Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αδειάζει η κλεψύδρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Άμεσα να γίνουν εκλογές, η αυριανή κάλπη μπορεί να τις φέρει πιο κοντά

Τσίπρας: Αδειάζει η κλεψύδρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Άμεσα να γίνουν εκλογές, η αυριανή κάλπη μπορεί να τις φέρει πιο κοντά
Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και 9 μήνες, τόνισε ο Α. Τσίπρας
Σχετικά Άρθρα

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία και να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν άμεσα για να υπάρξει μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο.
Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το Σάββατο 14/5, μία ημέρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η αυριανή κάλπη μπορεί να φέρει τις εθνικές εκλογές πιο κοντά.
Όπως ανέφερε, «τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν τις θέσεις μας στις επόμενες εκλογές», αλλά και πως «στόχος είναι να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και στην Τουρκία, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές την Κυριακή 15/5 μίλησε για πρωτόγνωρη διαδικασία όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το πολιτικό σύστημα, αφού εκτός από Πρόεδρο, όσοι προσέλθουν στις σχεδόν 1.000 κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα θα εκλέξουν και Κεντρική Επιτροπή.
Σημείωσε ότι η διαδικασία γίνεται μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία λόγω της ακρίβειας και εξήγησε πως για τον λόγο αυτό συνδέθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα.
Αφού σημείωσε ότι όλοι και όλες μπορούν να ψηφίσουν αύριο, Κυριακή 15/5 για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε πως η εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται σε περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών «περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια» .
Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, όλους όσοι ενστερνίζονται τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος.
Όπως εξήγησε, «έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει», αλλά και πως δεν καλεί τους πολίτες να έρθουν απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν, αφού τα μέλη που εγγράφονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση εκλογών όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπει το κόμμα σε μια συνεργασία.
Μάλιστα, δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την αυριανή συμμετοχή.
Αφού υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρομε την ελπίδα στην κοινωνία και να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή», ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτού του ψηλού πήχη «ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψήφους για να κερδίσουμε».
Ακόμη, ανέφερε πως η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίες στη βάση όμως προγραμματική συγκλίσεων «πάνω στο τραπέζι και όχι με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Μεγάλες οι διαφορές με τη ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι τα κόμματα αναγκάζονται από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους και πως η απλή αναλογική θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλες, είναι βαθιά ιδεολογικές και πολιτικές και «άρα οι όποιες προγραμματικές συγκλίσεις για την επόμενη μέρα θα έχουν να κάνουν στη βάση των δύο πόλων, της Αριστεράς και της Δεξιάς και των υπόλοιπων δυνάμεων».
Σημείωσε δε, πως θεωρεί εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη βάση συγκλίσεων σε προοδευτική βάση.

Για ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση του Ν. Ανδρουλάκη  που αποκλείει κάθε μετεκλογική συνεργασία, αφού μίλησε για δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, θεώρησε λογικό να μην θέλουν να ανοίξουν από τώρα τα χαρτιά τους στο θέμα των συνεργασιών.
«Αλλά όσο πηγαίνουμε σε προεκλογική περίοδο οι πολίτες απαιτούν απ΄ όλα τα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «η θέση του πρωθυπουργού σε ένα πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα είναι πολύ κρίσιμη και άρα το ποιος θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ένας κρυφός άσσος στο μανίκι κάποιου κόμματος».
Σημείωσε πως θεωρεί απολύτως θεμιτό ο κάθε αρχηγός κάθε κόμματος να διεκδικεί να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός, «θεωρώ απαράδεκτο όμως κάποιος να λέει “ έχω άποψη ότι δεν πρέπει να είναι αυτός, ο άλλος, αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι”».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι εποχές που οι πρωθυπουργοί της χώρας ορίζονταν σε παρακάμαρες έχουν παρέλθει προ καιρού και «αν λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ποιον δεν θέλει, πρέπει να μας πει ποιον θέλει, δεν μπορεί να πάρει στις κάλπες χωρίς να ξέρει ο κόσμος, που τον καλεί να ψηφίσει, τι προκρίνει για την επόμενη μέρα».

Άμεσα να γίνουν εκλογές

Κληθείς να πει πότε για γίνουν οι εκλογές, ο κ. Τσίπρας, αφού σημείωσε ότι δεν είναι μάντης για να μπορεί να τον προβλέψει, υπογράμμισε πως το μόνο σίγουρο είναι ότι η «κλεψύδρα της Κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, αδειάζει» και όσο συντομότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα.
Εξήγησε ότι πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό εκλογές «γιατί είναι αναγκαία σήμερα μια διαφορετική πολιτική, να υπάρξει μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, με έγνοια τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη, να σταματήσει την αισχροκέρδεια και τις ανισότητες».
Όπως είπε, «όσο περνά ο χρόνος τόσο μειώνονται οι δυνατότητες της χώρας να χαράξει μια πολιτική προστασίας των πολιτών».
«Να η σημασία της αυριανής κάλπης, το μήνυμα που θα στείλει μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές», πρόσθεσε.
Εξέφρασε δε, την εκτίμησή του ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Περί δημοσκοπήσεων

Για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις είναι μια βόλτα σε ένα καφενείο ή σε έναν εμπορικό δρόμο.
Όπως είπε, οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις γίνονται στην επαφή με τον κόσμο και η εικόνα από τις πραγματικές σφυγμομετρήσεις είναι ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή.
«Το σκηνικό έχει αλλάξει και η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και 9 μήνες.
Όπως ανέφερε «βλέπω ανθρώπους σε απόγνωση όταν παίρνουν τον λογαριασμό του ρεύματος που είναι 3 και 4 φορές ψηλότερος από αυτόν που πλήρωναν ή όταν μου λένε ότι δεν μπορούν να πάνε στο σούπερ μάρκετ για να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους».
Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για τις τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα στην Κυβέρνηση και όχι στις διεθνείς εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι τους 5 από τους 9 μήνες που διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα ήταν η πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή του ρεύματος.
Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σημείωσε ότι αυτή υπήρχε από το 2013, αλλά η ΝΔ την έφερε στη σημερινή της μορφή που είναι και υπαίτια για τις τεράστιες αυξήσεις.
«Και εμείς είχαμε ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά δεν κάναμε αυξήσεις ούτε 1 ευρώ. Αντίθετα είχαμε μεσοσταθμικές μειώσεις κατά 12%», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη ρήτρα αναπροσαρμογής «που δεν καταλαβαίνει κανείς πώς προκύπτει, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο 2021».
Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 9 μήνες τώρα έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια , αλλά και για την  ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,«την οποία έχει βάλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας».
Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπολογίσει τα υπερκέρδη σε 1,4 δισ. από τον Ιούλιο έως τον Μάρτιο, η ΡΑΕ λέει 950 εκατ. από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο «και μετά αρχίζουν οι αλχημείες και οι αφαιρέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης». «Ας τα αφαιρέσουμε και αυτά, ας υποθέσουμε ότι είναι 500 εκατ.», συνέχισε και επισήμανε ότι βάσει της φορολόγησης 90% που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να δώσουν πάνω από 400 εκατ. «Θα γίνει αυτό; Αναμένουμε. Βάζω στοίχημα ότι δεν θα γίνει αυτό γιατί όλη τους η έγνοια είναι πώς θα τα εμφανίσουν ψίχουλα μην τυχόν και φορολογηθεί η ΔΕΗ, που έχουν βάλει το ιδιωτικό fund να παίρνει μερίσματα, και οι ιδιώτες των εταιρειών που βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη όλοι μαζί, τη στιγμή που ο μέσος πολίτης δεν έχει να πληρώσει το λογαριασμό», σημείωσε.
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει για την ηλεκτρική ενέργεια αποσύνδεση της τιμής της παραγωγής από την τιμή του φυσικού αερίου, πλαφόν στο κέρδος του παραγωγού, στην πηγή της δημιουργίας των υπερκερδών, επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ, δηλαδή Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Για ΗΠΑ και Τουρκία

Ερωτηθείς για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εμείς πράγματι την προετοιμάσαμε, αλλά μπήκαμε σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους συμμάχους, ‘θα σου δώσω διευκολύνσεις, θα μου δώσεις στήριξη και εγγυήσεις ασφάλειας έναντι της Τουρκίας. Κι αυτός είναι κι ο λόγος που δεν ολοκληρώσαμε τη συμφωνία, γιατί δεν τις πήραμε».
Πρόσθεσε πως «ουδέποτε εμείς βάλαμε πάνω στο τραπέζι άρθρο για επ' αόριστο ανανέωση συμφωνίας» και πως «ο μόνος που το κάνει είναι ο κ. Μητσοτάκης».
Ακόμη, σημείωσε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία είχε εγγυήσεις ασφαλείας σε ό,τι αφορά την ελληνική επικράτεια, όμως «στο κρίσιμο θέμα -και αυτή ήταν η μείζων διαφωνία μας- που είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δεν υπήρχαν».
Σχολίασε ότι αυτό το είδαμε και με τι πρόσφατες υπερπτήσεις πάνω από Λέσβο και Αγαθονήσι, λέγοντας πως «οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί και οι σύμμαχοί μας Γάλλοι, που πριν από λίγο πήραν 7 δισ. για τους εξοπλισμούς Ραφάλ και φρεγάτες δεν έβγαλαν κιχ. Και οι Γάλλοι ετοιμάζονται τώρα μαζί με τους Ιταλούς, να δώσουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Τουρκία, όπως και οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί, που τους δώσαμε χωρίς ανταλλάγματα την Αλεξανδρούπολη σε μια εποχή πολέμου και όξυνσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, έρχονται να δώσουν 40 F16 στην Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η εικόνα είναι η εξής: «εμείς ως δεδομένοι σύμμαχοι σπεύδουμε αν δώσουμε όπλα στην Ουκρανία και να γίνουμε μέρος της σύγκρουσης και οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας για να μας ευχαριστήσουν που δίνουμε όπλα στην Ουκρανία ενώ η Τουρκία είναι ουδέτερη, στέλνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Εξαιρετική συμφωνία...».
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θεωρεί βέβαιο πως θα δώσουν οι ΗΠΑ τα F16 στην Τουρκία, όχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ πουλούν όπλα, αλλά και «γιατί η πολιτική των ΗΠΑ προφανώς έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας εξαιρετικά».
«Είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να θέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το θέμα των υπερπτήσεων και των εξοπλισμών που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση και η απάντηση των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα».
Κληθείς να απαντήσει αν θα είναι καλή συμφωνία για την άμυνα της χώρας εάν ο πρωθυπουργός διεκδικήσει στις ΗΠΑ τα F35, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «σε μια εποχή που η χώρα έχει δώσει 7 δισ. για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, σε μια εποχή που κι εμείς αναβαθμίσαμε τα F-16 για να ενισχύσουμε τη δύναμη πυρός της χώρας μας στο Αιγαίο, σε μια εποχή που δεν έχουμε -λέει η κυβέρνηση- 1 δισ. για να μειώσουμε τον ΕΦΚ κι ο κόσμος πληρώνει τη βενζίνη 2,5 ευρώ, επειδή οι Αμερικανοί θέλουν να πουλάν όπλα και στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά εμείς να τους δίνουμε τα πάντα και η Τουρκία να μη δίνει τίποτα, θα πρέπει να συνεχίσουμε την κούρσα εξοπλισμών;».
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως η Τουρκία «θα χαλαρώσει» με την Ελλάδα, σχολίασε πως αν ήταν να χαλαρώσει δεν θα βλέπαμε υπερπτήσεις πάνω από Λέσβο και Αγαθονήσι , ούτε θα είχαμε την ανακοίνωση ότι θα ξαναβγεί το Oruc Reis.
«Φαίνεται ότι η στρατηγική του δεδομένου συμμάχου στις ΗΠΑ και τη Δύση, του βασιλικότερου του βασιλέως που στέλνει όπλα στον Zelensky και τον καλεί στη Βουλή να έρχεται με τους νεοναζί πολεμιστές, δεν έχει να προσφέρει κάτι», πρόσθεσε.
Τέλος, ανέφερε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και «η χώρα πρέπει να ξυπνήσει και να δει ποιο είναι το εθνικό συμφέρον», προσθέτοντας πως «το εθνικό συμφέρον δεν είναι να τα δίνουμε όλα χωρίς να παίρνουμε κάτι. Πρέπει να έχουμε εγγυήσεις ασφάλειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898