Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι ταξιδιωτικές εταιρίες θα απαιτήσουν εμβολιασμό – Ελλάδα, Σεϋχέλλες, Ισπανία με πιστοποιητικό

Οι ταξιδιωτικές εταιρίες θα απαιτήσουν εμβολιασμό – Ελλάδα, Σεϋχέλλες, Ισπανία με πιστοποιητικό
Επιχειρούν να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό αλλά στην πράξη το μέρο προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγαλύτεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες ζητούν από τους πελάτες τους να διαθέτουν αποδεικτικό εμβολιασμού, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτό να επιβραδύνει την μετακίνηση των τουριστών καθώς ακόμη πολλοί άνθρωποι σχεδόν το 30% του πληθυσμού ή 2 δισεκ. είναι προβληματισμένοι με τον εμβολιασμό.
Συν τοις άλλοις ακόμη τα εμβόλια δεν έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους.
Ήδη στο Ισραήλ αναφέρουν ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 50% λιγότερο αποδοτικό από ότι αναφέρει η εταιρία.
Στην Νορβηγία έχουν πεθάνει ηλικιωμένοι μετά τον εμβολιασμό, έχουν αναφερθεί 29 θάνατοι, όπως και στις ΗΠΑ.

Τι αναφέρει η Saga;

Ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες και κρουαζιέρας στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή σε όλους τους ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση για διακοπές να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.
Η Saga με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συνήθως αναλαμβάνει πακέτα διακοπών για άτομα άνω των 50 ετών, δήλωσε ότι όλοι οι πελάτες πρέπει να έχουν «πλήρως εμβολιαστεί» για να ταξιδέψουν στις κρουαζιέρες και τις διακοπές τους τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την αναχώρηση.
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε: «Λάβαμε την απόφαση να απαιτήσουμε από όλους όσους ταξιδεύουν μαζί μας να εμβολιαστούν πλήρως κατά του COVID-19.
Οι πελάτες μας θέλουν τη διαβεβαίωση του εμβολιασμού και να γνωρίζουν ότι και άλλοι που ταξιδεύουν μαζί τους θα εμβολιαστούν επίσης»
Η Saga δίνει στους πελάτες προθεσμία μέχρι τον Μάιο να εμβολιαστούν πριν ξεκινήσουν εκ νέου τα πακέτα διακοπών της.
Ο Nick Stace, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού σκέλους της Saga, δήλωσε:
«Δεδομένου ότι πολλοί από τους πελάτες μας ανήκουν στο ηλικιακό εύρος προτεραιότητας και έχουμε κάνει υπολογισμούς βάσει των όσων είπε η κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι λίγο μετά τις αρχές Μαΐου σχεδόν όλοι οι πελάτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Υποκριτική ανακοίνωση

Κάποιοι χαρακτήρισαν την ανακοίνωση υποκριτική, δεδομένου ότι τα πληρώματα στα κρουαζιερόπλοια της Saga δεν θα αναγκαστούν να κάνουν εμβολιασμούς:
Άλλοι σημείωσαν ότι δεν υπάρχει ακόμη απόδειξη ότι το εμβόλιο παρέχει ανοσία:
Πολλοί απλώς αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την πολιτική της εταιρείας:
Αλλά θα έχουν οποιαδήποτε επιλογή εάν θέλουν να ταξιδέψουν;

Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού η TUI Γερμανίας

Μια εταιρία ταξιδίων που αναφέρει ότι δεν θα εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική είναι η TUI με έδρα τη Γερμανία, η οποία απέρριψε την ιδέα να μην δέχεται πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι τα λεγόμενα «διαβατήρια εμβολίων» καθίστανται πανταχού παρόντα.
Η Ισπανία, η Ελλάδα και οι Σεϋχέλλες έχουν ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν συστήματα για την ανάκαμψη και λειτουργία του τουρισμού.
Οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επίσης δείξει ότι θα επιβάλουν πιστοποιητικά εμβολίων.
Ο Δρ Richard Dawood, ειδικός στην ταξιδιωτική ιατρική στην κλινική Fleet Street στο Λονδίνο, δήλωσε στην Telegraph ότι θεωρεί τα διαβατήρια εμβολίων ως «αναπόφευκτα».
«Μόλις χώρες αρχίσουν να επιμένουν στην απόδειξη περί ανοσίας στον Covid 19 όπως έχουν κάνει οι Σεϋχέλλες, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχτούμε την πρόκληση»,

Μέτρα αλλά μέχρι πότε;

«Όλοι θέλουμε τα ταξίδια για να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό. Όμως, οι προϋποθέσεις εισόδου σε μια χώρα θα παραμείνουν για όσο διάστημα οι χώρες αισθάνονται ανασφαλείς, ίσως έως ότου οι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιαστούν παγκοσμίως.
Οι κοινωνικές αποστάσεις, τα απολυμαντικά, οι μάσκες προσώπου στις πτήσεις, οι καθυστερήσεις, η γραφειοκρατία και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής θα είναι η νέα πραγματικότητα.

Οι περιπτώσεις Ελλάδος και Ισπανίας

Η Ισπανία και η Ελλάδα σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουν οι Σεϋχέλλες και να εφαρμόσουν ένα σύστημα «διαβατηρίου εμβολίων» για να επιτρέψουν σε όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα ή την Ισπανία.
Η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ να εισαγάγει ένα τυποποιημένο διαβατήριο COVID σε όλη την Ευρώπη, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την ιδέα.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο Ισπανός Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Reyes Maroto χαρακτήρισε την κίνηση ως «ένδειξη πολυμερούς δέσμευσης», προσθέτοντας
«Θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. "
Ο Maroto τόνισε ότι ενώ η Ισπανία θα εργαστεί για τη «μετατροπή και ψηφιοποίηση» της τουριστικής βιομηχανίας της, πρέπει να αναπτυχθεί ένα «κοινό πλαίσιο» σε ολόκληρη την ΕΕ για να επιτρέψει στους τουρίστες να «αποφύγουν αδιάκριτα μέτρα, όπως καραντίνες ή ταξιδιωτικούς περιορισμούς».
Ωστόσο ακόμη η ιδέα δεν είναι καθολική στην Ευρώπη.
«Η επίτευξη ανοσίας είναι ένα βασικό ορόσημο για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στα ταξίδια», πρόσθεσε ο Maroto, παρόλο που η λήψη του εμβολίου δεν έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ανοσία.
Η τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας είναι μια από τις μεγαλύτερες από οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σκοπεύει να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέσα για να ενθαρρύνει τους τουρίστες να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν.

Διαβατήρια εμβολίων

Τα διαβατήρια εμβολίων έχουν εξεταστεί από την ΕΕ , με αξιωματούχους να προτείνουν τον Απρίλιο 2020 ότι οι αιτούντες βίζα θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν.
Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας , της Εσθονίας , της Ισλανδίας , της Δανίας , της Πολωνίας και του Βελγίου, έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές σε κάποια μορφή διαβατηρίων εμβολίων, καθώς και κοινή χρήση δεδομένων διασυνοριακά.
Πολλές άλλες χώρες έχουν τώρα δηλώσει ότι θα υιοθετήσουν διαβατήρια εμβολιασμού, παρά τις ανησυχίες ότι το ζήτημα διχάζει τις κοινωνίες μεταξύ όσων έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης