Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κομισιόν: Κόλαφος για Μητσοτάκη - Αυστηρές συστάσεις για κράτος δικαίου - Χώρα υψηλού κινδύνου για την ελευθερία του Τύπου

Κομισιόν: Κόλαφος για Μητσοτάκη - Αυστηρές συστάσεις για κράτος δικαίου - Χώρα υψηλού κινδύνου για την ελευθερία του Τύπου
Αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν στην Ελλάδα για το κράτος δικαίου
Σχετικά Άρθρα

Κόλαφο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκαλύπτει το Politico.
To προσχέδιο της έκθεσης, την οποία θα παρουσιάσει σήμερα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Raiders, απευθύνει αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα για το κράτος δικαίου, ενώ χαρακτηρίζει τη χώρα ως υψηλού κινδύνου, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

Συστάσεις για το κράτος δικαίου

Ειδικότερα για το κράτος δικαίου, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του 2022, η Ελλάδα δεν σημείωσε καμία πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανάγκης για συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών.
Επίσης,  στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο, οι αυξημένοι πόροι για το δικαστικό σώμα και άλλα μέτρα που ελήφθησαν δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε  μείωση της διάρκειας των διαδικασιών, και οι συσσωρευμένες υποθέσεις παραμένουν μία σοβαρή πρόκληση.
Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά το ποσοστό των διώξεων και των καταδικαστικών αποφάσεων για αδικήματα δωροδοκίας, ο σχετικά υψηλός αριθμός αθωωτικών αποφάσεων και ποινών με αναστολή μπορεί να εγείρει αμφιβολίες ως προς την αποτρεπτική επίδραση της ποινικής δικαιοσύνης, τονίζεται.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, «εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή τη λειτουργική ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών στην πράξη σε αρκετά κράτη μέλη.
Ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες αφορούν ανεπαρκείς εγγυήσεις κατά της αθέμιτης πολιτικής επιρροής στη διαδικασία διορισμού ή στη λειτουργία των
ρυθμιστικών αρχών, όπως συμβαίνει στην Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Πολωνία.
Στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, οι πόροι συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς για την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων τους».
Ωστόσο, σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει  σημαντική πρόοδο σχετικά ε τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και συστηματικής επαλήθευσης της ακρίβειας των γνωστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλονται από όλους τους τύπους δημόσιων λειτουργών.

Ελευθερία του Τύπου

Όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με το Media Pluralism Monitor.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την τόνωση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, ούτε πρόοδο στη θέσπιση εγγυήσεων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων.
Παράλληλα, πρέπει να θεσπιστούν νομοθετικές εγγυήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.
Τέλος, στην έκθεση γίνεται και αναφορά στη χρήση λογισμικών παρακολούθησης από την Ελλάδα, αλλά και την Ουγγαρία και την Πολωνία, σε βάρος δημοσιογράφων.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ_ΚΟΜΙΣΙΟΝ.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης