Πολιτική

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Διμέτωπος αγώνας για πανδημία και μεταρρυθμίσεις με 90 νομοθετήματα

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Διμέτωπος αγώνας για πανδημία και μεταρρυθμίσεις με 90 νομοθετήματα
Έρχεται το 3ο κύμα πανδημίας – Alert και το καλοκαίρι
Σχετικά Άρθρα

H κυβέρνηση βρίσκεται, πλέον, σε αχαρτογράφητα νερά μετά τις εξελίξεις της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας αλλά και της ανοικτής σύγκρουσης της Ε.Ε με τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες.
Σε αυτό το σκηνικό έρχονται να προστεθούν οι νέες αυστηρές οδηγίες Μητσοτάκη στους υπουργούς, τα σφικτά χρονοδιαγράμματα αλλά και οι συστάσεις για αποφυγή των συνεχόμενων ασυνεννοησιών μεταξύ των υπουργών και των υφυπουργών.

Έρχεται το 3ο κύμα πανδημίας – Alert και το καλοκαίρι


Το σημερινό 28/1 υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιείται κάτω από την βαριά σκιά που αφήνει το θολό τοπίο στην Ευρώπη καθώς επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο ότι θα καθυστερήσουν οι παραλαβές εμβολίων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Συνεπώς, η υπόθεση πανδημία αποκτάει στοιχεία μονιμοποίησης στην ελληνική επικράτειας και με υπαιτιότητα της Κομισιόν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του 3ου κύματος της πανδημίας. Διαπιστώνεται ότι αυτές οι μέρες είναι ενδεικτικές της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια αλλά με χειρότερη εστία αυτήν της Αττικής, που ποτέ δεν έκλεισε.
Όπως είχαμε γράψει και τις προηγούμενες ημέρες, στη χώρα αρχίζει και αναπτύσσεται ο μεταλλαγμένος ιός και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιο μεταδοτικός αλλά και έχει πιο ισχυρά συμπτώματα. Υπάρχουν προβλέψεις των ειδικών που λένε ότι τον Μάρτιο η χώρα θα έχει γύρω στα 2.000 κρούσματα και τα μισά από αυτά θα προέρχονται από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ποια εστίαση; -Αβέβαιο το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1Φεβρουαρίου 2021 


Την ίδια ώρα, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για το περαιτέρω άνοιγμα κλάδων της αγοράς αλλά και των σχολείων Γυμνασίου-Λυκείου που είναι προγραμματισμένος για την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
Υπουργικό στέλεχος τόνιζε με δηκτικό τρόπο ότι εκεί που μιλούσαμε για τον άνοιγμα στην εστίαση και τα χιονοδρομικά, ξαφνικά παίζεται εάν θα ανοίξουν και τα σχολεία τη Δευτέρα.
H κρίσιμη απόφαση θα παρθεί την Παρασκευή 29/1 όπου η επιτροπή των επιδημιολόγων θα σταθμίσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείεται.
Οι μαθητές της Γ Λυκείου, βρίσκονται επί ξηρού ακμής, καθώς θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το κλίμα αβεβαιότητας για άρση ή λήψη περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, επιτείνει την απογοήτευση της αγοράς και ειδικά κλάδων που δεν έχουν ανοίξει όπως π.χ η εστίαση.
Όπως, επίσης, αλλάζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα της τουριστικής σεζόν αφού οι κατάλληλοι εμβολιασμοί του εγχώριου πληθυσμού θα έχουν επιτευχθεί αλλά ούτε και ο τουριστικός πληθυσμός από την Ευρώπη.

Παραινέσεις Μητσοτάκη για τις ασυνεννοησίες υπουργών


Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα προσπαθήσει να υπενθυμίσει στους υπουργούς την σημασία της συναδελφικής αλληλοσυνεννόησης και της συνεργασίας. Πριν λίγες μέρες έγινε ανασχηματισμός και ήδη κάποια στελέχη φαίνεται να μην κατανοούν την σημασία της ομαδικής δουλειάς στην κυβέρνηση.
Η πρώτη παραφωνία ήρθε με τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έκανε αναφορές για το άνοιγμα των χιονοδρομικών και της εστίασης, δεχόμενος πιέσεις προφανώς από τους κλάδους.
Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, επίσης, έκανε το λάθος να μιλήσει για κόφτη στα SMS που θα στέλνουν οι καταναλωτές καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλος συνωστισμός στις αγορές.
Ωστόσο, δημιούργησε μεγάλη σύγχυση καθώς αυτό δεν μπορούσε να το υποστηρίξει ψηφιακά ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Πιερακκάκης.
Επίσης, η δήλωση της Ζέτας Μακρή για πρόστιμα στους μαθητές που δεν ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές του Υπ. Παιδείας έφερε ένα ολόκληρο Υπουργείο στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και ανάγκασε την νεότευκτη υφυπουργό να ανασκευάσει κακήν κακώς.

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα σε κάθε υπουργείο - Πάνω από 90 νομοσχέδια το 2021


Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επισκέψεις στα υπουργεία και ο σκοπός αυτών των επισκέψεων δεν είναι εθιμοτυπικός. Επιχειρεί να θέσει κάθε υπουργείο και την πολιτική ηγεσία του (από τους υπουργούς μέχρι τους γενικούς γραμματείς) υπόλογη για την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου που πρέπει να φέρει σε πέρας.
Συνολικά, το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει ότι θα φέρει γύρω στα 90 νομοσχέδια για το έτος 2021 και θέλει να αξιολογεί το κάθε υπουργείο κάθε μήνα, στην 30η μέρα.
Μάλιστα, θα υπάρχει σε δημόσια θέα, ο σχεδιασμός του κάθε υπουργείου και κυρίως, το χρονοδιάγρμμα των επιμέρους δράσεών του.
Σκοπός είναι να προχωρήσει παράλληλα με την διαχείριση της πανδημίας, το μεταρρυθμιστικό έργο και η χώρα να είναι έτοιμη να δεχθεί τα χρήματα από Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία θα εκταμιεύονται από το καλοκαίρι και μετά ανά δόσεις.
Αύριο Παρασκευή 29/1 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και σε άλλα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης