Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προϋπολογισμός 2021: Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για πανδημία, Εθνικό Σύστημα Υγείας και οικονομική κρίση

Προϋπολογισμός 2021: Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για πανδημία, Εθνικό Σύστημα Υγείας και οικονομική κρίση
Τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ενώ η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι είναι χωρίς κοινωνικό πρόσωπο
(Συνεχές upd) Σε υψηλούς τόνους και με την πανδημία και την οικονομική κρίση στο επίκεντρο συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης (15/12/2020) με την ψήφιση του.
Τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ενώ η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι είναι χωρίς κοινωνικό πρόσωπο.
Ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου χαρακτήρισε «χρονιά πρόκληση για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το 2021», ένα εμβληματικό όπως είπε έργο, με στόχο το νέο ασφαλιστικό ταμείο να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας.
«Ούτε ένα ευρώ δεν δεσμεύεται στο προϋπολογισμό του 2021 για το ασφαλιστικό σύστημα.
Το 2021 είναι χρονιά που σχεδιάζουμε και ψηφίζουμε ενώ το 2022 είναι το έτος της εφαρμογής», επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο στη πράξη και όχι στη θεωρία, όπως συμβαίνει στην Αριστερά.

Βεσυρόπουλος: Όχι νέοι φόροι

«Το μήνυμα της κυβέρνησης προς την ελληνική κοινωνία είναι ότι λάβαμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όσα μέτρα απαιτηθούν για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και όλους όσους έχουν πραγματικά ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή το Σάββατο (12/12/2020).
«Κύριο μέλημα μας είναι οι νέες ανάγκες των πολιτών και της οικονομίας.
Από την πρώτη στιγμή σταθερό πρόταγμα για εμάς ήταν να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία και όρθιες τις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και να αποτρέψουμε την απώλεια θέσεων εργασίας και αυτό έγινε με ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Λάβαμε μέτρα και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις ύψους 24 δις ευρώ μέσα στο 2020 και 7,5 δις ευρώ για τους πρώτους μήνες του 2021», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι η προοπτική αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, αποτυπώνει τη βεβαιότητα για μια δυναμική πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
 Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική, ο υφυπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ενώ «η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης που ανέκοψε την ανάπτυξη, η σημερινή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πολιτική μείωσης των φόρων».
Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε, στο σημείο αυτό, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα, τη μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με την ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
«Αυτά ήταν μόνο η αρχή. Αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, θα προχωρούσαμε σε πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ακόμα και μέσα σε αυτή τη συγκυρία της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων, δηλαδή:
-μείωση και σε πολλές περιπτώσεις μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.
-μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, σε ορισμένα προϊόντα της εστίασης και στο τουριστικό πακέτο.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης
 
Ο νέος προϋπολογισμός είναι η επιβεβαίωση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική πλειοδοσίας.
«Στο νέο προϋπολογισμό δεν εισάγεται ούτε ένας φόρος ενώ μειώνονται στοχευμένα οι ασφαλιστικές εισφορές και ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία», συμπλήρωσε. Για «προϋπολογισμό κενού περιεχομένου, απουσίας κοινωνικού προσώπου και παταγώδους αποτυχίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόκας, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι εμφανίζει μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
«Η ύφεση σοκ με διψήφια νούμερα επαναφέρει τη κυβέρνηση -που εφαρμόζει τη τακτική του βλέποντας και κάνοντας- στη σκληρή πραγματικότητα», σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι από το νέο προϋπολογισμό απουσιάζει και το σχέδιο και η βούληση αλλά και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τόσο την ανάπτυξη της χώρας όσο και τη κοινωνική συνοχή, ενώ σημείωσε ότι «το σχέδιο Πισσαρίδη ούτε πρέπει να απαξιώνεται ούτε και να θεοποιείται».
Επίσης, ο  βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2021 «σχέδιο επί χάρτου και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας», προσθέτοντας πως «έχουμε για πρώτη φορά έναν προϋπολογισμό που είναι μαχαίρι στην καρδιά της κοινωνίας και τους ανθρώπους της αγοράς και ο οποίος έχει αναιρεθεί πριν την ψήφισή του, ενδεικτικό της έλλειψης αξιοπιστίας του οικονομικού επιτελείου, αλλά και της ίδιας τη κυβέρνησης».
Από το ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι είναι «ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός που τσακίζει στη κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε πως «αυτός ο προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην πλουτοκρατία και στα συμφέροντά της, με φορολογικά κίνητρα, κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια», ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «την ίδια ώρα που ενισχύει υπέρογκα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων δίνει ψίχουλα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, διαλύει τα λίγα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει, βάζει ταφόπλακα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια τις λαϊκές οικογένειες, ενώ θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές υπέρ των κλινικαρχών».
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία - Χαϊδω Ασημακοπούλου ανέφερε ότι απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικά κίνητρα στήριξης των επενδύσεων αλλά και της κοινωνίας.
Από το ΜεΡΑ25, η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τονίζοντας ότι απουσιάζουν μέτρα στήριξης του.
Ο προϋπολογισμός είναι «υφεσιακός και κινείται στα όρια της μυθοπλασίας»,  ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, σημειώνοντας πως "ακόμα και τα ποσά που προβλέπει για την Υγεία τα εγγράφει υπό αίρεση για το εάν τελικά θα τα δώσει, δεν έχει καμία μέριμνα για τις ΜμΕ, για τους περισσότερους κλάδους που δοκιμάζονται, για τους μακροχρόνια ανέργους, καμία υποδομή για την Παιδεία".

Αντιπαράθεση για τις δαπάνες υγείας

Ο ειδικός εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι όταν αναφέρθηκε στην Υγεία «υπέπεσε σε δύο κατά συνθήκην ψεύδη: Το πρώτο, μας παρουσίασε ένα πίνακα για να υποστηρίξει ότι δεν ισχύει αυτό που λέμε, ότι δηλαδή είναι η Ελλάδα προτελευταία χώρα με βάση τον πίνακα του ΟΟΣΑ σε δαπάνες Υγείας αλλά έχει ανέβει 6 θέσεις.
Όμως αυτή η άνοδος έχει παρουσιαστή σε αυτή την κλίμακα επειδή αυτές οι 6 χώρες δεν είχαν δώσει επικαιροποιημένα στοιχεία και ήταν οι δαπάνες που είχαν 3-4 μήνες πριν.
Το δεύτερο, ο υπουργός μας είπε ότι μειώθηκαν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2014.
Ανερυθρίαστο ψεύδος καθώς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι 2014 ήταν 8,088 δισ. ευρώ, το 2015 ανήλθαν σε 8,182 δισ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκαν σε 8,805 δισ ευρώ, ενώ όντως το 2017 και το 2018 υπήρξε μία μικρή κάμψη αλλά σαφέστατα βρισκόμαστε πάνω από το 2014.
Το ερώτημα είναι όμως πως εάν οι δημόσιες δαπάνες επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν όπως ισχυρίζεστε μπορέσαμε και καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι και οι πρόσφυγες από το ΕΣΥ;
Πώς ανοίξαμε 127 νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας; Πώς ανοίξαμε 120 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ;
Πώς έγιναν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και πάνω από 10.000 προσλήψεις συμβασιούχων;
Πώς ανοίξαμε το κλειστό νοσοκομείο των Πατησίων; Και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός του 2021 μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατ ευρώ, όταν η Ελλάδα ήδη υστερεί σε σχέση με τους μέσους όρους των δαπανών για την Υγεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε στον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας του ότι «το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μικρότερο ποσοστό δαπανών Υγείας επί του ΑΕΠ από ότι ήταν το 2014» και πρόσθεσε πως «οι δαπάνες έχουν πάντα σημασία από το που προέρχονται».
Μάλιστα του ανέφερε τέσσερα συγκριτικά τέσσερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας το 2014 ήταν 4,750 δισ. ευρώ ενώ το 2018 ήταν 3,829 δισ. ευρώ.
Επίσης του επισήμανε πως οι Εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης για την Υγεία , δήλωση αυτό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την Υγεία το 2014 ήταν 3,771 δισ ευρώ και το 2018 ανήλθαν σε 4,638 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών « κατά το κοινός, εσείς αυξήσατε τις εισφορές των ασφαλισμένων και όχι την δημόσια δαπάνη για την Υγεία».

Aντιπαράθεση για την πανδημία και τα θύματά της
 
Η πανδημία και ο τρόπος διαχείρισής της βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2021.
Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης όταν έγιναν αναφορές στα θύματα της πανδημίας Covid-19.
Με παρέμβασή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, ζήτησε από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην μιλάνε χαιρέκακα» και να μην καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει συναίσθηση του πόνου που προκαλεί ο κορωνοϊός στους συμπολίτες μας».
Όπως είπε, «αυτό είναι δύσκολο να το δεχθώ.
Κάνουμε αγώνα όλοι.
Εγώ προσωπικά έχω ένα μέλος της οικογένειάς μου που παλεύει με τον κορωνοϊό και μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι δεν έχουμε σαν κυβέρνηση ενσυναίσθηση απέναντι σ' αυτό που περνάνε οι πολίτες.
Δεν έχει σημασία αν είμαστε κυβέρνηση και εάν εσείς είστε αντιπολίτευση.
Περνάμε μαζί ένα μεγάλο κύμα που ταλανίζει την κοινωνία μας.
Είμαστε ένα απέναντι σ' αυτό και να μην είμαστε χαιρέκακοι».
Απάντηση έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, λέγοντας πως «εμείς δεν σας λέμε ότι είσαστε κακοί άνθρωποι.
Βεβαίως και πονάτε, βεβαίως και έχετε και ανθρώπους που πάσχουν.
Όλοι έχουμε ανθρώπους μας που πάσχουν από κορωνοϊό.
Πονάτε και πονάμε.
Εγώ θα πάω και παρακάτω.
Θα πω ότι αγαπάτε τους συνανθρώπους σας, αγαπάτε τα μικρά ζώα, αγαπάτε τα πάντα.
Δεν είναι εκεί το θέμα.
Η πολιτική σας είναι αυτή που είναι εχθρική και αναποτελεσματική».
Η συζήτηση προκλήθηκε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχετε αποτύχει σε όλα και σε όλους τους τομείς, όπως στη διαχείριση της πανδημίας»,προσθέτοντας ότι «τον τελευταίο καιρό θρηνούμε πάνω από 3.000 ανθρώπινες ζωές» και «εδώ δεν μιλάμε μόνο για στατιστική και αριθμούς, αλλά μιλάμε για ζωές με ονοματεπώνυμο, μιλάμε για ανθρώπους...».
«Καταλαβαίνω πως η συγκυρία προσφέρεται για φθηνή και ανέξοδη πολιτική, αλλά δεν περίμενα να τα ακούσω», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Λοβέρδος, ο οποίος πρόσθεσε πως «κάθε μέρα έχουμε 100 συνανθρώπους μας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους.
Σε αυτούς οφείλουμε και στις οικογένειές τους πάνω από όλα, πολύ μεγάλο σεβασμό, πρέπει να μην κοιμόμαστε τη νύχτα όταν 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα σ' αυτή την χώρα που ούτε σε συνθήκες πολέμου δεν είχαμε τόσους πολλούς θανάτους.
Αλλά, οι χιλιάδες αυτοί θάνατοι δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης αλλά για πολύ μεγάλη περισυλλογή, προσοχής και μεγάλης υπευθυνότητας.
Όταν λέτε ότι φταίει η κυβέρνηση για τους νεκρούς, αλήθεια σοβαρολογείτε; αυτό είναι θλίψη και ντροπή!».
Ο Γ. Λοβέρδος ανέφερε ότι παρά την εικόνα που θέλει να δημιουργήσει η αντιπολίτευση «ευτυχώς εδώ στην Ελλάδα, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, με όλα τα προβλήματα και με όλον τον σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων, δεν είχαμε ούτε έναν που να έμεινε έξω από ΜΕΘ.
Δεν είχαμε φαινόμενα σαν κι αυτά που είδαμε στο Μπέργκαμο, σαν κι αυτά που είδαμε προχθές στο Τέξας, με τα κρεβάτια στους δρόμους και στα προαύλια των νοσοκομείων.
Αυτό δεν το είδαμε και δεν θα το δούμε στην Ελλάδα χάρη στην ενίσχυση, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, που αυτή η κυβέρνηση έδωσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα συνεχίσει να δίνει».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, εξέφρασε την λύπη της που ο Γιάννης Λοβέρδος «ερμήνευσε τις θέσεις της κατά τη δική του άποψη, ώστε να ικανοποιήσει το επικοινωνιακό του αφήγημα» και διευκρίνισε πως εκείνη ανέφερε «αυτά που ο ελληνικός λαός ακούει κάθε απόγευμα στην τηλεόραση».
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος,  επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην πανδημία, αναφέροντας πως «φέρετε βαριά την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας γιατί σας θυμίσω ότι εσείς «θωπεύατε» τα κινήματα της πιτσιρικαρίας στις πλατείες και λέγατε να μην παρέμβει κανένας, αδιαφορώντας για τον υγειονομικό αντίκτυπο αυτών των κινημάτων.
Εσείς είσαστε που ζητούσατε να μη θιγούν οι καταλήψεις στα σχολεία που προφανώς έφεραν σε συγχρωτισμό πολύ κόσμο και άρχισε η έξαρση».
Πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε η δύναμη της ευθύνης είτε το θέλετε είτε όχι»  και όπως σε όλα συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα «έτσι και ο Προϋπολογισμός που καταθέσαμε είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης».

Φραγκογιάννης: Στόχοι η προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας

«Φανερή επιδίωξή μας είναι να επενδύσουμε στην οικονομική διπλωματία», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού προϋπολογισμού 2021.
Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε πως «οι συνεχείς διεθνείς δράσεις μας για την στήριξη της εθνικής οικονομίας μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει να διαθέτουν και εθνική στρατηγική.
Αυτό ακριβώς κάνουμε, χαράσσοντας και προωθώντας την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια της χώρας».
Όπως σημείωσε , «η λογική της εξωτερικής μας πολιτικής είναι συνεχείς δράσεις με στόχο, ενίσχυση, διεύρυνση και στελέχωση του δικτύου της οικονομικής διπλωματίας, υποστήριξη των εξαγωγών και διεύρυνση της εξαγωγικής μας βάσης και προσέλκυση επενδύσεων.
Γι' αυτό και ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής της δημόσιας διοίκησης είναι η μεγάλη μας πρόκληση, ιδίως ως απάντηση του νέου οικονομικού μοντέλου».
Ο κ. Φραγκογιάννης πρόσθεσε ότι «στις προθέσεις και δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι η προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας και η υλοποίηση μιας εμβληματικής μεταρρυθμιστικής τομής, που έχει ανάγκη η χώρα.
Με ευέλικτα υποστηρικτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, συστηματική προσπάθεια και στοχοθεσία, ο νέος οργανισμός δομών της οικονομικής διπλωματίας θα πετύχει τους στόχους της χώρας».
Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης, στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών είναι:
-Η δημιουργία νέου ενιαίου φορέα άσκησης εξωστρέφειας, ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις για να λύνει προβλήματα, να απλοποιεί διαδικασίες και να διευκολύνει επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, στη χώρα.
-Η προώθηση των εξαγωγών με στοχευμένες κινήσεις, όπως προτεραιότητες αγορών και τομέων της οικονομίας, κίνητρα, ενημέρωση και εκπαίδευση.
-Ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
-Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι και προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού να γίνει ένας διεθνής επιχειρηματικός κόμβος.
Όπως ανέφερε,  «χτίζεται η νέα αναβαθμισμένη εικόνα της εξωστρεφούς Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και σχεδιάζεται η αρχιτεκτονική μιας σύγχρονης εξωστρεφούς χώρας.
Στόχος μας να γίνει η χώρα γέφυρα για την ενεργοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να μετατρέψουμε το εθνικό κεφάλαιο που έχει ξενιτευτεί σε λίκνο της νέας Ελλάδας, να κοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον και με επίγνωση των δυνατοτήτων μας, να αναβαθμίσουμε, ως οφείλουμε τη θέση της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο».

Βρούτσης: Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι βαθιά κοινωνικός και έντονα αναπτυξιακός

«Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι βαθιά κοινωνικός και έντονα αναπτυξιακός.
Δεν έχει κανένα νέο φόρο, έχει μειώσεις εισφορών και έχει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Όπως είπε, «αυτά τα τρία στοιχεία σηματοδοτούν ότι ο προϋπολογισμός του 2021 έχει πυξίδα την επένδυση και τη μεταρρύθμιση, για να πάμε τη χώρα εκεί που της αξίζει και για να προστατεύσουμε κάθε Έλληνα πολίτη με πολιτικές που είναι βαθιά κοινωνικές».
Αναλυτικά, για τον προϋπολογισμό του 2021 ο υπουργός ανέφερε ότι προβλέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων.
Σημείωσε ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή θα συντελεστεί έμμεσα αύξηση των μισθών των εργαζομένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε λέγοντας ότι τα μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ, αλλά «σήμερα πρέπει να ζητήσει συγνώμη», διότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ενίσχυση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθεί το κενό, είπε ο υπουργός.
«Θα κάνουμε και το 2021 και για όσο χρειαστεί, ό,τι είναι δυνατό να στηρίζουμε τους εργαζόμενους, τους αδύναμους, τους ανέργους.
Το κάναμε πράξη το 2020, θα το κάνουμε πράξη και το 2021», συμπλήρωσε.
«Ξεπερνώντας την κρίση, η Ελλάδα θα αποτελέσει αναπτυξιακό παράδειγμα στην Ευρώπη. Μέσα από αυτή την ανάπτυξη, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομία», είπε ο υπουργός Εργασίας.  
Ακόμη, έκανε αναφορά σε όσα έγιναν το 2020 στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, της κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας.

Αντιπαράθεση Βρούτση με Ραγκούση

«Κύριε Βρούτση, αν είχαν οι πιτσιρικάδες τη δυνατότητα να έχουν παρακολουθήσει και τη χθεσινή συνεδρίαση, άρα την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα και τη σημερινή, με τη δική σας τοποθέτηση, θα αντιδρούσαν με δύο λέξεις: δεν υπάρχετε.
Αυτές θα ήταν οι λέξεις που θα ένιωθαν την ανάγκη να βγουν από το στόμα τους», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.
Ο κ.Ραγκούσης πρόσθεσε πως «εσείς πρέπει να έχετε ξεπεράσει κάθε όριο.
Να μιλήσει κανείς για θράσος, για αμετροέπεια;
Μιλάτε για σωστές πολιτικές στην εργασία, για αύξηση μισθών και σας ακούει μια κοινωνία.
Αλλά σας ακούνε και επιστήμονες, πιτσιρικάδες, πρωτοετείς φοιτητές.
Τα λέτε αυτά σε μια κοινωνία που είναι η οικονομία της βουτηγμένη στην ύφεση τουλάχιστον κατά 10%.
 Και μιλάτε είτε χθες για αύξηση των εργαζομένων, είτε σήμερα για σωστές πολιτικές στην εργασία, είτε και για αύξηση μισθών.
Ειλικρινά, προσωπικά θα είμαι ο πρώτος κ. Σταϊκούρα που θα υπογράψω, αν πάρετε την ευθύνη όλα όσα είπατε εσείς χθες και ο κ. Βρούτσης σήμερα, να τα υποβάλετε για να σας απονεμηθεί το Νόμπελ Οικονομίας, θα είμαι ο πρώτος που θα υπογράψω ένα τέτοιο αίτημα.
Γιατί πρέπει να έχετε βρει τη μαγική λύση που δεν την ξέρει η οικονομική επιστήμη, δεν την ξέρει καμία κοινωνία στον κόσμο.
Ανεβαίνετε σε αυτό το βήμα με ύφεση 10% για να πείτε ότι αυξήθηκε η απασχόληση και να πείτε ότι αυξήθηκαν και οι μισθοί;».
Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε και στην εξ αποστάσεως εργασία.
«Κύριε Βρούτση, επειδή για πολλά είπατε, πολλά που αντιστοιχούν στο επίπεδο ενός ικανότατου γενικού διευθυντή του υπ. Εργασίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη χώρα ή δεν υπάρχει αυτό το εκτεταμένο καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας;
Υπάρχει.
Ποιο είναι το νομοθετικό καθεστώς που διέπει αυτή τη νέα πραγματικότητα κ. Βρούτση;
Δεν υπάρχει. Μολονότι το είχατε προαναγγείλει, μολονότι κάθε φορά που σας θέταμε το ερώτημα λέγατε, θα φέρουμε  το νομοσχέδιο.
Υπάρχει ένα όριο και στο θράσος και στην αμετροέπεια.
Μιλάτε σε μια χώρα που είναι βουτηγμένη στην ύφεση κατά 10%», είπε ο κ. Ραγκούσης.

Απάντηση Βρούτση σε Ραγκούση

Ο κ. Βρούτσης σχολίασε  ότι ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε χωρίς να παρουσιάσει ένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του.
Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης,  «ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει το ψέμα σας».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν ψηφίσατε την αύξηση των μισθών δια μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Από 1.1.2021, θα είναι 2.000.000 οι εργαζόμενοι και 267.000 επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από το μέτρο. Για μισθό 1.000 ευρώ, το όφελος για την επιχείρηση θα είναι 318 ευρώ και για τον εργαζόμενο το όφελος θα είναι 228 ευρώ, σε ετήσια βάση.
Για μισθό 900 ευρώ, το όφελος για την επιχείρηση θα είναι 286 ευρώ και για τον εργαζόμενο το όφελος θα είναι 205 ευρώ.
Για μισθό 800 ευρώ, το όφελος για την επιχείρηση θα είναι 254 ευρώ και για τον εργαζόμενο θα είναι 183 ευρώ, το ετήσιο όφελος.
Αυτά δεν είναι αύξηση; αυτά τα μαθηματικά μαθαίνετε στο ΣΥΡΙΖΑ;
Σήμερα αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ένα μεγάλο ψέμα και με μικροκομματική σκοπιμότητα, δεν ψήφισε την αύξηση των μισθών των εργαζομένων, από 1.1.2021. με τον ίδιο τρόπο δεν ψήφισε και τις 100.000 θέσεις εργασίας που τους χρηματοδοτήσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν ψήφισε και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά».

Λιβανός για Ραγκούση

«Ο λόγος που εκπέμφθηκε από τον κ. Ραγκούση και είναι ένας λόγος που ακούμε, και χθες και σήμερα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πανομοιότυπος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός .
Πρόσθεσε πως «είναι ένας λόγος φαφλατάδων, που μιλάτε και δεν λέτε τίποτα, δεν απαντάτε όταν σας δίνει στοιχεία ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας και έρχεστε και προσπαθείτε να λοιδορήσετε την κυβέρνηση με έωλα επιχειρήματα».
Ο κ. Λιβανός επέκρινε κυρίως τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως είπε, «δεν ψηφίσατε την αύξηση των μισθών, περίπου 2.000.000 εργαζομένων.
Είπατε τότε ότι τάχα δεν το ψηφίζετε επειδή θα μειωνόταν ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ.
Σήμερα όμως σας επισημαίνει ότι στον προϋπολογισμό δεν μειώνεται ούτε ένα ευρώ ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ.
Σήμερα θα ζητήσετε μια συγγνώμη από τα 2.000.000 εργαζομένων που δεν ψηφίσατε την αύξηση των μισθών τους;
Θα ζητήσετε μια συγνώμη για όλα όσα δεν ψηφίζετε, κερδοσκοπώντας με λαϊκισμό. Νομίζετε ότι θα κερδίσετε σε ψήφους, αλλά βυθίζεστε κάθε μέρα που περνάει».

Αντιπαράθεση Λοβέρδου με Βρούτση

Να καταθέσει στη Βουλή τους πίνακες για τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ώστε να λάβουν γνώση τα κόμματα, κάλεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, τον κ. Βρούτση.
Απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι με το ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» κάθε μήνα θα ξέρουμε με ακρίβεια τις εκκρεμείς συντάξεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης