Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ναυάγιο για το Κυπριακό λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας – Πως αποτιμούν τις εξελίξεις Αθήνα, Λευκωσία

Ναυάγιο για το Κυπριακό λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας – Πως αποτιμούν τις εξελίξεις Αθήνα, Λευκωσία
Χωρίς αποτέλεσμα η Διάσκεψη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ
Ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων και μια ακόμα Διάσκεψη για το Κυπριακό ολοκληρώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς λύση, εξέλιξη που θα πρέπει να αποδοθεί στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, άγνωστο είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν (εάν γίνουν) στο εξής για την επίλυση του Κυπριακού.
Μια και για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει ένα καθεστώς ιδιαίτερα ευνοϊκό για αυτήν, το οποίο της επιτρέπει να διατηρεί τη δυναμική που απέκτησε με τη στρατιωτική της εισβολή και κατοχή της Κύπρου, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο σαφή λόγο και ρόλο στο γεωπολιτικό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση για το Κυπριακό, υποδεικνύοντας πως μια ριζική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας μπορεί να επέλθει, εάν ανακαλυφθούν νέα και μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία η Άγκυρα δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης από τα κεκτημένα της.
Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά επέμεινε στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο αλλά και στη διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της Τουρκίας επί της Κύπρου για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν και θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρηση τους.
Παράλληλα, και όσον αφορά το εδαφικό, η Τουρκία αποδέχθηκε μόνο μέρος της επιστροφής της Μόρφου ενώ αξίωσε και ίση μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο με τους  Έλληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ.
Τις θέσεις αυτές απέρριψαν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα.

Χριστοδουλίδης (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου): Δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις
Τη λύπη του για τη μη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης,  ο οποίος υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις.
«Δεν υπήρξε αποτέλεσμα από  την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές  θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα της παρουσίας του  στο Κραν Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές  προτάσεις στη βάση και των ιδεών του γενικού γραμματέα έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού.
Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας.
Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου.
Η απαράδεκτη  παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να  αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας» ανέφερε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξήρε τη στάση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις.

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Το όνειρο και το σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοιχτό
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς απέδωσε την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην τουρκική πλευρά.
«Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο.
Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες.

Guterres (ΟΗΕ): Μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό
Την θέση ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη  για το Κυπριακό έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος αφού εξέφρασε την εκτίμηση του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ευχήθηκε «το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, το Βορρά και τον Νότο.
Ερωτηθείς αν τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο γ.γ. του ΟΗΕ απάντησε καταφατικά.
«Η Διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Κυπριακού.
Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητή, είναι να είμαστε πάντα στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αν το επιθυμούν» είπε ο κ.Guterres.

Κατρούγκαλος: Η έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν είναι αποτυχία των εθνικών μας θέσεων
Την θέση ότι η μη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για την επίλυση του Κυπριακού δεν συνιστά αποτυχία των εθνικών μας θέσεων διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι για πρώτη φορά αναδείχθηκε με τέτοια ενάργεια η διεθνής διάσταση του προβλήματος, δηλαδή οι εγγυήσεις – να μην έχει δυνατότητα παρέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία καμιά άλλη χώρα ιδίως η Τουρκία – και το θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων.
«Κάτι ακόμα θετικότερο είναι ότι ελληνικές θέσεις ήταν πολύ κοντά με το πλαίσιο που παρουσίασε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Έγιναν σημαντικά βήματα.
Είναι ζωντανή η προοπτική, δεν έχει τελειώσει η προσπάθεια να επιλυθεί το Κυπριακό.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και η τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με τέτοιο τρόπο και ταυτόχρονα να θέλει να έχει και μια σημαντική βελτίωση στις ευρωπαϊκές της σχέσεις.
Όλα αυτά τα ζητήματα είναι αλληλένδετα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις θετικές μόνο αν υπάρχει ρεαλισμός από την άλλη πλευρά του Αιγαίου» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.

Κουμουτσάκος: Η αδιαλλαξία της Τουρκίας υπέσκαψε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού
Την θέση ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού διατύπωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
«Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει καλά που βρίσκονται οι ευθύνες, και ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να συμβάλει ενεργά ώστε:
Πρώτον: Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του τερματισμού της σαραντατριάχρονης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.
Δεύτερον: Να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
‪Η υποστήριξή μας στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι στέρεη και διαρκής» υπογράμμισε ο κ.Κουμουτσάκος.

Ποτάμι: Οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας έφεραν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού
Την θέση ότι οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας έφεραν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού διατύπωσε το Ποτάμι κάνοντας λόγο για πεισματική εμμονή της Άγκυρας στη διατήρηση της συνθήκης εγγύησης και των στρατευμάτων της στην Κύπρο.
«Μετά από έναν δεύτερο και σκληρό κύκλο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, τα πράγματα κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για μια ευτυχή κατάληξη, η πεισματική εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση της συνθήκης εγγύησης και των στρατευμάτων της στην Κυπριακή Δημοκρατία, και μετά την έναρξη ισχύος της νέας συμφωνίας, οδήγησε στην αποτυχία των προσπαθειών όσων επιθυμούσαν μια πραγματική λύση και όχι την δημιουργία ενός τουρκικού προτεκτοράτου στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ήταν αξιέπαινες.
Δυστυχώς, οι μεθοδεύσεις της Άγκυρας που συνεπικουρούνταν και από τρίτους που - για δικούς τους λόγους - δεν ευνοούν την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου, έφεραν τα πράγματα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Δεν είναι η στιγμή για την εκτόξευση εσωτερικών κατηγοριών και την απόδοση ευθυνών.
Είναι η στιγμή της περισυλλογής και της σωστής προετοιμασίας για τα επόμενα βήματα, όταν αυτά καταστούν εφικτά» αναφέρει στην ανακοίνωση του Το Ποτάμι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης