Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 13,9% για ΝΔ - Προηγείται με με 34% έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 13,9% για ΝΔ - Προηγείται με με 34% έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ
Σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας παραμένει η πανδημία, με την πλειοψηφία να θεωρεί όμως ότι τα χειρότερα βρίσκονται πλέον πίσω μας - Ικανοποίηση για το ρυθμό των εμβολιασμών

Προβάδισμα 13,9% διατηρεί η Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 34%, κερδίζοντας 0,5 μονάδες από την έρευνα του προηγούμενου μήνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και κερδίζει  0,8 μονάδες και από 19,3% ανεβαίνει στο 20,1%, εντούτοις διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
Ομοίως και το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε ρηχά νερά, στο 6% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4%.
Εκπληξη αποτελεί η μεγάλη άνοδος του Μέρα 25 το οποίο από 2,8% τον Απρίλιο ανεβαίνει στο 4,7% ξεπερνώντας το κόμμα του Βελόπουλου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το 1,4% που παίρνουν οι Ελληνες για την Πατρίδα, το κόμμα του καταδικασμένου και φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,7%, δηλαδή 1 στους 10 δεν ξέρει τι θα ψηφίσει.
Ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής, το 46% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ αλλά το 53% ότι θα μπορούσαν να το ψηφίσουν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα ψήφιζε το 57% κι ότι θα ψήφιζε το 42%.
Εξι στους 10 (62%) δεν θα ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ, το 74% ΚΚΕ, το 71% Μέρα 25 και το 79% δεν θα ψήφιζε Ελληνική Λύση.
MEGA1__11_.jpg
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% (στο υψηλότερο των τελευταίων μηνών) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο… κανένας που παίρνει 24%.
MEGA1__10_.jpg
Μοιρασμένες οι απόψεις για την πορεία της χώρας

Πηγαίνοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, οι απόψεις για την πορεία της χώρας είναι μοιρασμένες.
Το 46% λέει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% ότι πάει λάθος.
Το 45% των πολιτών τονίζει ότι βρίσκεται στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ενώ το 35% (1 στους 3) λέει σε χειρότερο και μόλις 1 στους 5 (20%) σε καλύτερη.
Στο ερώτημα για το ποια προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά για τη χώρα μας, 1 στους 3 (33%) λέει η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη.
Ωστόσο, φαίνεται να υποχωρεί κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο και να αυξάνονται προβλήματα όπως η οικονομία και η ανεργία.
Συγκεκριμένα, το 31% λέει ότι η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα (από 27% τον Απρίλιο) και η ανεργία από 7% ανεβαίνει στο 11%, κάτι που δείχνει ότι με τους εμβολιασμούς ο κόσμος ανησυχεί λιγότερο για την υγεία του αλλά στρέφει το βλέμμα του στην οικονομία, στην τσέπη του.
Πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% και εξωτερική πολιτική με 3% ακολουθούν σε σημαντικότητα προβλημάτων.
MEGA1__1_.jpg

Αξιολόγηση

Το 45% των πολιτών αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση ως προς το έργο της συνολικά. Όμως, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει 4 μονάδες από τον Ιανουάριο.

Αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 49%.

Σταθερά μόλις στο 15% είναι η θετική αξιολόγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λαμβάνει και 72% ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται θετικά σε ποσοστό 52% και αρνητικά από το 44% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται θετικά από το 21% και αρνητικά από το 70%, δείγμα του ότι ο πρωθυπουργός έχει κυριαρχήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επανακάμψει ως προς την κοινωνική αποδοχή που είχε άλλοτε.
Σχετικά με τις εντυπώσεις της κυβέρνηση στην αντιμετώπισης της πανδημίας, το 50% λέει μάλλον θετικές και το 45% μάλλον αρνητικές.
Βεβαίως οι θετικές γνώμες τον Ιανουάριο ήταν πέντε μονάδες πάνω.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, που είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) βρίσκεται στο -15 ενώ είχε πέσει στο -41 τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πανδημία; Σχετικά αισιόδοξοι αφού το 63% λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 29% ότι είναι μπροστά μας.
MEGA1__2_.jpg


Εμβολιασμός

Το 43% των πολιτών λέει ότι έχει εμβολιαστεί και το 57% ότι δεν έχει με τους περισσότερο (91%) που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να είναι στην ηλικία 17-34.
Το 76% πάντως που έχει εμβολιαστεί είναι στην ηλικία 65 και πάνω.
Δύο στους 3, το 67% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ υπάρχει πάντα ένα ισχυρό ποσοστό, 23% που δεν θα το κάνει, είτε προφανώς γιατί περιμένει είτε πρόκειται για αρνητές.
Το 65% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 21% ότι δεν είναι ενώ 6 στους 10 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό του εμβολιασμού και το 34% ότι δεν είναι.
MEGA1__4_.jpg


MEGA1__5_.jpg


MEGA1__6_.jpg

Ελληνοτουρκικά

Επτά στους 10 πολίτες, και συγκεκριμένα το 71% λέει ότι οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας επί Biden είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, το 5% ότι κρατά ίσες αποστάσεις και το 10% ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι είναι χειρότερες σήμερα και μόλις 8% ότι είναι καλύτερες.
Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το συντριπτικό 60% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά.
Το 20% λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά, το 17% λέει να μην κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
MEGA1__7_.jpg


MEGA1__8_.jpg

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης