Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας φοβάται την συρρίκνωση της Αριστεράς – Τι δείχνουν ως τώρα οι εκλογές στις νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας φοβάται την συρρίκνωση της Αριστεράς – Τι δείχνουν ως τώρα οι εκλογές στις νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ
Η βασική ανησυχία του Τσίπρα είναι διττή από την μια ο κίνδυνος συρρίκνωσης και από την άλλη η εσωκομματική αντιπολίτευση
Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση εσωκομματικής μάχης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που αυτό περνάει στα ψιλά λόγω της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει τα φώτα στην αντιπολιτευτική δράση του απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πανδημία και εσχάτως για τη Μήδεια.
Όμως, είναι γνωστό ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις και οι εκλογικές διαδικασίες στις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος.
Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία σε 27 από τις 69 Νομαρχιακές Επιτροπές (64 Νομαρχιακές συν 5 Τομεακές) κυρίως της περιφέρειας.

Οι εσωκομματικές εκλογές συνεχίζονται για άλλες 2 εβδομάδες

Οι μάχες στα μεγάλα «κάστρα» έπονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες: Α΄Αθήνας, δυτική Αθήνα, ανατολική, βόρεια και νότια, οι δυο Νομαρχιακές του Πειραιά και η Νομαρχιακή της Θεσσαλονίκης.
Η πιο συγκρουσιακή εικόνα έρχεται από την ανατολική Αττική, την Α’ Αθήνα και τον Πειραιά, όπου μάλιστα σε μία από τις τελευταίες συνελεύσεις μελών τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα και στην βόρεια Αθήνα όπου η «Ομπρέλα» καταγράφει μια από τις πιο ισχυρές επιδόσεις της σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η συμμετοχή σε επίπεδο Οργανώσεων Μελών φαίνεται να κινείται χαμηλά – ανάμεσα στο 25% και το 40% ενώ η συμμετοχή σε επίπεδο Νομαρχιακών Συνελεύσεων είναι αρκετά πιο υψηλή – από 50% έως και 70%.

Προεδρικοί-Ομπρέλα ελέγχουν το κόμμα σε αναλογία 70-30

Λίγο πολύ αυτό που αποτυπώνεται από τις πρώτες αναμετρήσεις είναι ότι το κόμμα είναι μοιρασμένο 70-30 υπέρ των προεδρικών. Συγκεκριμένα η Κίνηση Μελών, η Ρ.Ε.Ν.Ε του Κοτσακά και η «Γέφυρα» αγγίζουν μία πλειοψηφία της τάξης του 70% ενώ η Ομπρέλα, δηλαδή το σχήμα που πλαισιώνεται από την ομάδα των 53 του Ε.Τσακαλώτου και την τριάδα Βούτση, Σκουρλέτη, Φίλη. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ελέγχει πλέον απόλυτα το κόμμα.
H κύρια εσωκομματική πτέρυγα της Ομπρέλας που επιζητεί αριστερή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα μεγάλο ποσοστό που πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί.
Οι προεδρικοί και οι «γεφυροποιοί» με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι επιζητούν μία στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό, δηλαδή μία πιο κεντρώα παρουσία, διατηρούν μία ισχυρή παρουσία αλλά όχι ικανή να παίρνει μόνη της αποφάσεις.

Ο Αλέξης φοβάται μην γίνει ο Σαμαράς της Αριστεράς

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αναβάλει την μεγάλη ώρα των αποφάσεων για το κόμμα καθώς φοβάται μην γίνει ο Σαμαράς της Αριστεράς.
Δηλαδή δεν θέλει να πάρει την στροφή του 3%, μιας «συντηρητικής» Αριστεράς που απομονώνει το κόμμα από τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Ξέρει ότι μια τέτοια πορεία θα τον διατηρήσει πολύ μακριά από την εξουσία.
Δεν θέλει, όμως, και να του προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ ένας «Καμένος», δηλαδή ένα κόμμα δημιούργημα της «Ομπρέλας» που θα του κόψει ποσοστά σε μία εκλογική μάχη.
Ωστόσο, ακόμα και αυτή η άγνωστη πορεία που έχει πάρει τώρα, θα μεγαλώνει την αμφισβήτηση που υπάρχει ακόμα και από δικά του στελέχη.
Λέγεται ότι η Ρ.Ε.Ν.Ε του Κοτσακά έχει αναπτύξει κάποιους διαύλους επικοινωνίας με στελέχη της Ομπρέλας.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το ρεπορτάζ επιχείρησε να δει στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας σε μία προσπάθεια να διεμβολίσει αθόρυβα τους 53…
Όλα θα ξεκαθαρίσουν στο Συνέδριο που θα γίνει αλλά αφού επικρέμονται ακόμα οι πρόωρες εκλογές, Συνέδριο δεν μπορεί να γίνει.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης