Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βερναρδάκης: Πέμπτη φάλαγγα η ΝΔ στο θέμα της διαπραγμάτευσης - Επιθυμεί ένα 4ο μνημόνιο

Βερναρδάκης: Πέμπτη φάλαγγα η ΝΔ στο θέμα της διαπραγμάτευσης - Επιθυμεί ένα 4ο μνημόνιο
Η τεχνική διαπραγμάτευση  θα κλείσει, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης
Κατηγορεί τη ΝΔ ότι λειτουργεί στο θέμα της διαπραγμάτευσης «ως 5η φάλαγγα και μάλιστα εκτός Ελλάδος» ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης.
Μάλιστα, ο κ. Βερναδάκης σε συνέντευξή του  το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει μάλιστα ότι η ΝΔ «στην πραγματικότητα επιθυμεί ένα 4ο μνημόνιο διότι αυτή είναι η ουσία του πολιτικού της προγράμματος».
Ειδικότερα, ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι δεν ψηφίζει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα και αν θα περίμενε διαφορετική στάση, απαντά ότι «προφανώς θα ήταν χρήσιμη μια διαφορετική στάση, διότι είναι και πολιτική εκτίμησή μου αυτή, ότι αν για κάποιο λόγο, μαγικό βεβαίως, η ΝΔ δεν συμπεριφερόταν ως 5η φάλαγγα και μάλιστα εκτός Ελλάδος, εννοείται ότι και θα είχαν κλείσει και χρονικά πολύ νωρίτερα και θα δείχναμε εν πάση περιπτώσει ότι υπάρχει και ένα μέτωπο αν μη τι άλλο σε ορισμένες βασικές γραμμές που αφορούν τις επιπτώσεις της κοινωνίας.
Αλλά είναι προφανές ότι βεβαίως η ΝΔ στην πραγματικότητα επιθυμεί ένα 4ο μνημόνιο διότι αυτή είναι η ουσία του πολιτικού της προγράμματος.
Δεν έχει σημασία αν αυτό θα είναι συμφωνημένο.
Στην πραγματικότητα πηγαίνοντας στο εξωτερικό περνά ένα μήνυμα στους δανειστές ότι το δικό της πρόγραμμα είναι πολύ πιο προωθημένο από τις δικές τους απαιτήσεις».
Προσθέτει ότι «στην ουσία το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα 4ο μνημόνιο, ακραία νεοφιλελεύθερο.
Και προσπαθεί βεβαίως να διαχειριστεί το κατά πόσο αυτό θα το χρεώσει στην κυβέρνηση, με τη δικαιολογία ότι καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση ή δεν θα κλείσει την αξιολόγηση».
Για το ΠΑΣΟΚ , αφού σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης», συμπληρώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα, το οποίο κατ' αρχήν αυτήν τη στιγμή είναι ένα μνημονιακό κόμμα», στο οποίο «οφείλεται και η μεγάλη κρίση του 2010 και η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βερναδάκη, « είναι ένα κόμμα, το οποίο ακόμα και σήμερα παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία -ή πλευρές της- αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι η σκληρή νεοφιλελεύθερη λιτότητα είχε αρνητικές επιπτώσεις και στα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας και επιχειρούν μια στροφή, στο ΠΑΣΟΚ δεν ακούγεται λέξη γι' αυτό το πράγμα».
Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «εάν βεβαίως το ΠΑΣΟΚ καθαρίσει αυτή την νεοφιλελεύθερη αντίληψη, εάν ξεκαθαρίσει δηλαδή με το νεοφιλελεύθερο πρόσφατο παρελθόν του και κυρίως με τους μηχανισμούς διαπλοκής που το κρατούν εξαρτημένο ως πολιτικό κόμμα, και ξανάβαζε βεβαίως στο επίκεντρο της προβληματικής του το κοινωνικό ζήτημα (δηλαδή με ποια οικονομική ανάπτυξη πάμε, με ποιους πόρους κοινωνικούς, υπέρ ποίων), τότε πραγματικά θα άνοιγε μια συζήτηση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας.
Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται και το πρόβλημα το έχει ευθέως το ΠΑΣΟΚ».
Περαιτέρω, αναφέρει ότι η τεχνική διαπραγμάτευση  θα κλείσει και ο στόχος είναι μέχρι τις 20 Μαρτίου.
«Ο στόχος είναι να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μη λέμε και συγκεκριμένη ημέρα», συμπληρώνει.
Ξεκαθαρίζει δε, πως «οτιδήποτε ακούγεται και διαρρέεται ως επιπλέον μέτρα ή ως εφαρμογές από το 2018 ή από σήμερα κιόλας, δεν ισχύουν.
 Δεν έχουν τεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Επομένως το πλαίσιο είναι ότι δεν υπάρχει επιπλέον λιτότητα και πως οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα χρειαστεί να εφαρμοστούν μετά το 2019 θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.
Δηλαδή, στην ουσία, αν εφαρμοστεί μια κάποια επιβάρυνση θα υπάρχει και η αντίστοιχη ελάφρυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης