Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εconomist και WSJ δικαιώνουν Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και επικρίνουν την ΕΕ

Εconomist και WSJ δικαιώνουν Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και επικρίνουν την ΕΕ
Εγκληματικά αδιάφορος ο ευρωπαϊκός βορράς
Σχετικά Άρθρα

Το διεθνές περιοδικό Εconomist αναφέρει ονομαστικά και δικαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού και προβλέπει ότι εν τέλει θα το δεχτούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και αν όχι όλες έστω και κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, θεωρεί ότι η πρόταση Μητσοτάκη καλύπτει τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου οι οποίες περιμένουν να ανακάμψουν οικονομικά από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες κατά το καλοκαίρι του 2021. Στο Μαξίμου σκέφτονται να επαναφέρουν την συγκεκριμένη πρόταση στα ευρωπαϊκά fora καθώς, πλέον, διακυβεύεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Σοβαρές επιπτώσεις στο Νότο βλέπει η WSJ

Άλλωστε, σύμφωνα με τη σημερινή Wall Street Journal το καλοκαίρι του 2021 δεν θα είναι φυσιολογικό, όπως πολλοί πιστεύανε καθώς οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τον πόλεμο που έχει ανοίξει η Κομισιόν με τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες θα φέρουν καθυστερήσεις που θα εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα παραπάνω θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που το ΑΕΠ τους και τα δημόσιο χρέος τους εξαρτάται πολύ από την οικονομική δραστηριότητα του καλοκαιριού, ειδικά από τον κλάδο του τουρισμού.

Εγκληματικά αδιάφορος ο ευρωπαϊκός βορράς

Οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά δεν συμμερίζονταν την ανησυχία των χωρών του νότου, προφανώς διότι στηρίζουν την οικονομία τους στην βαριά βιομηχανία και όχι στον τουρισμό και, επίσης, δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους πολίτες τους με την υποχρέωση του εμβολιασμού για να μπορούν να ταξιδέψουν. Επίσης, οι βόρειοευρωπαίοι έχουν και άλλες επιλογές για τουρισμό όπως π.χ η Τουρκία η οποία παρόλο που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοιού δεν θα υιοθετήσει εύκολα ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Το διαβατήριο εμβολιασμού δεν είναι νέα ιδέα

Ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό τα διαβατήρια εμβολιασμού δεν είναι καινούρια ιδέα. Το 1922, για παράδειγμα, πολλά αμερικανικά σχολεία απαίτησαν τα παιδιά να έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς ως προϋπόθεση για να παρακολουθήσουν το μάθημα. Επίσης, η «κίτρινη κάρτα» είναι ένα διεθνές πιστοποιητικό που θεσπίστηκε πριν σχεδόν 100 χρόνια για να αναφέρει τους εμβολιασμούς ενός ανθρώπου έναντι της χολέρας, του κίτρινου πυρετού, του τύφου και της ευλογιάς. Μέχρι σήμερα, αρκετές χώρες απαιτούν π.χ. πιστοποιητικό εμβολίου για τον κίτρινο πυρετό ως προϋπόθεση εισόδου στη χώρα.Αλλά και σοβαρές πολυεθνικές θέλουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να επιτρέψουν την είσοδο στην εργασία.

Ο Biden δεν είναι αρνητικός στο πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα που στην βόρεια Ευρώπη και ειδικά στην Βρετανία δεν βλέπουν με θετικό μάτι μία τέτοια ιδέα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ζήτησε να γίνει αξιολόγηση των διαβατηρίων εμβολιασμού και σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία τέτοιων ψηφιακών διαβατηρίων. Άλλωστε, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τονίσει εξαρχής ότι θα αναθερμάνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ μία από τι αποφάσεις που πήρε για την αμερικανική επικράτεια είναι η υποχρέωση μάσκας για όλους.

Έχει μείνει αρκετά πίσω η Ε.Ε στους εμβολιασμούς

Πάντως, η WSJ παρατηρεί την μεγάλη ευρωπαϊκή ολιγωρία και αποτυχία απέναντι στον κορωνοιό. Σημειώνει ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος των εμβολιασμών αγγίζει μόλις το 2% του πληθυσμού, όταν στην Βρετανία έχει εμβολιαστεί το 10% και στις ΗΠΑ το 6,2%. Συνεπώς, με βάσει τα παραπάνω πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα θα έχει εμβολιάσει το 60-70% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο. Ιταλία και Γερμανία, πλέον, ομολογούν ότι ούτε ο μισός πληθυμός δεν θα έχει εμβολιαστεί μετά το καλοκαίρι… Και όλα αυτά προτού ανακοινώσει η Astra Zeneca την αδυναμία να δώσει 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της στις χώρες της Ε.Ε.

Ποιοι φταίνε για τα χάλια της Ευρώπης;

Κάποιοι τα ρίχνουν στην Ursula von der Leyen που περίμενε την γαλλική Sanofi να φτιάξει έγκαιρα το εμβόλιό της. Αυτό θα έρθει τέλος του χρόνου και τώρα συζητάει με τη Pfizer να παρασκευάζει το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας. Κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες στην Στέλλα Κυριακίδη, την Κύπρια Επίτροπο Υγείας που δεν ήταν αρκετά αυστηρή στις φαρμακοβιομηχανίες και τον ΕΜΑ, ο οποίος σαν εφορία στην Ελλάδα του 80’ καθυστέρησε τις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων. Βάσει όλων των παραπάνω, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ίσως παραμένει μία αχτίδα ελπίδας για να σωθούν οι οικονομίες του Νότου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης