Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 6 χρόνια «πολιτικής ομαλότητας»

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 6 χρόνια «πολιτικής ομαλότητας»
Το Σχέδιο Ανάκαμψης για να πετύχει θέλει πολιτική ομαλότητα
Σχετικά Άρθρα

Το μεγάλο πρότζεκτ της ελληνικής οικονομίας ακούει, πλέον, στο όνομα «Ελλάδα 2.0» και αποτελεί οδηγό της ελληνικής κυβέρνησης στον προγραμματισμό των κυβερνητικών δράσεων όσο και των πολιτικών πρωτοβουλιών. Με άλλα λόγια, το εθνικό οικονομικό σχέδιο που αποτελεί ένα εξάχρονο συμβόλαιο με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ετεροκαθορίζει τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τα μεγάλα έργα και τις μεταρρυθμίσεις, πέραν του κυβερνητικού προγράμματος του 2019 – το οποίο θεωρείται ολίγον τι… ξεπερασμένο από τις εξελίξεις της πανδημίας.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης για να πετύχει θέλει πολιτική ομαλότητα


Αλλά, όπως είναι φυσικό, καθορίζει και τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης από την στιγμή που θα εκταμιευτούν τα πρώτα 4 δις ευρώ από το πακέτο των 32 δις ευρώ.
Δηλαδή, όπως λένε ξεκάθαρα κυβερνητικοί παράγοντες, βασική προϋπόθεση της υλοποίησης των έργων, των μεταρρυθμίσεων και των συμμετοχών στις επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα είναι η πολιτική ομαλότητα. Και πολιτική ομαλότητα μεταφράζεται ουσιαστικά σε πολιτική κυριαρχία της ΝΔ αυτά τα 6 χρόνια.

Εξασφάλιση της νέας τετραετίας πριν ξαναέρθουν τα υποχρεωτικά πλεονάσματα

Πως, όμως, η Νέα Δημοκρατία θα «κερδίσει» περισσότερο χρόνο από την πολιτική κλεψύδρα της;
Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι εκλογές μέσα στο 2021 δεν θα κάνει και ο στόχος του είναι η εξάντληση της 4ετίας, δηλαδή να προκηρύξει εκλογές τον Ιούλιο του 2023.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, το καλοκαίρι του 2022 λήγει το ευρωπαϊκό consensus για δημοσιονομική χαλάρωση και από το 2023 η Κομισιόν θα επαναφέρει την υποχρέωσή μας για δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5%.
Που σημαίνει αν όχι νέα μέτρα (εξαρτάται από το αποτύπωμα ανάπτυξης), τότε περιστολή δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.
Εάν μπορέσει να περάσει ομαλά, χωρίς παρατράγουδα, τον προϋπολογισμό αυτόν, τον Δεκέμβριο του 2022, τότε μπορεί να εξαντλήσει και την τετραετία έστω και με απώλειες.
Αν, όμως, υπάρξουν συνθήκες πολιτικής πίεσης και φθοράς, ίσως επιχειρήσει εκλογές το φθινόπωρο του 2022, που είναι πιο δόκιμος χρόνος.
Και βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι διατηρεί την πολιτική κυριαρχία του, όπως αποτυπώνει το σύνολο των δημοσκοπήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Άρα εάν προκηρύξει διπλές εκλογές το 2022, θα αποκτήσει πιο εύκολα μία τετραετία (έστω και με μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω νέου νόμου) που θα του εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο για να προχωρήσει το μεγάλο πρότζεκτ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η μάχη της καθημερινότητας και το μοντέλο «gov.gr» σε όλο το δημόσιο


Βεβαίως, τα νούμερα του Εθνικού Σχεδίου δεν λένε κάτι στην τσέπη του πολίτη βραγχυπρόθεσμα.
Γι’ αυτό και από μόνος του δεν είναι ένας παράγοντας εξασφάλισης της επόμενης τετραετίας για τον κ. Μητσοτάκη.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές της πανδημίας για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες το 2021 και να παρουσιάσει στους πολίτες μία διαφορετική Ελλάδα.
Όπως για παράδειγμα στο τομέα του Δημοσίου, ακολουθώντας το μοντέλο ψηφιοποίησης του gov.gr σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες. Όπως, επίσης, την επίσπευση της γραμμής 4 του Μετρό που θα λύσει το μεγάλο ζήτημα των μετακινήσεων για χιλιάδες Αθηναίους.

Έργα με κοινωνικό πρόσημο.

Η κυβέρνηση θα κριθεί στην μικροδιαχείριση της κοινωνίας
Μέσα σε αυτό το επενδυτικό boost το οποίο υπόσχεται και προμηνύει ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να ενταχθεί στον καθημερινό σχεδιασμό και η διαχείριση μικρών ή μεγαλύτερων θεμάτων της κοινωνίας.
Μη ξεχνάμε ότι η κυβερνητική συνοχή «κινδύνευσε» από 2 εμβόλιμα περιστατικά, αυτά του Δ.Κουφοντίνα και της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη που πολλαπλασίασαν την απογοήτευση του κόσμου από το παρατεταμένο lockdown.
Η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβρio 2021 θα έρθει αντιμέτωπη με ένα «τσουνάμι» αντιδράσεων στα Πανεπιστήμια.
Όλες οι κοινωνικές αντιδράσεις τροφοδοτούν τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τα εμφανή εσωκομματικά του προβλήματα.
Η διαχείριση αυτής της τεχνητής αντίδρασης είναι εξαιρετικά σημαντική.

Νέο «Μαξίμου» και κυβερνητικό μέγαρο στην Πυρκάλ

Στο πλαίσιο της αποφυγής αυτών των αντιδράσεων αλλά και της καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών, εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα κτήρια της ΕΑΣ, στην παλαιά ΠΥΡΚΑΛ. Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δημιουργήσει ένα μεγάλο κυβερνητικό μέγαρο, με πολλά υπουργεία (Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας, Υγείας, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης) σε έναν ενιαίο χώρο.
Είναι μία δράση που θα υλοποιηθεί σιγά σιγά σε βάθος διετίας και ενδεχομένως να ενταχθεί εκεί και το γραφείο του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η κίνηση αυτή θα φέρει πιο γρήγορο και αποτελεσματικό παραγόμενο έργο από τις υπηρεσίες και, όπως σημειώνουν κάποιοι, θα απεγκλωβίσει το κέντρο από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις σε υπουργεία και φορείς.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης