Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σάλος με το νομοσχέδιο για… 16 ώρες εργασίας σε μία μέρα – Αγωνιώδεις διευκρινίσεις Γεωργιάδη μετά τον πάταγο, θύελλα αντιδράσεων

Σάλος με το νομοσχέδιο για… 16 ώρες εργασίας σε μία μέρα – Αγωνιώδεις διευκρινίσεις Γεωργιάδη μετά τον πάταγο, θύελλα αντιδράσεων
Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Την 16ωρη εργασία επιδιώκει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση φιλοτεχνώντας τη ρύθμιση ως κεκτημένο της ΕΕ.
Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή (4/8/2023) ανήγγειλε την 16ωρη εργασία τη μέρα σε δύο εργοδότες.
Πρόσθεσε δε ότι η σχετική ρύθμιση εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ.

Νομιμοποίηση 16ωρης εργασίας 

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν πρόκειται για δύο 8ωρα την ημέρα, άρα για 16 ώρες στο ίδιο 24ωρο απάντησε: «Αν το επιθυμεί ναι, δική του απόφαση είναι αυτή, όχι δική μου. Το θέμα είναι εάν εμείς θα του το επιτρέπουμε. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».
Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τη θεσμοθέτηση της 16ωρης εργασίας σαν θετικό, φιλελεύθερο και εθελοντικό μέτρο.
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός πώς όχι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες, κανείς υπουργός δεν σκέφτηκε την ανάγκη ο εργαζόμενος να μπορεί να ζει με μία μόνο δουλειά χωρίς να χρειάζεται να εργάζεται ακατάπαυστα για να ζήσει.

Οι επίμαχες δηλώσεις μετά το 1ο λεπτό στο κάτωθι video


Απόλυση χωρίς αποζημίωση

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχει και άλλη αμφιλεγόμενη ρύθμιση. Δηλαδή η απόλυση χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.
Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης θεσπίζεται η «περίοδος του δόκιμου εργαζόμενου».
Για έναν εργαζόμενο «μπορεί να λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».

Να το «μαζέψει» προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας

Μετά τον σάλο, που προκλήθηκε ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις για τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες.
Όπως αναφέρεται, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα του 1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.

Η διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Εργασίας

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

ΣΥΡΙΖΑ: Να μη διανοηθεί ο Γεωργιάδης να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή

Η αναγγελία και μόνο των προβλέψεων του νομοσχεδίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που καλούν τον κ. Γεωργιάδη να μη φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς θα βρει απέναντί του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας:
«Και αυτό -κατά τον κ. Γεωργιάδη- θα είναι "προσωπική απόφαση" του εργαζόμενου.
Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται "επιλογή" την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας».
«Να μη διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα.
Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ: Κανείς και καμία να μη δεχτεί τον Μεσαίωνα των πολυδύναμων εκσυγχρονιστών

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη για το δικαίωμα των εργαζομένων να απασχολούνται δύο οκτάωρα σε διαφορετικούς εργαζόμενους.
«Μετά το "δικαίωμα" στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο "Χατζηδάκη", ο νέος υπουργός εργασίας, 'Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το "δικαίωμα" στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την "παράλληλη απασχόληση".
Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση "αν το θέλει ο εργαζόμενος".
Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των - ήδη χαμηλών - μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία "επιθυμία" των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.
Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν "εθελοντική" 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων", εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας.
Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε "πολυεργαλεία" θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των "τριετιών"» αναφέρει το ΚΚΕ.
«Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι "πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές", αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το "έκτρωμα".
Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού» καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης