Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με... μαχητή του Azοv η παρέμβαση Zelensky στη Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος» λέμε κι εμείς σήμερα

Με... μαχητή του Azοv η παρέμβαση Zelensky στη Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος» λέμε κι εμείς σήμερα

Το μήνυμα από μαχητή του τάγματος Azov φαίνεται να επισκίασε την παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, στη Βουλή

Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η επιλογή του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, να συμπεριλάβει κατά την παρέμβαση του στην ελληνική Βουλή και μήνυμα από μαχητή στη Μαριούπολη, ο οποίος παρουσιάστηκε ως μαχητής του τάγματος του Azov.
Ειδικότερα, συμμετέχοντας στην παρέμβαση Zelensky στη Βουλή, ο Μιχαήλ -όπως ονομάζεται- ανέφερε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και παρουσίασε τον εαυτό του ως μαχητή του τάγματος Azov που συμμετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης. Το γεγονός αυτό φαίνεται να επισκίασε την ομιλία Zelensky, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφερθεί στην εμβληματική φράση «Ελευθερία ή θάνατος!» αλλά στη μάχη των Θερμοπυλών.
«"Ελευθερία ή θάνατος!" έλεγαν οι Έλληνες επαναστάτες. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα» επεσήμανε ο Zelensky, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι... Θερμοπύλες, που πέθαναν κάποιοι ήρωες».

Ο μαχητής από το τάγμα Azov

«Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.
Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Azov, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη» ανέφερε στο μήνυμα του ο μαχητής από τη Μαριούπολη.
Παράλληλα, επεσήμανε πως «πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.
Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι' αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».
Azov.JPG


«Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα στη Μαριούπολη»

«Για πάνω από ένα μήνα τώρα, ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη. Λαμβάνοντας τις φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή τη μαρτυρική πόλη. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία για πάνω από μισό αιώνα, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Υπάρχουν ακόμα 100.000 άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έμεινε κτίριο που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Κατέστρεψαν νοσοκομεία, μαιευτήρια, ακόμη και το θέατρο της Μαριούπολης. Και αυτό είναι το έργο Ρώσων πιλότων» επεσήμανε στην έναρξη του μηνύματος του στην ελληνική Βουλή ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Να φτιαχτεί στην Ελλάδα νέα Φιλική Εταιρεία»

Στη συνέχεια ο Zelensky αναφέρθηκε «η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Και είναι κάτι το οποίο συγκροτήθηκε εδώ. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία και να παλέψει για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια! (…) Ο χρόνος είναι η πιο δύσκολη διάσταση. Μην ακούτε μόνο εμένα, ακούστε και δύο μαχητές -δύο ουκρανοί και δύο Έλληνες- που μάχονται στη Μαριούπολη».

«Η Μαριούπολη να μη γίνει Θερμοπύλες»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθειά της και για τη συμμετοχή της στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Δυστυχώς η Ουκρανία καταστρέφεται παρόλα αυτά. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή ως μέλος της ΕΕ για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τρόπους διάσωσης. (…) Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιάς. Να μη γίνει η Μαριούπολη οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά να βρούμε τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, ώστε να μάθει κάθε βάρβαρός επιτιθέμενος πως όποιος επιτίθεται θα χάσει. Οι ενέργειες της Ρωσίας στράφηκαν ενάντια στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Αίτημα για κυρώσεις και όπλα

Τέλος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε νέο αίτημα για όπλα και επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία. «Όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν πρέπει κανένα ρωσικό πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκό λιμάνι. Καμία υποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Η Ουκρανία ζητεί τις κυρώσεις και όπλα: Τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροσκάφη.
Μόνο έτσι θα σώσουμε την Ουκρανία και μόνο με αυτή τη στήριξη θα τη σώσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις υπόλοιπες χωρες που καταστράφηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης