Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεσσαλονίκη - 5ο αναπτυξιακό συνέδριο: Για εκρηκτικό μείγμα ανασφάλειας μίλησε η Νοτοπούλου - Τι είπαν Καλαφάτης, Τζιτζικώστας, Ζέρβας

Θεσσαλονίκη - 5ο αναπτυξιακό συνέδριο: Για εκρηκτικό μείγμα ανασφάλειας μίλησε η Νοτοπούλου - Τι είπαν Καλαφάτης, Τζιτζικώστας, Ζέρβας

«Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών στηρίζει έμπρακτα και την Ανάπτυξη και την Καινοτομία», τόνισε  ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στ. Καλαφάτης

Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας - φορείς, υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, αυτοδιοίκηση, κόσμος εργασίας, αλλά και επιστήμονες- τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, μιλώντας στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης.
Η κα Νοτοπούλου ανέφερε ότι η πανδημική κρίση και οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα ανισοτήτων και ανασφάλειας, με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας να σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και το κράτος να απουσιάζει, την ώρα που στη χώρα καταγράφεται η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τον Ιανουάριο και μία στις τρεις επιχειρήσεις απειλείται με λουκέτο.
Πρόσθεσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο ο τουρισμός «παραμένει επί της ουσίας εκτός», δεν προχωρά, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα πότε θα «τρέξει» το νέο ΕΣΠΑ και «ο νέος αναπτυξιακός νόμος οξύνει τις περιφερειακές ανισότητες, θεσμοθετεί όργιο αδιαφάνειας και υιοθετεί λογική απουσίας οποιασδήποτε περιφερειακής διάστασης».
Σύμφωνα με την κα Νοτοπούλου, ο νέος αναπτυξιακός, συνδέοντας τα κριτήρια βιωσιμότητας των δυνητικά ωφελούμενων με τραπεζικά κριτήρια, «πετάει εκτός τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό».
Υπογράμμισε πως «η κοινωνία έχει ανάγκη από άλλο μείγμα πολιτικής και από μέτρα με σαφές κοινωνικό πρόσημο».
Αφού ανέφερε πως για δεκαετίες κυριαρχούσε στην Ελλάδα ένα στρεβλό και αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, σημείωσε πως το συνέχισε «η κυβέρνηση της ΝΔ, ακυρώνοντας κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κα Νοτοπούλου, προτάσσει μεν τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά αυτό δεν έχει αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία, γιατί αυτές έχουν αποσυνδεθεί από την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, ενώ τα περιφερειακά στρατηγικά σχέδια πετάχθηκαν στον «κάλαθο των αχρήστων».
Επιπλέον, σε μια περίοδο που στο επίκεντρο των πάντων είναι η πράσινη ανάπτυξη, «η κυβέρνηση νομοθετεί ακραία αντιπεριβαλλοντικά, με χωροταξικές ρυθμίσεις που καταστρατηγούν κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης», όπως είπε.
Για τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε μεν φορείς όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), «αλλά δεν κράτησε και δεν συντήρησε τα υπόλοιπα έργα» και υπήρξαν «ακυρωμένες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και αφαιρέθηκαν αναπτυξιακές αρμοδιότητες από το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)».

Καλαφάτης: Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο υποστηρίζεται η καινοτομία

«Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών στηρίζει έμπρακτα και την Ανάπτυξη και την Καινοτομία», τόνισε μιλώντας στο το 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στ. Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης αναφερόμενος στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα, σημείωσε ότι διατήρησε την αρμοδιότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτήν. «Για επόμενες προκηρύξεις συνεχίζει με την αρμοδιότητα για επενδυτικά σχέδια που θα έχουν προϋπολογισμό από 1.000.000 ευρώ ως 3.000.000 ευρώ. Αναγνωρίζεται, ουσιαστικά, το έως τώρα έργο της στη στήριξη των ιδιωτών επενδυτών και του υγιούς επιχειρείν. Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες σε έξι προκηρύξεις καθεστώτων και ολοκληρώνουμε, ως το τέλος Φεβρουαρίου και τις υπόλοιπες έντεκα. Το σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια, για το 2021, ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο υποστηρίζεται η καινοτομία, ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η παραγωγή, με καινοτόμες δράσεις, του πρωτογενούς τομέα και η μεταποίηση, αλλά και η ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων.
«Συνεχίζουμε τη στήριξη μεγάλων επενδύσεων. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη και επιχειρούν κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Deloitte, η Cisco, η Pfizer, η Microsoft που είναι ήδη εδώ. Επενδύουν σε καινοτόμες δράσεις και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Τζιτζικώστας: Ο τριπλός στόχος

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, τόνισε την ανάγκη τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αντιμετωπίζονται συνολικά, συμπληρωματικά και συνδυαστικά, ώστε να υπάρχει γρήγορη εκκίνηση, αλλά και να διατηρούνται στην πορεία υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης, και τελικά να υλοποιούνται τα μεγάλα έργα, για να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ που θα μπει στην οικονομία μας.
«Αυτός ήταν και παραμένει ο τριπλός στόχος της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικά το 2021, που σε μία δύσκολη χρονιά καταφέραμε να απορροφήσουμε το 100% των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με συνολικές πληρωμές που ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ και με συνολικά 8.500 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις, που είτε ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στους πολίτες το 2021, είτε υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε το επόμενο διάστημα και στις 7 περιφερειακές ενότητες στην περιφέρειά μας», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, την εξυγίανση του δυτικού θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού, την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιφέρειας,

Ζέρβας: Δεν θα επιτρέψουμε στο σκοτάδι και στο φόβο να κερδίσουν

Ένα «προσκλητήριο κοινωνικής ευθύνης προς όλη την πόλη», απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας.
«Πρέπει να βγούμε όλοι μπροστά, για να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν» ήταν το μήνυμα του δημάρχου, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου 'Αλκη.
«Θα αναλάβω όλες τις πρωτοβουλίες, ώστε οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης να πάρουμε τα ηνία των εξελίξεων. Αυτό κάνω από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό είναι το όραμα για την πόλη», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας και τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε στο σκοτάδι και στο φόβο να κερδίσουν την καρδιά και το μυαλό των νέων ανθρώπων της πόλης μας. Όπως δεν θα επιτρέψουμε και σε δυνάμεις της ακινησίας να ακυρώσουν την προοπτική της ίδιας της πόλης».
Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, μίλησε για τη σπουδαιότητα των συνεργιών, της «Συμμαχίας του Καλού και της Δημιουργίας», ώστε να εμπεδωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και αντίληψης για τα θέματα της πόλης.
Έκανε αναφορά στα αναπτυξιακά πρότζεκτ και σε σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, στους σημαντικούς πόρους άνω των 53 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από τον δήμο μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και σε επιτυχίες που κατακτήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη σε τομείς όπως οι επενδύσεις ή ο τουρισμός.
Τέλος, έκανε λόγο για πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν από την παγκόσμια διάκριση που επιτεύχθηκε για τη Θεσσαλονίκη με την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας.

Παπαστεργίου (ΚΕΔΕ): Το παιχνίδι στα «γήπεδα» της αυτοδιοίκησης

Την εκτίμηση ότι μέσα από τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης «το παιχνίδι έρχεται πλέον στα γήπεδα της αυτοδιοίκησης» εξέφρασε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας πως «στο λαμπρό αυτό πεδίο δόξης», οι δήμοι χρειάζεται πλέον να σχεδιάσουν έργα με ωριμότητα, μέσω των οποίων κάθε διαθέσιμο ευρώ των κονδυλίων θα πολλαπλασιαστεί και θα επιστρέψει στην κοινωνία.
Όπως ανέφερε, «αν εξαιρέσουμε ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση το διάστημα αυτό είναι δύσκολο, λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν με το ενεργειακό κόστος, υπάρχει μεγάλη ευκαιρία και σημαντική συγκυρία, ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να βγουν μπροστά με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τρέχουν» .
Υπενθύμισε για το πρόγραμμα «Smart Cities» πως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλοι 15 δήμοι, μεταξύ των οποίων και αυτός των Τρικκαίων, κατέθεσαν ήδη ς την πρώτη φάση του σχεδίου τους για το πώς θα γίνουν οι πόλεις τους ανθρώπινες, βιώσιμες και ασφαλείς, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιποι 315 δήμοι της χώρας.
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να βελτιώσει τις τηλεπικοινωνίες της, ώστε να προσελκύσει στη χώρα ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν από εδώ οπουδήποτε στον κόσμο, έκανε αναφορά στους νέους αυτοκινητοδρόμους, όπως ο Ε65, αλλά και στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, λέγοντας ότι ξεκίνησαν οι πρώτοι διαγωνισμοί και έρχεται το δεύτερο -πολύ μεγαλύτερο- «πακέτο», στο οποίο «θα πρέπει να δούμε ξανά τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και να τον δούμε άμεσα, ώστε αυτά τα νέα πολεοδομικά να γίνουν πιο βιώσιμα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις ανάγκες από τις χρήσεις μια περιοχής καλύτερα από την τοπική αυτοδιοίκηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης