Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνέδριο ΝΔ: Ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων – Τι ανέφεραν

Συνέδριο ΝΔ: Ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων – Τι ανέφεραν
Τι ανέφερε ο Τζανακόπουλος, ο Μάντζος, ο Λαμπρούλης και ο Κριθαρίδης 

«Η εκτίμησή μας είναι ότι όλες αυτές οι κρίσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα συμπτώματα της χρεοκοπίας του φιλελευθερισμού, η οποία είναι χρεοκοπία πολιτική και ιδεολογική και χρεοκοπία του φιλελευθερισμού ως μορφή και ως τρόπος εφαρμοσμένης πολιτικής», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «απέναντι σε αυτή τη χρεοκοπία η Αριστερά έχει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την αναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για την διαφορετική ρύθμιση σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο της οικονομίας. Από την άλλη, φαίνεται ότι η παραδοσιακή Δεξιά δεν έχει βρει τις απαντήσεις και αυτό εκφράζεται στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι παγκόσμιοι πολιτικοί συσχετισμοί. Αυτό είναι ένας παγκόσμιος κίνδυνος. Αν η Δεξιά δεν καταφέρει να φέρει συγκροτημένες απαντήσεις απέναντι στην χρεοκοπία του φιλελευθερισμού θα αναγκάζεται να μετατοπίζεται σε πιο ακραίες εκδοχές και αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια συγκρότηση της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Μάντζος (ΚΙΝΑΛ) : Να τεθεί αύριο πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας στη χώρα

«Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, σεβόμαστε την αποστολή μας. Ασκούμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο με μετριοπάθεια και ξεκάθαρες θέσεις. Όποτε χρειάστηκε, δώσαμε τη συναίνεσή μας. Αυτή ήταν η στάση μας τόσο στην πανδημία και στον εμβολιασμό, όσο και στην τραγωδία της Ουκρανίας, και στις αμυντικές συμφωνίες της χώρας. Στεκόμαστε και ενεργούμε αξιακά και σταθερά. Χωρίς όρους και αστερίσκους.
Καλύπτουμε το κενό μιας Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που με την πολιτική της αδυναμία και τις θολές θέσεις της, πολλές φορές, ενεργεί ως ο καλύτερος χορηγός της Κυβέρνησης.
Καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις, ρεαλιστικές: για την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, την ακρίβεια σε καταναλωτικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Δ. Μάντζος.
Ο κ. Μάντζος υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση «σε πολλές περιπτώσεις, ενώ στην αρχή μάς λοιδόρησε, στη συνέχεια έσπευσε να υιοθετήσει τις προτάσεις μας, χωρίς καν να αναγνωρίσει την πατρότητα αυτών» και πρόσθεσε πως «δεν μας ενδιαφέρει η αντιγραφή, την καλωσορίζουμε. Άλλωστε όλοι αντιγράφουν από τον καλύτερο. Μας ενδιαφέρει, όμως, η ειλικρίνεια και η ουσία. Και ουσία για εμάς είναι να είμαστε χρήσιμοι στον λαό και στη χώρα. Χρήσιμοι στην κρίσιμη ώρα».
Κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει και την άλλη κεντρική πρόταση του ΚΙΝΑΛ, να τεθεί -αύριο το πρωί- πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας στη χώρα.
Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «ομνύουμε όλοι στην συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Πως επικαλείται την συναίνεση ένα κόμμα, το κυβερνών, όταν σε κορυφαίας σπουδαιότητας ζητήματα όπως το ξέσπασμα ενός πολέμου στην γειτονιά μας δεν ενεργοποιείται ο στοιχειώδεις εθνικός διάλογος και αποφασίζει ένα διοικητικό κέντρο. Πως μπορούμε να πιστέψουμε σε μια ειλικρινή διάθεση για συνεννόηση;».
Κατά τον ίδιο, απαιτούνται υπερβάσεις, ώστε να μην βρεθεί πάλι η χώρα στο χείλος του γκρεμού, που απαιτούν μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που δεν θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος και θα προτάσσει το εθνικό συμφέρον.
«Εμείς είμαστε παρόντες σε αυτό, ειδικά σε τομές που ενισχύουν τους θεσμούς, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την διαφάνεια, την διοικητική αποκέντρωση. Το έχουμε αποδείξει στην πράξη όταν επωμιστήκαμε μεγαλύτερο βάρος από εκείνο μας αναλογούσε. Μένοντας μόνοι την πρώτη περίοδο της κρίσης χωρίς ίχνος έστω προσχηματικής συναίνεσης», ανέφερε ο κ. Μάντζος.

Λαμπρούλης (ΚΚΕ): Επιδιώκουμε ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της βουλής, Γ. Λαμπρούλης, αφού ευχήθηκε καλές εργασίες στο συνέδριο της ΝΔ, έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις, ενώ μίλησε και για τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου.
«Η δική μας αντίληψη για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία είναι τελείως διαφορετική, ωστόσο παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές ξέρετε ότι το ΚΚΕ ακολουθεί πολιτικές αρχών χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτισμούς. Επιδιώκουμε ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε διαφορετικές πολιτικές για να βγάλει ο λαός τα σωστά συμπεράσματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσδοκώντας αντίστοιχη στάση και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.

Τι ανέφερε ο Κριθαρίδης

«Το Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εκεί έξω.
Μιας κοινωνίας που συνεχίζει να βιώνει την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση και που βρίσκεται σε απελπισία ακόμα και για το πως θα πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Μην απατάσθε ότι οι προχθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα λύσουν το πρόβλημα.
Μακάρι να το έλυναν.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η Κυβέρνηση σας δυστυχώς δεν κάνει το μόνο πράγμα που θα προστάτευε πραγματικά, άμεσα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος -ξέρω πως αγωνιάτε γι' αυτό- τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να καταργήσει δηλαδή αυτό το αίσχος του ψευτο-Χρηματιστηρίου της Ενέργειας που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως , όχι μόνο διατηρείτε σε ισχύ αυτή την δήθεν αγορά-καφενείο, αλλά πανηγυρίζετε κιόλας που ξεπουλήσατε και τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα 25, Μ. Κριθαρίδης.
Πρόσθεσε πως οι νέες και οι νέοι βιώνουν στο πετσί τους την καπιταλιστική εκμετάλλευση με ανύπαρκτα ωράρια, με μισθούς της πείνας και κουτσουρεμένα και υπό αμφισβήτηση δικαιώματα.
«Γι' αυτό η νεολαία είναι πρωτοπόρα στους αγώνες και τα κινήματα διεκδίκησης για όλο το περιεχόμενο της ζωής των ονείρων και του μέλλοντός της», σημείωσε.
«Γιατί η γενιά μου κ. Μητσοτάκη δεν συμβιβάζεται με τον εφιάλτη, που και η Κυβέρνηση σας σήμερα και οι προκάτοχοι σας πριν, μας έβαλαν να ζήσουμε, αλλά παλεύει καθημερινά όπως έλεγε κι ο Ελύτης, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας πως «οι πολιτικές μας διαφωνίες και διαφορές είναι γνωστές, εκπεφρασμένες και αβυσσαλέες.
Παρόλα αυτά σας ευχόμαστε ειλικρινά, καλή και παραγωγική συνέχεια στις εργασίες σας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης