Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Πρόταση δυσπιστίας: Η πρώτη σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα ανέβασε την ένταση, πριν από τη μάχη των αρχηγών (30/1)

Βουλή - Πρόταση δυσπιστίας: Η πρώτη σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα ανέβασε την ένταση, πριν από τη μάχη των αρχηγών (30/1)
Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και η κρίσιμη ψηφοφορία - Γεύση της σύγκρουσης το Σάββατο (29/1) με παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές upd) Πρόγευση της σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 και την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δόθηκε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου με μία...πρώτη σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα. 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας
αντάλλαξαν φραστικά πυρά σχετικά με τα όσα έγιναν με την κακοκαιρία και τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό.

Πρόγευση σύγκρουσης

«Γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό;»

Απάντηση σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Αφορμή για την κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στάθηκε η ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Στυλιανίδη.
«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του.
«Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα.
Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση.
Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο.
Ακόμα, απαντώντας στον κ. Τσίπρα που τον κατηγόρησε για «προσχηματική συγγνώμη» είπε πως ακόμα πως προτιμώ την «ειλικρινή συγγνώμη» της κυβέρνησης, από την «καμία συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους 120 νεκρούς στο Μάτι».

«Κάνετε το μεσίτη και τη διαμεσολαβητή»

Στην παρέμβαση στη Βουλή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζήτησε τα πρακτικά τα πρακτικά συνεδριάσεων για την κακοκαιρία και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τον μεσίτη και τον διαμεσολαβητή της Αττικής Οδού.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πήρε τον λόγο και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το φιάσκο του χιονιά. «Η ΕΜΥ λέει ότι η κακοκαιρία δεν ήταν από τις χειρότερες στην Αττική. Το 2008 είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη κακοκαιρία σε ύψος χιονόπτωσης. Δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιμετωπίστηκε. Δεν έκλεισε μόνο η Αττική αλλά η Κατεχάκη και η Μεσογείων που έχουμε τόσα νοσοκομεία. Τι έφταιξε και σήμερα δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε πού κάνατε το λάθος ή θα πετάμε το λάθος στην εξέδρα; Ή μήπως θα μας πείτε ότι Κατεχάκη και Μαραθώνος δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του κράτους;» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα αναλάβατε ποτέ έστω μία ευθύνη; Να μας πείτε τι κάνατε λάθος; Θέλω να σας ρωτήσω κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ της Κλιματικής Κρίσης. Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο τη διακοπή κυκλοφορίας στα βαρέα οχήματα; Η εταιρεία - που έχει βαρύτατες ευθύνες άλλα λέει. Λέει ότι εσείς αρνηθήκατε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
Λέτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά. Σας ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα με την εταιρεία, λες και δεν υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις, αξιολόγησε μόνος του το κόστος ώστε να δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην εταιρεία ότι δε θα έχουν άλλες απαιτήσεις οι πολίτες. Δεν είναι ρόλος μεσίτη ή διαμεσολαβητή του πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι το πρόβλημά μας δεν έχουμε κρίσιμα ραντάρ όταν στις συσκέψεις που κάνατε με zoom δεν κάνατε record; Ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη;».

Στυλιανίδης: Εάν είχαμε νεκρό, θα είχα παραιτηθεί

Στις αιχμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις μη παραιτήσεις για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς», απάντησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης.
«Έχω παραιτηθεί για λόγους αρχών στην Κύπρο μια, ίσως και δύο φορές εμμέσως», δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «θέλω να δηλώσω μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα βασικό πράγμα: είπα ότι εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο το πρωί θα παραιτηθώ. Αυτή είναι η ηθική μου».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν την περασμένη Δευτέρα (24/1/2022) στην Αττική Οδό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία. Είχε επισημάνει ακόμη ότι υπήρχε σχέδιο, αλλά όχι συντονισμός, ενώ χαρακτήρισε ήρωες όσους απεγκλώβισαν 3.5000 πολίτες και δεν είχαμε νεκρούς.
«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα» είπε.
Και συνέχισε: «Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση.
Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί. Δεν είμαι ενώπιον σας για να υπερασπιστώ των εαυτό μου, αλλά για να τονίσω την σημασία του έργου και την αποστολή αυτού του υπουργείου. Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανά πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο».

Η δεύτερη μέρα της συζήτησης

Νωρίτερα η δεύτερη μέρα για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε με τις αγορεύσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, αντιπολίτευσης και μελών της κυβέρνησης. 
Η συζήτηση κορυφώνεται την Κυριακή (30/1) το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.
Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε την Παρασκευή 28/1 με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλου και της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ εκτός από τους υπουργούς, έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί περί τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής 30/1 με ονομαστική ψηφοφορία.
Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΝΔ,  σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης θα προβληθεί το έργο της κυβέρνησης, ώστε να καταγραφούν όσα έγιναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια, δίνοντας χώρο και στην επισήμανση πράξεων και παραλήψεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση μομφής προκειμένου να δραπετεύσει από την οξεία εσωστρέφεια και την δημοσκοπική βύθιση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν πως η κοινοβουλευτική διαδικασία ενισχύει την στρατηγική του κόμματος που στοχεύει στην σταδιακή αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ από την συζήτηση θα γίνουν καθαρές οι θέσεις όλων των κομμάτων για κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία, η ακρίβεια και η πολιτική προστασία.

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Tα πολιτικά επιτελεία των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρούν να καταγράψουν και τα αρχικά συμπεράσματα για τις θέσεις που λαμβάνει κάθε κόμμα στην κοινοβουλευτική σκακιέρα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το βράδυ της Κυριακής η τελική ψηφοφορία θα επιβεβαιώσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Παράλληλα, τονίζουν πως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί ενός ευρύτερου αντικυβερνητικού μετώπου γυρίζει μπούμερανγκ καθώς Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 ξεκαθάρισαν πως η μομφή που απευθύνουν δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται παρά τα σημάδια μείωσης του υγειονομικού ρίσκου λόγω της πανδημίας.

Εδώ και καιρό έχει εκτιμηθεί ότι η πολιτική φθορά στην Νέα Δημοκρατία θα ήταν αναπόφευκτη κυρίως γιατί ένα άθροισμα παραγόντων και λαθών, κακοδιαχείρισης και αποτυχιών έχουν αρχίσει να κλονίζουν το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη… ότι κυβερνούν οι άριστοι.

Με βάση έμπειρο δημοσκόπο που μίλησε στο bankingnews εκτιμάει ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα σταθεροποιηθεί στο 29% με 31%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο 20-21% και το ΚΙΝΑΛ περίπου στο 15% με 16%
Τα τρία αυτά κόμματα θα συγκεντρώσουν το 68% του εκλογικού σώματος.
Ωστόσο τα βασικά συμπεράσματα τα οποία εξάγονται σε αυτή την πολιτική συγκυρία είναι

1)Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την δυνατότητα να αποκτήσει αυτοδυναμία, εξέλιξη μείζονος σημασίας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν αρχές Καλοκαιριού του 2023.
2)Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να ανακάμψει και δεν πρόκειται να ανακάμψει.
3)Το ΚΙΝΑΛ από παρίας του πολιτικού συστήματος… έχει εξελιχθεί σε ρυθμιστή καθώς κάτω από οποιαδήποτε σενάριο θα είναι ο πολιτικός σύμμαχος της επόμενης κυβέρνησης.
Η αύξηση του πολιτικού και οικονομικού ρίσκου στην Ελλάδα είναι μείζονος σημασίας.
Το πολιτικό τοπίο αλλάζει και η αδυναμία αυτοδυναμίας, της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές θα αυξήσει το ρίσκο… οπότε και η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά και το χρηματιστήριο θα επηρεαστεί αρνητικά.

Οι ομιλίες

Μπακογιάννη προς ΣΥΡΙΖΑ: Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη για εκλογές, καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά

«Το 2022 δεν είναι 2015. Ο λαός έπαθε και έμαθε. Έβγαλε τα συμπεράσματά του» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η βουλευτής ανέφερε πως αυτή η πρόταση δυσπιστίας «έχει ως αφορμή τον χιονιά αλλά η αιτία είναι οι δημοσκοπήσεις και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» για αυτό και «θέλετε αύριο να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα».
Απευθυνόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους είπε ότι «ένα από τα βασικά προβλήματα που έχετε είναι ότι επί χρόνια επαναλαμβάνεται την ίδια στρατηγική και την ίδια τακτική.
Αυτή την στρατηγική που σας έφερε στην κυβέρνηση το 2015, δηλαδή της απόλυτης καταστροφολογίας, του λαϊκισμού και του όχι, το λεξιλόγιο του νεοφιλελευθερισμού και ότι άλλο έχετε χρησιμοποιήσει. Μόνο που το 2015 δεν είναι 2022 .
Το 2022 ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Περισσότερα εδώ:

Σκέρτσος (Υπουργός Επικρατείας): Με ευθύνη της Αττικής Οδού δεν εφαρμόστηκε η απόφαση για τα βαρέα οχήματα

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν είναι μια στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία, τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, κος Άκης Σκέρτσος μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αντιθέτως μια στιγμή αδυναμίας και εξωτερίκευσης μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται να απειλείται δημοσκοπικά από το ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο κος Σκέρτσος.
Σε κάθε περίπτωση εμείς τη βλέπουμε σαν ένα αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό και σαν μια στιγμή δημοκρατικής λογοδοσίας, σημείωσε.
Περισσότερα εδώ:

Κυριάκος Πιερρακάκης (Υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης): Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια

"Στην Ελλάδα το αίτημα των εκλογών του 2019 ήταν "φτιάξτε κράτος".

Δηλαδή, οι παραδοσιακές δομές και υποδομές του κράτους που έλειπαν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, η παραδοσιακή εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν υπήρχε στο βαθμό που έπρεπε και έτσι υπήρξε ένα πρωταρχικό αίτημα για εμάς ως κυβέρνηση, το κράτος να πάψει να είναι ένα κράτος ουραγός στην Ευρώπη και να γίνει ένα κράτος αρωγός στον πολίτη.
Ο άθλος είναι διπλός.
Να ανταποκρινόμαστε στις πιο παραδοσιακές ανάγκες που έχει ένα κράτος και ταυτόχρονα σε έναν κόσμο που αλλάζει να έχουμε ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις αλλαγές", είπε ο κ. Πιερρακάκης και επισήμανε ότι το 2019, μαζί με τον στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα, η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει τις αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη.
Περισσότερα εδώ:

Καραμανλής (υπουργός Μεταφορών) – Βουλή: Για πρώτη φορά είναι δυνατόν να αποδοθούν ευθύνες σε παραχωρησιούχους

Από το 2020 υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους, και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν αποτελούν οδηγό για το μέλλον, υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2022.
Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης και σε 20 μέρες αναμένεται το πόρισμά της.
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως: «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης.
Ο ένας είναι να παλέψεις όσο μπορείς αλλά να αναγνωρίσεις ότι έγιναν λάθη και αστοχίες, να ζητήσεις συγγνώμη, να ψάξεις να βρεις τι έφταιξε».
Αυτός, συμπλήρωσε, είναι ο τρόπος της κυβέρνησης της ΝΔ.
«Ο άλλος δρόμος είναι να παίξεις θέατρο την ώρα της τραγωδίας και μέρες μετά, χωρίς να έχεις καταλάβεις τι έχει γίνει και πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα, κορυφαίοι υπουργοί σου να λένε πως όσο και αν ψάχνουν δεν βρίσκουν να έγινε κάποιο σοβαρό λάθος.
Όλοι ξέρουμε ποιας κυβέρνησης ήταν αυτός ο τρόπος.
Οι πολίτες έχουν ζήσει και τα δύο. Και έτσι μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν», πρόσθεσε.
Περισσότερα εδώ:

Λιβανός: Άσφαιρη τουφεκιά η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Τσίπρας δέχεται τριπλή πίεση

Προσπάθεια να ξεφύγει από την τριπλή πίεση που δέχεται ο κ. Τσίπρας και η οποία, τελικά θα τον οδηγήσει σε μονοψήφια ποσοστά, είναι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας , τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, στην ομιλία του επί της συζήτησης που γίνεται στη Βουλή.
Για την τριπλή αυτή πίεση ο κ. Λιβανός την περιέγραψε ως εξής: «πρώτον, σύρεται σε αλλεπάλληλες ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και χάνει με double score στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
Δεύτερον, δέχεται εσωκομματικά πυρά για την αποκαθήλωση των παραδόσεων του ιερατείου της Αριστεράς.
Τρίτον, η ευρύτερη πολιτική πραγματικότητα, που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κολλήσει και πλέον μόνος του στόχος είναι να καταφέρει να υπερισχύσει του ΠΑΣΟΚ και του νέου αρχηγού του κ. Ανδρουλάκη».
Ακόμη, ο κ. Λιβανός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θρέφεται από την άρνηση και την ταραχή και ότι μόνος του στόχος είναι η ανακατάληψη της εξουσίας, η άλωση του κράτους και οι «αρμοί της εξουσίας» που εκφράζονται με τις απειλές ότι τη δεύτερη φορά Αριστεράς θα είναι αλλιώς.
Περισσότερα εδώ:

Χαρακόπουλος: Ο Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα μιμείται και τον Γεώργιο Παπανδρέου – Θράσος ΣΥΡΙΖΑ

«Όπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου», τόνισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Χαρακόπουλος.
Όπως είπε, «η πολιτική όμως δεν γίνεται με απομιμήσεις. Καθένας αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είναι. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του το απέδειξαν επί τεσσερισήμισι χρόνια. Είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν με τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς έδωσαν και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν. Οι ευκαιρίες τους όμως κατασπαταλήθηκαν. Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκαν το 2019 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».
Περισσότερα εδώ:

Λιβανός (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης): Άσφαιρη τουφεκιά η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Τσίπρας δέχεται τριπλή πίεση

Προσπάθεια να ξεφύγει από την τριπλή πίεση που δέχεται ο κ. Τσίπρας και η οποία, τελικά θα τον οδηγήσει σε μονοψήφια ποσοστά, είναι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας , τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, στην ομιλία του επί της συζήτησης που γίνεται στη Βουλή.
Για την τριπλή αυτή πίεση ο κ. Λιβανός την περιέγραψε ως εξής: «πρώτον, σύρεται σε αλλεπάλληλες ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και χάνει με double score στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
Δεύτερον, δέχεται εσωκομματικά πυρά για την αποκαθήλωση των παραδόσεων του ιερατείου της Αριστεράς.
Τρίτον, η ευρύτερη πολιτική πραγματικότητα, που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κολλήσει και πλέον μόνος του στόχος είναι να καταφέρει να υπερισχύσει του ΠΑΣΟΚ και του νέου αρχηγού του κ. Ανδρουλάκη».
Ακόμη, ο κ. Λιβανός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θρέφεται από την άρνηση και την ταραχή και ότι μόνος του στόχος είναι η ανακατάληψη της εξουσίας, η άλωση του κράτους και οι «αρμοί της εξουσίας» που εκφράζονται με τις απειλές ότι τη δεύτερη φορά Αριστεράς θα είναι αλλιώς.
Και από την άλλη, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός, υπάρχει «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που προσπαθεί, δίνει μάχες, κάποιες τις χάνει, αλλά αγωνίζεται και όταν κάτι πάει στραβά ξέρει να ζητάει και συγγνώμη… Βλέπει μια κυβέρνηση που επί 2,5 χρόνια παράγει έργο. Ανατάσσει τη χώρα, που εσείς γκρεμίσατε. Μειώνει φόρους, που εσείς εκτοξεύατε. Προσελκύει επενδύσεις, που εσείς διώχνατε. Προστατεύει τα εθνικά σύνορα, όπως έπραξε στον Έβρο, όταν εσείς δηλώνατε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Περιορίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, Που εσείς αποκαλούσατε καλοδεχούμενους λιαζόμενους».

Θεοχάρης: Απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τον άτοπο και επιζήμιο χαρακτήρα της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε ο Χάρης Θεοχάρης με παρέμβασή του στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται απύθμενο θράσος για να καταθέτει πρόταση μομφής ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που, ενώ καίγονταν ζωντανοί συμπολίτες μας στο Μάτι, εκείνος έδινε παράσταση για τις κάμερες, ρωτώντας πότε πετούν τα αεροπλάνα».
Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε περαιτέρω ότι «χρειάζεται απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός για να απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να του παραχωρηθεί ξανά η εξουσία ύστερα από τις ολέθριες συνέπειες της διακυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα, ύστερα από τη Μάνδρα, ύστερα από το Μάτι, ύστερα από τους εγκληματικούς πειραματισμούς του 2015, τα ψέματα και την συστηματική παραπλάνηση του ελληνικού λαού».
Ολοκληρώνοντας την αυστηρή κριτική του στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι καν ότι ο ελληνικός λαός κατάλαβε από το 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ άξιος να κυβερνήσει. Το πρόβλημα είναι πως ο λαός κατάλαβε πως δεν είναι άξιος ούτε να ασκήσει αντιπολίτευση».

Νότης Μηταράκης (Υπουργός Μετανάστευσης): Αποσυμφορήσαμε τα νησιά, την ενδοχώρα και την Αθήνα - Προχωράμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον


"Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος", ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που εξελίσσεται για 2η μέρα στη Βουλή.
"Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ.
Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ.
Ενώ, η Κυβέρνηση θα παρουσιάζει τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος", σημείωσε ο Νότης Μηταράκης, για την κατεύθυνση που θα επιχειρήσει να δώσει στη συζήτηση η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία.
Περισσότερα εδώ:

Κικίλιας (υπουργός Τουρισμού): Η παράταξή μας πάντοτε δικαιώνεται - Αντιμετωπίσαμε εισαγόμενες κρίσεις

«Η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού από το βήμα της Βουλής το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
«Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται», τόνισε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην «παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ».
«Η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εισαγόμενες κρίσεις: την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στα ανατολικά και νότια σύνορά μας, την πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας.
«Το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό και πιστώνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σημείωσε.

Πλακιωτάκης: (Υπουργός Ναυτιλίας): θετικός ο απολιογισμός της κυβέρνησης, παρά τις αστοχίες

«Πολιτικό αδιέξοδο», που τον οδήγησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο κ. Πλακιωτάκης αναγνώρισε μεν ότι στην πρόσφατη, πρωτοφανή κακοκαιρία, υπήρξαν λάθη και αστοχίες, ωστόσο, όπως είπε, ο συνολικός απολογισμός της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικός.
«Προφανώς και δεν έγιναν όλα τέλεια.
Στην πρόσφατη πρωτοφανή κακοκαιρία υπήρξαν και αστοχίες και λάθη.
Τα αναγνωρίσαμε.
Ζητήσαμε συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν. Κινηθήκαμε άμεσα για την αποζημίωση όσων αποκλείστηκαν στην Αττική Οδό. Και επίσης, προχωράμε στις αλλαγές που απαιτούνται, για να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός και πιο αποτελεσματική δράση σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων.
Όμως, ο συνολικός απολογισμός αυτής της κυβέρνησης είναι, χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα θετικός, κάτι που αναγνωρίζει η κοινωνία και αποτυπώνεται σχεδόν στο σύνολο των δημοσκοπήσεων και γι’ αυτό εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και όχι τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης.

Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ): Να κατατεθούν στην Βουλή τα Πρακτικά της συντονιστικής σύσκεψης που έγινε την Κυριακή πριν την χιονόπτωση.

"Το υπουργείο Παιδείας ήθελε μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους, πάνω στην κορύφωση του χιονιά» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ν. Φίλης ανέφερε πως «πληροφορούμε ότι την Κυριακή, στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργείων με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους δρόμους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, με θέμα το κύμα του χιονιά που ερχόταν, πρώτον, απουσίαζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δεύτερον ότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε μέχρι τέλους να ανοίξουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη!»
Περισσότερα εδώ:

Νίκος Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι

«Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι» τόνισε στην ομιλία του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης
Όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης, η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι λαϊκή απαίτηση», ενώ σημείωσε την «ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση.
Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους.
Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα» σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις

«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον κ. Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο.
Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και πρόσθεσε: «Διατέθηκαν 44 δισ. για την πανδημία, χωρίς δικαιοσύνη, προτεραιότητες και στόχους και γι΄αυτό δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο.
Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις.
Έτσι χάνονται πόροι ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Σήμερα 30 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την εγκαλούμε για τα απογοητευτικά στοιχεία στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.
Τα ελλείμματα αυξάνονται, το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους πολίτες. Τα εισοδήματα μειώνονται, η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.
Τα μερίδια της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται και εντείνεται η αδικία στη φορολόγηση».

Γιώργος Λογιάδης (ΜΕΡΑ25): Αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ΜέΡΑ25, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχε πει ότι τότε έπρεπε να έχει γίνει αυτή η πρόταση μομφής ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις μνημονιακές πολιτικές που μας έφεραν εδώ σήμερα.
Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας αλλά αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.
«Θέλουμε να φύγει η κυβέρνηση που συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς δρόμο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, μετά η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πάλι η ΝΔ πλέον μόνη της.
Το δρόμο των μνημονίων, της καταστροφής, της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Την ιδιωτική του περιουσία μπορεί ο καθένας να την κάνει ό,τι θέλει.
Τη δημόσια περιουσία δεν έχει κανείς δικαίωμα να την εκχωρεί.
Μετά τις εκλογές δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν που δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ρήξη με τα μνημόνια, με την τρόικα, με την αυτοκαταστροφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εμείς αντιπροσωπεύουμε το 62% του ελληνικού λαού που τότε είπε όχι στα μνημόνια».


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης