Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Μόνο με βάση το δίκαιο της Θάλασσας οι διαφορές με την Τουρκία, αλλιώς προσφυγή στη Χάγη

Δένδιας: Μόνο με βάση το δίκαιο της Θάλασσας οι διαφορές με την Τουρκία, αλλιώς προσφυγή στη Χάγη
"Για εμάς, την Ελλάδα, μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη", τόνισε ο Ν. Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

Το μήνυμα ότι για την Ελλάδα, μια Τουρκία που θα προσεγγίσει την Ευρώπη, θα τηρεί τους κανόνες και θα σέβεται το διεθνές δίκαιο είναι καλοδεχούμενη, έστειλε με συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Diario De Noticias ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί, αφού η Ελλάδα ήδη το επέλυσε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και θα το επιλύσει με την Αλβανία.
Όπως είπε, «έχουμε μια μεγάλη απόκλιση με την Τουρκία και αυτή αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό είναι και μόνο.
Δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί.
Εμείς ήδη το επιλύσαμε με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, θα το επιλύσουμε με την Αλβανία και, σε περίπτωση που δεν φθάσουμε σε συμφωνία για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, θα πορευτούμε στη Χάγη για να τις επιλύσουμε.
Θα ήταν εύκολο να επιλυθεί και με την Τουρκία.
Θα συζητούσαμε και, εάν δεν φθάναμε σε συμφωνία, θα πορευόμασταν επίσης στη Χάγη για να το επιλύσουμε».
Συμπλήρωσε ότι «με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς που δεν είναι άλλο από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Και στο σημείο αυτό να μου επιτραπεί να αναφερθώ στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση ως σύνολο και όχι κάθε Κράτος ξεχωριστά.
Συνεπώς, εάν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και, σε περίπτωση διαφωνίας, να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, τότε (το πράγμα) θα είναι εύκολο».
Κατά τον ίδιο, «είναι σαφές ότι, εάν η Τουρκία προσπαθήσει να το επιλύσει χρησιμοποιώντας όρους, όπως η ευθυδικία, τούτο μας οδηγεί να επισημάνουμε ότι η Τουρκία θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και, υπό αυτή την ερμηνεία, να χρησιμοποιεί το casus belli, μια απειλή πολέμου εναντίον μας εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων.
Στην περίπτωση αυτή το ζήτημα είναι αδύνατον να λυθεί».

Για την τουρκική ενταξιακή διαδικασία

Για την τουρκική ενταξιακή διαδικασία και το ενδεχόμενο μια μέρα η Τουρκία να αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως δεν πρόκειται απλώς για την υπογραφή μιας συνθήκης, αλλά για την ένταξη σε ένα πολιτισμικό αξιακό σύστημα, για ένα συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και αντίληψης των πραγμάτων, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία συνθήκη.
«Συνεπώς, εάν η Τουρκία γίνει, κάποτε, μέλος της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι, προηγουμένως, θα έχει συνυπογράψει και αποδεχθεί πλήρως αυτή τη μοναδική ευρωπαϊκή εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, «αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη εποχή για την Τουρκία, μια μεγάλη εποχή για την ειρήνη, μια μεγάλη εποχή για την ΕΕ.
Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα έχει αποδεχθεί και υιοθετήσει όλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ωστόσο, διαπίστωσε ότι δεν βλέπει κάτι τέτοιο να συμβαίνει, εκφράζοντας τη λύπη του για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή διαδικασία, κατά τα τελευταία χρόνια.
«Ας ελπίσουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, η Τουρκία θα μπορέσει να αντιληφθεί με σαφήνεια τα οφέλη της παραμονής της κοντά στην Ευρώπη και, ποιος ξέρει, κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορεί και να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Για τη στάση του ΝΑΤΟ

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στη στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας, χαρακτήρισε άδικη τη γραμμή των ίσων αποστάσεων της Συμμαχίας για τη χώρα μας.
Όπως είπε, «το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία και, μάλιστα, επιτυχημένη.
Όμως στο ΝΑΤΟ υπάρχει πρόβλημα όταν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των κρατών-μελών του, αυτό είναι μια τεράστια δυσκολία.
Η στάση του ΝΑΤΟ είναι η γραμμή των ίσων αποστάσεων, κάτι που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι άδικο για εμάς.
Εμείς δεν είμαστε υπαίτιοι, κάποιος άλλος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπάρχει ένα θύμα αυτής της παραβίασης.
Η τήρηση των ίσων αποστάσεων ισοδυναμεί, στην πράξη, με αδικία που διαπράττεται εις βάρος του θύματος της παραβίασης του δικαίου».

Για τη στάση Pompeo

Μίλησε με θετικά λόγια για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, ο οποίος , όπως ανέφερε ο υπουργός, «αντελήφθη πολύ καλά το τι συνέβαινε και προσπάθησε πολύ να βελτιώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Δεν μπορώ να ξεχάσω την τελευταία του ομιλία στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ για το πώς η Τουρκία χρησιμοποιούσε με εσφαλμένο τρόπο την συμμετοχή της στη Συμμαχία», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Ακόμη, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση Biden, που διαθέτει στελέχη με μακρά πείρα σε ζητήματα-κλειδιά, «να επιτύχει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειες του Pompeo».
Συμπλήρωσε πως «απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν σε ότι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιεί τη Συμμαχία και την συμμετοχή της σε αυτήν.
Για εμάς, την Ελλάδα, μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη».

Η σημασία της πορτογαλικής προεδρίας για την Ελλάδα

Κάνοντας αναφορά στη σημασία της τρέχουσας πορτογαλικής προεδρίας για την Ελλάδα ως προς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός υπογράμμισε πως είναι ιδιαιτέρως σημαντική διότι συμπίπτει με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε «η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου και θα συζητηθεί στις 25 Μαρτίου.
Ως εκ τούτου, η πορτογαλική προεδρία καλείται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και όχι μόνο στο θέμα της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή σε όλη την περιοχή μας, όπως για παράδειγμα το θέμα της Λιβύης στη Βόρειο Αφρική».
Σχετικά με την ανάληψη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα ασκήσει την ευρωπαϊκή προεδρία μια χώρα σχετικά μικρή, ανάλογη με την Ελλάδα και με παρεμφερή τρόπο σκέψης.

Το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit

Σε ερώτηση για το μέλλον της ΕΕ και το Brexit, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως αισθάνεται πολύ υπερήφανος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλη λύπη για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.
«Υπάρχουν προβλήματα, πολλά προβλήματα, αλλά -θα το τονίσω και πάλι- αυτό το μοναδικό επίτευγμα στην ανθρώπινη ιστορία χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει.
Εγώ αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, αισθάνομαι μεγάλη λύπη για το Brexit.
Όντας ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος, δεν μπορώ να κατανοήσω το Brexit.
Μπορώ να το αντιληφθώ σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά τίποτε παραπάνω.
Θα δούμε πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα βλέπει τον εαυτό του σε 10, 20 ή 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Δένδιας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης