Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελληνική Λύση: Ακύρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα επιβάλλει η βεβήλωση της Μονής Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Ελληνική Λύση: Ακύρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα επιβάλλει η  βεβήλωση της Μονής Χώρας στην Κωνσταντινούπολη
"Εάν, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμείνει στην απόφαση του να συναντηθεί με τον Erdogan (με κρυφή ατζέντα), έπειτα από αυτή την ιστορική πρόκληση, τότε από "ανίκανος", καθίσταται "συνεργός"", σημειώνει η Ελληνική Λύση
Σχετικά Άρθρα
«Ο δικτάτορας Erdogan εκμεταλλευόμενος την απάθεια της κυβέρνησης, δεν διστάζει να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος και τον βυζαντινό ναό της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη! Πρόκειται για ένα παγκοσμίων διαστάσεων ανοσιούργημα, λίγα χρόνια μετά την βεβήλωση του ιδίου του Λίκνου της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία», τονίζει η Ελληνική Λύση.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, «όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην 'Αγκυρα! Εάν, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμείνει στην απόφαση του να συναντηθεί με τον Erdogan (με κρυφή ατζέντα), έπειτα από αυτή την ιστορική πρόκληση, τότε από "ανίκανος", καθίσταται "συνεργός"».

Ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας

Σημειώνεται ότι από σήμερα μετατρέπεται σε τζαμί ο ιστορικός βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη και ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan θα συμμετάσχει στην τελετή στο συνεδριακό κέντρο του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα για την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων 201 ιστορικών μνημείων, μεταξύ των οποίων είναι και το συγκεριμένο.
Σημειώνεται ότι η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης και το 1945 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας έγινε μουσείο. Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, που ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν το 1958. Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και ένα χρόνο αργότερα ο Erdogan ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει και πάλι ως τζαμί.
Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320 επί βασιλείας Παλαιολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης