Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανακούφιση από το πακέτο της κυβέρνησης αλλά… «χάνεται» το Πάσχα και η εστίαση από Μάιο

Ανακούφιση από το πακέτο της κυβέρνησης αλλά… «χάνεται» το Πάσχα και η εστίαση από Μάιο
Επανεξέταση των δεδομένων κάθε εβδομάδα για χαλάρωση των μέτρων
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί το νέο πακέτο μέτρων 330 εκατ. ευρώ για την εστίαση να ανακούφισε προς το παρόν τις ανησυχίες των επαγγελματιών της εστίασης αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα ώστε να ανοίξει τις δραστηριότητές του ο κλάδος.
Μάλιστα, στην κυβέρνηση οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι μπορεί η εστίαση να μην ανοίξει τον Απρίλιο και να μετατοπιστεί χρονικά για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, μετά το Πάσχα.

Επιμονή στο προσεκτικό άνοιγμα


Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση σπεύδει σε έναν προσεκτικό προγραμματισμό ανοίγματος της αγοράς παρά τις μεγάλες προσδοκίες, καθώς παρακολουθεί και ανησυχεί για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που έχει χτυπήσει τόσο την Αττική αλλά εσχάτως και την Θεσσαλονίκη ξανά.
Πλέον, θα περάσουμε σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων ανά εβδομάδα και μόνο εφόσον δεν υπάρχει εκτόξευση των κρουσμάτων.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες


Την σχετική ανησυχία επανάφεραν και εχθές ορισμένοι λοιμωξιολόγοι της γνωστής επιτροπής βλέποντας κάποια επιμέρους δεδομένα πέραν των αυξημένων κρουσμάτων και της πίεσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Αυτό που φοβίζει είναι ότι ο μεταλλαγμένος ιός του αγγλικού στελέχους που είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τον απλό, «θερίζει» το πολυπληθές κέντρο της Αθήνας.
Αυτό σημαίνει ότι το Κέντρο θα δίνει για καιρό έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Επανεξέταση των δεδομένων κάθε εβδομάδα για χαλάρωση των μέτρων


Σύμφωνα, πάντως, με το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου στις 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο με click away και click in shop, με την χρήση του νέου πενταψήφιου χρονικού ορίου 3 ωρών και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
Εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδείνωση τότε και δεν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού, τότε θα έχουμε άρση ορισμένων περιορισμών.

Δεν βιάζονται για τα σχολεία


Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα εξεταστεί και το άνοιγμα των σχολείων για να ισχύσει στις 12 Απριλίου, πάντα υπό την προϋπόθεση να γίνονται self tests κάθε εβδομάδα τόσο σε καθηγητές όσο και σε μαθητές. Ωστόσο έχει γίνει ξεκάθαρο ότι εάν έχουμε επιδείνωση της κατάστασης, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων.
Ο λόγος είναι ότι υπάρχει και η τηλεκπαίδευση και άρα μία σχετική άνεση χρόνου προσαρμογής.

Έλεγχοι για την τήρηση της διαδημοτικής μετακίνησης


Επίσης, η διαδημοτική μετακίνηση τα Σαββατοκύριακα θα υπόκειται πλέον σε ελέγχους για την αποφυγή συνωστισμών. Εξαιρετικά δύσκολο να ισχύσει η ελεύθερη διαδημοτική μετακίνηση μέσα στην εβδομάδα, ειδικά με τέτοια ποσοστά επιβάρυνσης του φορτίου.
Από εκεί και πέρα, η μαζική χρήση των self tests των οποίων η παραλαβή θα αρχίσει ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για να ελεγχθεί το επιδημιολογικό φορτίο του Απριλίου και να τηρηθεί το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα του για τον μήνα Απρίλιο. Αν λειτουργήσει καλά το μέτρο, ενδεχομένως να δούμε και νέα παραγγελία self tests.

Μακρινό όνειρο η έξοδος το Πάσχα


Πέρα, όμως, από αυτό, τηρείται σιγή ιχθύος για το τί θα γίνει το Πάσχα αλλά πλέον, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι πολύ δύσκολα θα έχουμε άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Οπότε, μέχρι αυτή την ώρα η έξοδος των πολιτών για το Πάσχα φαντάζει ένα πολύ μακρινό σενάριο καθώς επικρατεί η άποψη ότι καλύτερα να έχουμε ένα ομαλό άνοιγμα της αγοράς και να μην ξανακλείσει το λιανεμπόριο παρά να επιβαρύνουμε την κατάσταση και να διακινδυνεύσουμε την ομαλή επανεκκίνηση του τουρισμού.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης