Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πατριωτικό μανιφέστο Σαμαρά κατά κυβέρνησης – Το επόμενο βήμα Μητσοτάκη και η ευρωπαϊκή γραμμή Αβραμόπουλου-Σχοινά

Πατριωτικό μανιφέστο Σαμαρά κατά κυβέρνησης – Το επόμενο βήμα Μητσοτάκη και η ευρωπαϊκή γραμμή Αβραμόπουλου-Σχοινά
Κατηγορώ Σαμαρά για εξωτερική πολιτική κατευνασμού- Προειδοποίηση για ΑΟΖ-Πρέσπες
Σχετικά Άρθρα

To αλατοπίπερο του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ήταν τελικά η ομιλία πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η οποία άναψε φωτιές τόσο στα στελέχη του που είχαν έρθει για να τον παρακολουθήσουν αλλά και στα προεδρικά στελέχη που «έπιασαν» τις αιχμές του πρώην προέδρου για την σημερινή ηγεσία. 

Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε κατά συγκεκριμένων πολιτικών:

Αιχμή στον Δένδια για τα ενεργειακά και στην κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση

Κατά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που είχε παλαιότερα τονίσει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει μία χώρα που θα γεμίσει τρυπάνια για να εξαχθούν οι εθνικοί υδρογονάνθρακες. Ο Α. Σαμαράς έκανε μία συνολική παρέμβαση για τα ενεργειακά εμμένοντας στην άποψη ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της χώρα, επισημαίνοντας ότι δεν έπρεπε να προχωρήσουμε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση και σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε ΑΠΕ και εγκαταστάσεις LNG.

Κατηγορώ Σαμαρά για εξωτερική πολιτική κατευνασμού- Προειδοποίηση για ΑΟΖ-Πρέσπες

Ο Α. Σαμαράς έβαλε κατά των δημιουργών της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατά της πολιτικής του κατευνασμού στα ελληνοτουρκικά. Από την μία τεκμαίρεται ότι δεν θα δώσει την ψήφο του στην Βουλή όταν έρθουν προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Από την άλλη, στο τομέα των ελληνοτουρκικών άφησε αιχμές για την πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας και πάλι την αντίθεσή του στην συμμετοχή στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, από την στιγμή που η Άγκυρα προκαλεί και αμφισβητεί. Εξού και η νουθεσία προς τον Κ.Μητσοτάκη να είναι ιδιαίτερα σκληρός σε αυτό το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και να πιέσει ακόμα και για κυρώσεις προς την Τουρκία. Άξια αναφοράς και η γραμμή του να μην απεμπολήσει η ελληνική διπλωματία τα πλήρη δικαιώματα της χώρας για τη ΑΟΖ που υπάρχει και στα νησιά.

Εναντίωση Σαμαρά για τα ανοίγματα στο κεντρώο χώρο και την προοδευτική ατζέντα 

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στα ανοίγματα της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ προς το Κέντρο και σε ατζέντες που δεν εκφράζουν στο παραδοσιακό ψηφοφόρο. Έκανε αίσθηση που είπε ότι η «ΝΔ να μην γίνει Ποτάμι» ότι να «μην χάσουμε τον εαυτό μας» και  ότι η «Κεντροδεξιά δεν υπάρχει χωρίς τη Δεξιά». Ήταν όλα μηνύματα προς τον Κ.Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να γίνει η Νέα Δημοκρατία ένα κεντρώο κόμμα και να αποβάλλει τα δεξιά στελέχη και την παραδοσιακή ατζέντα των προκατόχων του στο κόμμα. 

Ήρθε κοινό για να δει Α. Σαμαρά – Ιδιαίτερη υποστηρικτοί στον Μητσοτάκη Αβραμόπουλος-Σχοινάς 

Αρκεί να πούμε ότι η ομιλία Σαμαρά χειροκροτήθηκε υπερβολικά από μεγάλο πλήθος που μόλις κατέβηκε ο Μεσσήνιος από το βήμα, έφυγε από το χώρο του συνεδρίου και κατευθύνθηκε στο προαύλιο χώρο ενώ ήταν γνωστό ότι θα ακολουθούσε η ομιλία του Πρωθυπουργού. Οπότε, είχαν έρθει αποκλειστικά για την ομιλία Σαμαρά. Πάντως, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ θα πρέπει να πούμε ότι έκανε αίσθηση η υποστηρικτική ομιλία προς τον κ. Μητσοτάκη από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο-Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Σχοινάς – τον οποίο πολλοί θεωρούν ένα σημαντικό παράγοντα σε περίπτωση συγκυβέρνησης-  υπεραμύνθηκε των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξήρε τον ρόλο Μητσοτάκη που είπε ότι είναι το πιο σημαντικό και ισχυρό πολιτικό πρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αυτή την εποχή, όπου τα περισσότερα κεντροδεξιά κόμματα πέφτουν παντού στην Ευρώπη. Βέβαια, ο κ. Σαμαράς ήταν επικριτικός απέναντι στην Ε.Ε για την γραφειοκρατία της, όπως ήταν, άλλωστε, και τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

Αιχμές Μητσοτάκη για μικρή ΝΔ του 18% επί Σαμαρά 

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές και έστειλε τα δικά του μηνύματα. Για παράδειγμα, όλοι κατάλαβαν ότι ήταν μία απάντηση στον Α. Σαμαρά η φράση ότι η ΝΔ πέρασε και τη δική της κρίση, όταν έφτασε στις εκλογές του 2012 να λάβει 18% όπου τότε ήταν Πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Και συνέχισε λέγοντας «ότι η ΝΔ ανανεώθηκε γι’ αυτό και έφτασε 40% επί δικών του ημερών»… Θα λέγαμε ότι ήταν μία άτυπη κόντρα Σαμαρά-Μητσοτάκη προκειμένου και οι δύο να κάνουν αισθητές τις παρουσίες τους και τα ιδεολογικά όριά τους. 

Εξάντληση τετραετίας – νομοσχέδια για τα πανεπιστήμια 

Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Καταρχάς, έθεσε τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και υπεραμύνθηκε στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ορισμένα συμβολικά νομοσχέδια όπως το νομοσχέδιο με τα ανοικτά πανεπιστήμια. Είναι προφανές ότι υπάρχει ενόχληση από την ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους λόγω και των πρόσφατων γεγονότων στο ΑΠΘ όπου αναρχικοί κατεδάφισαν με βαριοπούλες την βιβλιοθήκη στο τμήμα βιολογίας. Γι’ αυτό και υπάρχει εντολή να προχωρήσει άμεσα και η πανεπιστημιακή αστυνομία βάσει προγραμματισμού τον Σεπτέμβριο. 

Η οικονομία θα βρεθεί στο πεδίο καθώς αυτή κρίνει τις εκλογές – Η ατζέντα Μητσοτάκη 

Έθεσε ως κυριάρχους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα της νέα ελάφρυνση φόρων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και δύο σημειολογικά γεγονότα: Την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας – η οποία θα είναι η λογική συνέχεια μετά την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και την έξοδο του Ταμείου από τη χώρα- αλλά και την επενδυτική βαθμίδα την οποία έθεσε χρονικά στις αρχές του 2023. Είναι προφανές, λοιπόν, όπως έλεγαν και κορυφαία στελέχη ότι το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα στραφεί στο πεδίο της οικονομίας όπου είναι το πεδίο που κρίνει τις εκλογές διαχρονικά. Γι’ αυτό και οι συνεχείς αναφορές στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση των συντάξεων από το 2023. Και μία υποσημείωση που μάθαμε από στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Τέλη 2022, θα υπάρξει εισήγηση και για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Σωτήρης Πίκουλας 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης