Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το β' ημίχρονο στη Βουλή μετά τον καυγά Πολάκη με Αθανασίου - «Δεν έκανα καμία κατάληψη. Περίμενα να μου κάνετε μομφή»

Το β' ημίχρονο στη Βουλή μετά τον καυγά Πολάκη με Αθανασίου - «Δεν έκανα καμία κατάληψη. Περίμενα να μου κάνετε μομφή»
Της ομιλίας Πολάκη προηγήθηκε σύγκρουση του Γιάννη Ραγκούση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχής ενημέρωση) Στον απόηχο του χθεσινού θερμού επεισοδίου μεταξύ του Παύλου Πολάκη και τον Χαράλαμπο Αθανασίου συνεχίζεται σήμερα Τρίτη (1/2/2022) η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Οι τόνοι παρέμειναν στα ύψη με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, να διαμηνύει ότι τον τελικό λόγο τον έχει το Προεδρείο και να κάνει λόγο για κατάληψη του βήματος της Βουλής.
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο για αντισυνταγματική και πραξικοπηματική από την πλευρά του κ. Αθανασίου.
«Ο ελέφαντας μέσα σ' αυτό το κοινοβούλιο είναι η αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος να διακόψει την ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Ο κ. Πολάκης δεν διέκοψε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης» επιχειρηματολόγησε ο κ. Ραγκούσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο προεδρεύων, Χαράλαμπος Αθανασίου, έκλεισε χθες (31/1/2022) το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, κατόπιν διαφωνίας του διότι μιλούσε για την υπόθεση της Novartis στο νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Πολάκης απέρριψε τα περί κατάληψης του βήματος της Βουλής και υποστήριξε ότι παρέμεινε στο σημείο αναμένοντας τη μομφή.

Τασούλας: Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια

Αποκαρδιωτική χαρακτήρισε την χθεσινή εικόνα ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεδρίαση με την τοποθέτησή του επί του επεισοδίου. Τόνισε ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι την ανοργάνωτη διεξαγωγή των συζητήσεων, πρόσθεσε.
Είπε ακόμα ότι το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο και αντί να προσφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής κριτικής κάθησε όρθιος επί του ιερού αυτού βήματος παρεμποδίζοντας τη διεξαγωγή της συζήτησης. Σημείωσε ακόμα ότι «η Βουλή από το 1875 έχει ένα τελικό όριο. Το τελικό καταφύγιο της Βουλής είναι η πλειοψηφία. Για όλα αποφασίζει η πλειοψηφία. Την πλειοψηφία την αλλάζει ο ελληνικός λαός και κανείς άλλος».
«Έχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείται εσφαλμένες τις αποφάσεις του προεδρείου αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια», τόνισε ακόμα. Αναρωτήθηκε μάλιστα αν ήθελαν να σέρνουν από το βήμα τον κ. Πολάκη για να διασυρθεί η χώρα.

Ραγκούσης: Αντισυνταγματική ενέργεια

Αμέσως μετά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, και υπεραμύνθηκε των χτεσινών ενεργειών του Παύλο Πολάκη καλώντας τον κ. Τασούλα να αποδοκιμάσει τον χτεσινό προεδρεύοντα κ. Αθανασίου.
Καμία παραβίαση του κανονισμού δεν έγινε, αλλά αντίθετα υπήρξε παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, είπε ο κ. Ραγκούσης κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική ενέργεια του προεδρείου που διέκοψε την ομιλία Πολάκη.
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι αφενός ένας βουλευτής μπορεί να αναφερθεί και σε άλλα θέματα, αφετέρου η Novartis είναι σχετική με τον αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας ότι είναι το πιο ανήθικο σκάνδαλο που νοθεύει τον ανταγωνισμό. Γι’ αυτό και δεν επιβλήθηκε μομφή από το προεδρείο στον Παύλο Πολάκη, είπε ο κ. Ραγκούσης.
Ο Γιάννης Ραγκούσης απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και τον κάλεσε: «Να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου για την πραξικοπηματική αντισυνταγματική ενέργειά του. Να αποδικάσετε τον κ. Γεωργιάδη, γιατί μετά τη Ζαρούλια κατέγραφε τη συνεδρίαση σαν μια εκδοχή της trash tv Φουρθιώτη».
Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για επαναφορά της Δεξιάς σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας της δικαιοσύνης της δημοσιογραφίας κλπ. λέγοντας ότι ουσιαστικά ο μόνος δρόμος που αφήνει στους πολιτικούς της αντιπάλους είναι το «τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες», προκαλώντας έτσι θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ.
«Υπάρχει ένα όριο και μια κόκκινη γραμμή την οποία έχετε ξεπεράσει» είπε ο κ. Ραγκούσης επικρίνοντας τον κ.  Τασούλα πως αντί να καλεί τους βουηλευτές της ΝΔ να κάνουν ησυχία τους εξαγγέλλει ότι θα δώσει απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όσο η Δεξιά θα αναβιώνει τις χειρότερες παραδόσεις της τόσο ο λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει δεξιά και τι σημαίνει το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis γι’ αυτό τον τόπο» κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Η απάντηση Τασούλα σε Ραγκούση

«Με το ζόρι να προκληθεί κόλαση δεν προκαλείται. Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές από βαριές, σκληρές φράσεις του παρελθόντος που δήθεν θα έχουν εφαρμογή στο σήμερα» απάντησε ο Κώστας Τασούλας, λέγοντας ότι «σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα και δεν θα μετατρέψουμε το κοινοβούλιο σε τριτοκοσμικό. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα».
«Δεν μπορώ να επικαλεστώ πομπώδεις εκφράσεις. Κύριε Ραγκούση υπάρχουν δύο ζητήματα. Η αφαίρεση του λόγου και η κατάληψη του βήματος της Βουλής» είπε ο κ. Τασούλας αναφερόμενο στο περιστατικό Πολάκη.
«Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής δεν συνιστά τρομοκρατία -για να δανειστώ τη φρασεολογία σας- και παραβίαση του συντάγματος; Παραβίαση του κοινοβουλευτισμού; Εκεί θα πάμε;» συνέχισε και κατέληξε προκαλώντας αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η άμυνα σε αυτή την απόφαση δεν είναι κατάληψη του βήματος. Προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική. Κόλαση τη βουλή δεν θα την κάνετε. Το πολύ να βραχνιάσετε».

Πολάκης: Δεν έκανα καμία κατάληψης της έδρας

«Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας, ο κ. Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών χθες και καταλαβαίνω από την τοποθέτησή σας αλλά και του κ. Οικονόμου ότι καταδικάζετε την στάση αυτή», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Πολάκης.
Εξήγησε γιατί περίμενε όρθιος λέγοντας ότι είχε διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να γίνει μομφή εναντίον του. «Καμία κατάληψη δεν έκανα περίμενα εσάς να μου βάλετε μομφή για να συνεχίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Το επεισόδιο Πολάκη με Αθανασίου

Όλα άρχισαν περί τις 21.00 της Δευτέρας, όταν ο κ. Πολάκης αγόρευε επί της υπόθεσης της Novartis, με τον κ. Αθανασίου να του ζητά να επιστρέψει στο θέμα της συνεδρίασης, επικαλούμενος τον Κανονισμό.
Μάλιστα, αρχικά τον επανέφερε στην τάξη, καλώντας τον να σταματήσει να μιλά για ένα θέμα εκτός νομοσχεδίου, ωστόσο ο πρώην υπουργός ήταν ανένδοτος. Εν συνεχεία, ο κ. Αθανασίου έκλεισε το μικρόφωνο με τον πρώην υπουργό να στέκεται εκτός βήματος μπροστά από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, διαβάζοντας την ομιλία του.
Τελικά, ο κ. Αθανασίου ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη συνεδρίαση προκειμένου να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής και να εξετάσει εφόσον θα κατατεθεί μομφή κατά του πρώην Υπουργού οποίος παρέμεινε για ώρα στο βήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης