Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έτοιμη η κυβέρνηση για 2 εβδομάδες - «σοκ» – Όλο το παρασκήνιο των συσκέψεων Μαξίμου - επιστημόνων

Έτοιμη η κυβέρνηση για 2 εβδομάδες - «σοκ» – Όλο το παρασκήνιο των συσκέψεων Μαξίμου - επιστημόνων
Κορύφωση αυτή τη εβδομάδα με κρούσματα στο όριο των 3.000 λόγω κορωνοιού 
Σχετικά Άρθρα

H κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει 2 εβδομάδες - φωτιά καθώς τις επόμενες μέρες θα δούμε τα αποτελέσματα από τα παράνομα καρναβάλια, αυτοσχέδια πάρτι και διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Κορύφωση αυτή τη εβδομάδα με κρούσματα στο όριο των 3.000 λόγω κορωνοιού 

Οι προβλέψεις που έχουν κάνει επιδημιολόγοι είναι ότι αυτή την εβδομάδα το επίπεδο των κρουσμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια θα αγγίζει τα 3000 και μάλιστα σε αυτή την εβδομάδα θα είναι η κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας ενώ εάν υπάρξει μία σταδιακή βελτίωση αυτή θα παρουσιαστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Προς συμφωνία με ιδιωτικά νοσοκομεία για κλίνες

Με όλες αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις, ο Πρωθυπουργός εχθές συζήτησε με υπουργούς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τρόπους για να ξεπεραστεί η νέα επιδείνωση του ιιού φορτίου στην χώρα.
Αυτό που προέχει είναι πως θα αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η μόνη ορατή λύση, πλέον, είναι η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων με συμφωνημένο κόστος νοσηλίων το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.
Άλλωστε, αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ περιμένει και άλλες εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ πλέον για την διασωλήνωση γίνεται επιλογή από το θεραπευτικό προσωπικό εξετάζοντας θεραπευτικά και ηλικιακά κριτήρια.

Το εμβόλιο της ΑstraZeneca ενισχύει την αντιεμβολιαστική αντίδραση

Σε όλη αυτή τις δύσκολες συνθήκες ανοίγει άλλη μία πληγή σε ένα μέτωπο το οποίο εξελισσόταν μέχρι τώρα καλά για την ελληνική κυβέρνηση.
Το μέτωπο των εμβολιασμών.
15 χώρες ανάμεσά τους η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία ανακοίνωσαν το προηγούμενο διάστημα ότι αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων που ανησυχούν τους επιστήμονες.
Το θέμα έφτασε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 σε έκτακτη συνεδρίαση θα εξετάσει τις αναφορές αυτές και θα βγάλει εκ νέου οδηγία.

Η Ελλάδα θέλει να περιμένει οδηγία ΕΜΑ για το εμβόλιο

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ως τώρα αντίδραση ή σκέψη αναστολής των εμβολιασμών.
Ανεπίσημα, κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι μία τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε ζήτημα αξιοπιστίας όλης της εμβολιαστικής προσπάθειας ενώ θα μεγάλωνε το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην χώρα μας, που ομολογουμένως έχει διατηρηθεί σε χαμηλά πλαίσια.
Την Πέμπτη, ωστόσο, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Εάν υπάρξει αρνητική οδηγία από τον ΕΜΑ, τότε η χώρα μας επαφίεται πλέον στην λήψη των εμβολίων της J&J προκειμένου να συνεχίσει στους κανονικούς ρυθμούς εμβολιασμών.

Τι συζητήθηκε για πολιτικό μορατόριουμ και ενδεχόμενη ενεργοποίηση Τσιόδρα

Από εκεί και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε εχθές η προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να ζητήσει ένα πολιτικό μορατόριουμ ανάμεσα στο πολιτικά κόμματα ώστε να αποφευχθούν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μέχρι να πέσουν τα κρούσματα και να καλυτερεύσει η εικόνα.
Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι η ειδική άδεια του δόθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη για να βαπτίσει ένα παιδί κινήθηκε στην κατεύθυνση που βολεύει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Δηλαδή στο να αντιπαλεύει τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι υποκινεί διαδηλώσεις και υποβοηθάει την διασπορά του ιού, αξιοποιώντας πολιτικά είτε την Ικαρία, είτε τέτοιες ειδικές εξαιρέσεις, είτε τους εμβολιασμούς εκτός σειράς.
Παρόλο που φαίνεται να εκτονώνεται η κατάσταση στο μέτωπο Κουφοντίνα - Νέα Σμύρνη, εάν εν τέλει συνεχιστούν τέτοιες διαδηλώσεις ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί τις εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας για μορατόριουμ.
Ενδεχομένως, να αξιοποιήσει και τον κ. Τσιόδρα που εμπνέει έναν σεβασμό στο πολιτικό σύστημα.
Άλλωστε, όπως έχουμε αποκαλύψει έχει φρενάρει το νομοθετικό έργο (κρίσιμων νομοσχεδίων , όπως το εργασιακό) ως ένδειξη ότι αυτή τη περίοδο δεν επιθυμεί την κοινωνική αναταραχή.

Στο τραπέζι το προσεκτικό υβριδικό άνοιγμα της αγοράς από τον Απρίλιο

Τέλος, ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν εχθές, εξετάστηκαν και τρόποι για να ανοίξει αναίμακτα η αγορά καθώς πλέον η αγορά έχει παραμένει κλειστή 5 μήνες πλην κάποιες μέρες τον Ιανουάριο 2021 που άνοιξε το λιανεμπόριο.
Υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία επιστημόνων που λέει ότι η αγορά μπορεί να ανοίξει από τον Απρίλιο, με ένα προσεκτικό υβριδικό σχήμα:
Στα εμπορικά και στο κέντρο τα μαγαζιά να λειτουργήσουν με click away ώστε να εκτονωθεί ο πολίτης που πλέον δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να πηγαίνει στο σπίτι του μετά τη δουλειά.
Επίσης, στα συνοικιακά μαγαζιά να δίνεται η επιλογή του click in shop με αυστηρά περιοριστικά μέτρα για το συνωστισμό.

Παραδοχή ότι οι πολλοί περιορισμοί έφεραν αντίθετα αποτελέσματα

Η άποψη που, πλέον, ακούγεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι πολλοί περιορισμοί έφεραν κόπωση και άρνηση του κόσμου να υπακούσει ενώ δημιούργησε πιο εύκολους συνωστισμούς.
Εάν δοθεί η δυνατότητα και άλλων δραστηριοτήτων στον πολίτη τότε θα είναι καλύτερα.
Ένα βασικό παράδειγμα: Εάν ο κόσμος είχε τη δυνατότητα του click away από τον Νοέμβριο χωρίς διακοπή, τότε δεν θα αναγκαζόταν να συνωστιστεί σε μαγαζιά του λιανεμπορίου.

Φόβοι για μαζικές μετακινήσεις διαμαρτυρίας στην επαρχία το Πάσχα

Μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει στους κατοικοεδρεύοντες στο Μέγαρο τι θα γίνει το Πάσχα.
Ασφαλείς πληροφορίες, μιλούν ότι υπάρχουν φόβοι ότι θα έχουμε μαζικές παραβιάσεις των μέτρων μετακίνησης από νομό σε νομό σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας και κόπωσης από αυτούς τους περιορισμούς.
Είναι το δεύτερο Πάσχα που δεν θα κάνουν κανονικά οι Έλληνες πολίτες…
Εχθές, ακούστηκε και η άποψη ότι στην ύπαιθρο δεν διασπείρεται εύκολα ο ιός αλλά το κυβερνητικό δόγμα είναι να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά ώστε τον Μάιο να ανοίξει ο τουρισμός.
Οπότε μέχρι νεωτέρας, για το καλό του τουρισμού ίσως θυσιαστεί το «ανοικτό» Πάσχα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης