις από την τσέπη σου το ΦΠΑ γιατί η ΑΑΔΕ δεν δίνει λύση

Έκανες το λάθος να συναλλαχθείς με εξαγωγική εταιρία; - Πληρώνεις από την τσέπη σου το ΦΠΑ γιατί η ΑΑΔΕ δεν δίνει λύση
Την ώρα που η οικονομία αναστενάζει, η γραφειοκρατία της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι δημιουργεί προσκόμματα σε όσους έκαναν το λάθος να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια συναλλαγές με εξαγωγικές επιχειρήσεις
Την ώρα που η οικονομία αναστενάζει η γραφειοκρατία της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι δημιουργεί προσκόμματα σε όσους έκαναν το λάθος να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια συναλλαγές με  εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Και αυτό διότι η πολιτεία είχε χορηγήσει γενικό απαλλακτικό από το ΦΠΑ το οποίο συνέχεια «αποδείχτηκε» ότι αφορούσε μόνο την εξαγωγική τους δραστηριότητα. 
Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αρκεί αν αναφερθεί ότι αν μια επιχείρηση εξέδωσε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε εξαγωγική εταιρία και δεν χρέωσε ΦΠΑ όταν πάει στην εφορία να αιτηθεί επιστροφή ΦΠΑ εισροών αυτή απορρίπτεται με το αιτιολογικό ότι οι εργασίες που παρέχει δεν προορίζονται για εξαγωγική δραστηριότητα.
Έτσι αυτός που συναλλάχθηκε με την εξαγωγική εταιρία πληρώνει το ΦΠΑ από την τσέπη του, ενώ έπρεπε να τον έχει εισπράξει από την εξαγωγική εταιρία καθώς οι υπηρεσίες που παρείχε δεν αφορούσαν την αμιγώς (!!!!) εξαγωγική του δραστηριότητα.
Κανονικά όμως θα έπρεπε η εξαγωγική εταιρία να καταβάλλει το ΦΠΑ.
Πως όμως θα τον καταβάλλει αν δεν κοπεί τιμολόγιο;
Στο ερώτημα αυτό η ΑΑΔΕ εδώ και δύο χρόνια αποφεύγει να απαντήσει ενώ οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα δεν μπορούν να κόψουν τιμολόγια μόνο ΦΠΑ για παραστατικά που είχαν κοπεί σε προηγούμενες χρήσεις.
Η μη απάντηση της ΑΑΔΕ έχει ως συνέπεια να έχουν σωρευτεί απαιτήσεις ΦΠΑ από εξαγωγικές εταιρίες πολλών επιχειρήσεων ειδικά του κατασκευαστικού κλάδου και να έχει επηρεαστεί σημαντικά η ρευστότητά τους καθώς η υποχρέωση πληρωμής του διέλυσε το cash flow ειδικά αν είχαν σημαντικές συναλλαγές με εξαγωγικές επιχειρήσεις. 
Και όλα αυτά συμβαίνουν καθώς υπάρχει λύση αφού ο νόμος για τα ΕΛΠ προβλέπει ότι μπορεί να εκδοθεί συμπληρωματικό τιμολόγιο μόνο για το ΦΠΑ.
Μόνο που δεν υπάρχει αναφορά για προηγούμενες χρήσεις και έτσι υπάρχει η απόλυτη εμπλοκή.
Τέτοια πρόβλεψη υπήρχε στο παρελθόν αλλά καταργήθηκε.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης