Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση MARC: Προβάδισμα 16,4% για ΝΔ - Προηγείται με 37,6% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση MARC: Προβάδισμα 16,4% για ΝΔ - Προηγείται με 37,6% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ
Το 65% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ υποχρεωτικού εμβολιασμού
Σχετικά Άρθρα
Δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου του 2019, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα διευρύνεται, με τους πολίτες να αξιολογούν θετικά τα πεπραγμένα της διετίας
Τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» αποκαλύπτουν ότι η υποχώρηση της πανδημίας οδηγεί σε σταδιακή αύξηση την αισιοδοξία των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν την υποστήριξή τους στον σημερινό πρωθυπουργό και την κυβερνητική ομάδα του και δηλώνουν την επιθυμία τους για εξάντληση της τετραετίας.
Δίπλα σε εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και κεντροδεξιοί, ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του επεκτείνουν την επιρροή τους αποσπώντας πλειοψηφία και στους κεντρώας κατεύθυνσης ψηφοφόρους.
Χωρίς να λείπουν οι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους η πλειοψηφία της κοινής γνώμης βάζει αρνητική βαθμολογία, όπως είναι το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια των πολιτών, η Παιδεία, αλλά και τα Εργασιακά, που βρέθηκαν πρόσφατα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το ισοζύγιο της αξιολόγησης της κυβέρνησης είναι θετικό.
Οι πολίτες βαθμολογούν θετικά τους χειρισμούς στα ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, ή αφορούν την τρέχουσα καθημερινότητα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός.
2_57.JPG
3_45.JPG
Μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας


Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα βελτιώνει για δεύτερη συνεχή φορά σε έρευνα της Marc την επίδοσή του, αυξάνοντας κατά μία μονάδα, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση, το ευρύ προβάδισμα που κατέχει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει πλέον στο 16,4%.
Με αναγωγή μάλιστα επί των εγκύρων η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα φτάνει στις 17,2 ποσοστιαίες μονάδες και είναι υπερδιπλάσια από τη διαφορά των 8,32 μονάδων που είχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, και με εξαίρεση την υποχώρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της τελευταίας διετίας το πολιτικό σκηνικό παραμένει μάλλον αμετάβλητο.
Η Ν.Δ. κινείται στη σφαίρα του 40%, συγκεντρώνοντας σε αυτή τη δημοσκόπηση 37,6% (+1,2% από την προηγούμενη).
Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται πάνω από το 20%, έχοντας σε αυτή τη μέτρηση 21,2% (+0,2% από την προηγούμενη).
Ενώ τα υπόλοιπα κόμματα... βολοδέρνουν στα ίδια επίπεδα και διατηρούν την ίδια θέση που είχαν και το 2019.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα με 6,4% (-0,4%), στην τέταρτη θέση παραμένει το ΚΚΕ με 5,5% (+0,1%) και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,5% (-0,8%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (+0,1%).
1_60.JPG

Οι αναποφάσιστοι

Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 12,9% και η προέλευσή τους δεν είναι μονοδιάστατη, όπως θα μπορούσε να εικάσει κανείς εξαιτίας της πτώσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μόνο το 38,4% είναι ψηφοφόροι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29,9% εξ αυτών είναι από το νυν κυβερνών κόμμα.
Η Ν.Δ., ωστόσο, παρουσιάζει σχετικά μικρές διαρροές, αφού η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ανέρχεται σε 76,9%, αλλά την ίδια ώρα προσελκύει το 11,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 22,8% όσων ψήφισαν πριν από δύο χρόνια Κίνημα Αλλαγής.
Αντιστοίχως, η συσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 59,7% και για το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 58,2%.
Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζουν τα ευρήματα της μέτρησης για τη μάχη επικράτησης που δίνεται στον κεντρώο χώρο από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα.
Νικήτρια, όπως προκύπτει από τις επιλογές που κάνουν οι πολίτες με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτησή τους, αναδεικνύεται η Ν.Δ., η οποία ψηφίζεται από το 40,8% όσων δηλώνουν ότι ανήκουν στο Κέντρο.
Οι αντίστοιχες επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 18,5% και για το Κίνημα Αλλαγής 12,2%.
Η Ν.Δ. προσελκύει και έναν στους δέκα που δηλώνουν κεντροαριστεροί (9,6%), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφεί σε αυτή την κατηγορία πολιτών με 44,3% έναντι 17,8% του ΚΙΝ.ΑΛ.
4_36.JPG
Οι αξιολόγηση των νέων

Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 56,9% των πολιτών και αρνητικά από το 42,5%, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στο 55,2% και 43,9% αντίστοιχα.
Σε σχέση μάλιστα με τον περασμένο Απρίλιο το θετικό ισοζύγιο για την κυβέρνηση παρουσιάζει βελτίωση που υπερβαίνει τις 3,5 μονάδες.
Εκτός από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που εκφράζονται θετικά σε ποσοστό της τάξης του 84,2%, ανάλογη άποψη έχει το 76% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και το 28,7% όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη υψηλότερη διεισδυτικότητα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, εκτός από το 86,6% των Νεοδημοκρατών, αξιολογείται θετικά από το 29,9% των Συριζαίων και το 77,2% των Κιναλιτών.
Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός βαθμολογούνται αρνητικά από την πλειοψηφία των Ελλήνων που ανήκουν στις νεότερες ηλικίες.
Ειδικότερα, από την ηλικιακή κατηγορία των 17 έως 44 ετών το 57,9% αξιολογεί αρνητικά τον κ. Μητσοτάκη και το 56,6% κάνει το ίδιο για την κυβέρνηση.
6_14.JPG
Η δημοφιλία των αρχηγών

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφού συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 55,6% των ερωτηθέντων.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κ. Τσίπρας με 31,2%, τρίτη είναι η Φώφη Γεννηματά με 27,6%, που υπερέχει με βραχεία κεφαλή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος είναι δημοφιλής στο 27,2% των πολιτών.
Ακολουθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23,9% και η λίστα κλείνει με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο 14,5%.
Στην ευθεία σύγκριση με τον προκάτοχό του για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός, η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη, αφού τον επιλέγει το 53,4%, έναντι του 25,8% που δηλώνει προτίμηση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Η κοινή γνώμη εκφράζει πλειοψηφικά την «υποστήριξή» της προς την κυβέρνηση, αφού αυτή τη λέξη προτιμά το 35,2% όταν ερωτάται σχετικώς.
Επιπλέον, ποσοστό της τάξης του 22,4% δηλώνει ότι η πλέον κατάλληλη λέξη για την έκφραση της στάσης του είναι η «ανοχή».
Στον αντίποδα, το 21,8% εκφράζει «απογοήτευση» και το 19,1% «θυμό».
5_23.JPG
Οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον καθώς στο ερώτημα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα κατά την επόμενη διετία το 36,3% απάντησε προς το καλύτερο, το 32,7% ότι θα είναι ίδια και μόνο το 27,7% ότι θα γίνουν χειρότερα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη ότι επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 71,4%) τάχθηκαν υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση, έναντι μόλις του 25,7% που δήλωσε ότι προτιμά τις πρόωρες εκλογές.
7_13.JPG
«Όχι» σε ΣΥΡΙΖΑ

Σε απόλυτη συνάφεια με τη θετική προαίρεση των πολιτών έναντι της κυβέρνησης είναι προφανώς και τα ευρήματα που αποτυπώνουν μια έντονα επικριτική διάθεση έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για τον τρόπο που πολιτεύεται στην παρούσα φάση όσο και για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε την κυβερνητική εξουσία την περίοδο 2015-2019.
Το αρνητικό κλίμα για την Κουμουνδούρου αναδεικνύεται από τις απαντήσεις σε τρία διαφορετικά ερωτήματα.
Ειδικότερα:
■ Το 77,6% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 19,2% που τη χαρακτηρίζει θετική.
Ακόμη και μεταξύ εκείνων που το 2019 ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα κυριαρχούν οι αρνητικές γνώμες με ποσοστό 54,9%, έναντι του 39,5% που συγκεντρώνουν οι θετικές.
Γεγονός που σημαίνει ότι μόνο οι τέσσερις από τους δέκα ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκρίνουν την τωρινή στάση της.
■ Το 46,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, έναντι μόλις του 15,3% που πιστεύει το αντίθετο.
■ Το 67% απαντά με ένα ηχηρό «όχι» στο ερώτημα αν θέλει να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις (25,9%) συγκατανεύει.8_12.JPG

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται το 64,8 των πολιτών

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, δύο στους τρεις πολίτες, ήτοι ποσοστό 64,8%, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, οι αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
Στον αντίποδα, μόνο το 32,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας.
Οι πλέον ένθερμοι οπαδοί των υποχρεωτικών εμβολιασμών βρίσκονται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (78,8% στους άνω των 65 ετών), στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (62,2%), καθώς και σε όσους ψήφισαν Ν.Δ. (76,1%) και ακόμη περισσότερο σε όσους υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές το Κίνημα Αλλαγής (87,3%).
Πιο συγκρατημένα είναι τα άτομα που ανήκουν στις νεότερες ηλικίες (από τους 17-44 ετών, το 44,5% εκφράζει αντίθεση στην υποχρεωτικότητα), στους δημοσίους υπαλλήλους (το 44,4% λέει «όχι»), καθώς και σε όσους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ (αρνητικοί είναι το 41,4%) ή ΚΚΕ (το 39,3% απαντά «όχι»).
9_9.JPG
Ανεκτικότητα απέναντι στους αρνητές των εμβολίων

Πάντως, οι πολίτες δείχνουν να είναι ανεκτικοί έναντι όσων αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν, καθώς μόνο ένας στους δέκα (ή ποσοστό 9,6%) ζητεί την απόλυσή τους και άλλος ένας (9,2%) τη μείωση του μισθού τους.
Ωστόσο, η πλειονότητα, σε ποσοστό 45,8%, προκρίνει ως μέσο αντίδρασης της οργανωμένης Πολιτείας την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων από τις θέσεις τους και τη μετάθεσή τους σε άλλη υπηρεσία.
Ποσοστό 24,7%, το οποίο προφανώς αντιστοιχεί σε όσους, σύμφωνα με άλλες έρευνες, δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία κύρωση, αλλά να παραμείνουν στις θέσεις τους.
10_5.JPG
Προτού ακόμα καταφέρει να βρει μια ισορροπία και επιστρέψει η ζωή στην Ευρώπη και στη χώρα μας σε κανονικούς ρυθμούς, η ινδική μετάλλαξη «Δέλτα» που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζεται εκ νέου σχεδιασμό διαχείρισης.
Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου αναγνωρίζουν την τεράστια πρόκληση, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η νέα μετάλλαξη πλήττει κυρίως τις μικρότερες ηλικίες, που κατά τεκμήριο έχουν τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμένων.
Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμένοι με μία δόση ή με προγραμματισμένο το πρώτο ραντεβού πλησιάζουν το 50% του συνολικού πληθυσμού, ενώ στους άνω των 60 ετών είναι κοντά στο 73%.
Η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα κυμαίνεται κοντά στους 100.000 πολίτες ημερησίως, αριθμός που δεν θεωρείται πολύ ικανοποιητικός, με δεδομένο ότι υπάρχει πλέον επάρκεια εμβολίων και κάθε ενήλικας πολίτης μπορεί να κάνει το εμβόλιο της αρεσκείας του.
Ο στόχος για τους εμβολιασμούς γίνεται ακόμη πιο επιβεβλημένος και αναγκαίος, καθώς οι επιστήμονες ανεβάζουν στο 80%-90% το ποσοστό των εμβολιασμένων που απαιτείται για ισχυρό τείχος ανοσίας.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι «οι πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν» και εξετάζει ένα σετ διευκολύνσεων προς όσους εμβολιάζονται, ώστε να λειτουργούν ως κίνητρο στην ενίσχυση της εμβολιαστικής προσπάθειας.

Η ταυτότητα της έρευνας


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη MARC A.E. - Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 1 (ΕΝΑ).
ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Ανδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου. ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.006 νοικοκυριά ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 18-24 Ιουνίου 2021.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (CATI). ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: 16 ερευνητές & 2 επόπτες.
Χρησιμοποιήθηκε ειδικό λογισμικό Wombat & QueueMetrics για κατ’ οίκον εργασία ερευνητών και εποπτών με live παρακολούθηση του fieldwork σε real time
ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ±3%
ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ: Με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2019.
ΕΛΕΓΧΟΙ: Ελεγχος πληρότητας στο 100%, έλεγχος με συνακρόαση σε ποσοστό 20,1% των συνεντεύξεων.
Η MARC A.E. είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR ςκαι τηρεί τον κανονισμό του ΠΕΣΣ και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης