Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Μειώθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά, μόλις 8 τμήματα είναι κλειστά – Τι ανέφεραν Λινού και Σαρηγιάννης

Κεραμέως: Μειώθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά, μόλις 8 τμήματα είναι κλειστά – Τι ανέφεραν Λινού και Σαρηγιάννης
Η Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία
Σχετικά Άρθρα

«Mόλις 8 τμήματα είναι κλειστά σε όλη την χώρα, διότι τηρούνται τα μέτρα από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και διότι έχουμε επιλέξει να κάνουμε αυξημένα τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων σε κάποιο παιδί. Οι άμεσες επαφές του κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, όλα δωρεάν», τόνισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «μειώθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά, σε σχέση με την περίοδο ανοίγματος των σχολείων».
Όπως εξήγησε, «στην αρχή της σχολικής χρονιάς, παιδιά ήταν το 29% των κρουσμάτων και έχει μειωθεί στο 20% αυτό το ποσοστό. Αν υπήρχαν αυξημένα κρούσματα, θα είχαμε περισσότερα τμήματα κλειστά σε όλη την χώρα και όχι μόνο 8.
Επιπλέον, «στα πανεπιστήμια τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 80% και αυξάνει, ενώ στα παιδιά είμαστε πάνω από το 42% εμβολιασμένα ή κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, έχουμε δρόμο ακόμη».
Επανέλαβε εκ νέου ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, ενώ για τις πολυήμερες εκδρομές σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας ή εκτός Ελλάδας και επομένως δεν τίθεται θέμα να μην γίνουν εκδρομές. Δεν υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός, οι εκδρομές θα γίνουν κανονικά».

Για γονείς αρνητές

Ακόμη, για τους αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, η κα Κεραμέως έκανε λόγο για κάποιες τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων και προ του κορωνοϊού, αντιμετωπίζονται από τις οικίες εκπαιδευτικές αρχές και αν χρειαστεί και από τις εισαγγελικές αρχές.
Σχετικά με τις αλλαγές στην διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας, η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «πριν από δύο ημέρες ανακοινώσαμε νέα προγράμματα σπουδών, ως προς τα πεδία και ως προς το περιεχόμενο. Αλλάζει και το πώς διδάσκονται τα μαθήματα, όπως πχ. η αποστήθιση στο μάθημα της ιστορίας ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης έκανε κάτι την τάδε χρονιά. Τώρα θα είναι πιο βιωματική η προσέγγιση και θα λέει πχ. ο καθηγητής στον μαθητή “γράψε μια έκθεση, μια επιστολή σαν να είσαι ο Χαρίλαος Τρικούπης”, εννοείται με τα δεδομένα της εποχής. Στην Πληροφορική για παράδειγμα θα πρέπει να φτιάχνεις λειτουργικό για να λύνεις προβλήματα, όπως πχ. τα προβλήματα με το νερό πoy αντιμετωπίζει μια περιοχή».
«Αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης, θα υπάρξει και περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα προγράμματα σπουδών, όπως έγινε και με τα μαθήματα δεξιοτήτων που ξεκίνησαν πέρσι. Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, εκτός από την Β’ και την Γ’ Λυκείου, διότι θέλουμε να δούμε τι ανατροφοδότηση έχει να μας δώσει ο εκπαιδευτικός για να βελτιώσουμε ότι χρειάζεται» κατέληξε.

Λινού: Πρέπει να μειωθούν τα παιδιά στα τμήματα

«Τα μέτρα στο Υπουργείο Παιδείας, που προτείνει η Επιτροπή, αυτούς αφορά η κριτική μου, είναι ανεπαρκή, δεν είναι σοβαρά. Πρέπει να μειωθούν τα παιδιά στα τμήματα και να γίνονται περισσότερες ώρες μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε η Καθηγηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
«Όπως έχει προκύψει από έρευνα που συγκεντρώνει τα συμπεράσματα πολλών μελετών, η απόσταση ενός μέτρου πολλαπλασιάζει επί πέντε τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και στα σχολεία», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σχολιάζοντας την αναφορά της κας Κεραμέως για μείωση κρουσμάτων στα παιδιά, σε σχέση με την περίοδο ανοίγματος των σχολείων, η κα Λινού είπε ότι «το ποσοστό αφορά στην πρώτη περίπτωση 2.500 κρούσματα την ημέρα και στην δεύτερη τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, άρα σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα ήταν 600 τον Σεπτέμβριο και πάνω από 1.000 τώρα».
Ακόμη, η κα Λινού υπογράμμισε πως «μπορεί να πρέπει να αυξήσουμε τα μέτρα για τους εμβολιασμένους, γιατί και αυτοί μεταδίδουν τον ιό, ενώ και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να τηρούν όλα τα νέα μέτρα π.χ όταν βρίσκονται στα καταστήματα τροφίμων».

Σαρηγιάννης: Μέσος ημερήσιος όρος 7.500 κρούσματων στις αρχές Δεκεμβρίου

Θα κορυφωθεί το κύμα στις αρχές Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 7.500 κρούσματα ημερησίως, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Αν είμαστε συνετοί και τηρήσουμε τα μέτρα, θα μπορούμε να πούμε ότι τα Χριστούγεννα θα έχουμε περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο και την Πρωτοχρονιά ακόμη λιγότερα», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Κατά τον ίδιο, «την κορύφωση την περιμένουμε γύρω στις 15-17 Δεκεμβρίου και δείχνει ότι οι απαιτήσεις από το ΕΣΥ θα είναι ανάλογες με την προηγούμενη κορύφωση, το σύστημα υγείας θα την αντέξει, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτό».
Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε από την Υπουργό Παιδείας να επιτραπεί η διδασκαλία εξ αποστάσεως στα ΑΕΙ, σε ότι αφορά τα θεωρητικά μαθήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης