Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης οι εκλογές και η ψήφιση νέων μέτρων

Σκουρλέτης: Δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης οι εκλογές και η ψήφιση νέων μέτρων
"Το ΔΝΤ εξυπηρετεί ουσιαστικά το σχέδιο Schaeuble για την Ευρώπη", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης
«Οι εκλογές δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, γιατί δεν συνιστούν στις παρούσες συνθήκες λύση», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ της Κυριακής».
«Επίσης δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης  η ψήφιση νέων μέτρων», προσθέτει και συνεχίζει «όσο πιο ετεροβαρής είναι η συμφωνία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πίεση που θα αισθάνεται η ίδια η κυβέρνηση και τόσο πιο πολύ θα δοκιμάζονται οι σχέσεις της με την κοινωνία και ιδιαίτερα μ’ αυτά τα κομμάτια που θέλει να εκφράσει».
Υπενθυμίζει ότι το ενδεχόμενο των εκλογών μέσα από ένα αδιέξοδο στις σχέσεις με τους δανειστές μας είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε από το 2010 σχεδόν κάθε δύο – τρεις μήνες.
«Άρα θέλω να πω ότι στις συνθήκες μη κανονικότητας όπου ζούμε,  πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο των εκλογών», συμπληρώνει ο υπουργός.
Σημειώνει δε, πως η  κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαπραγματευτική γραμμή.
«Πρώτα απ’ όλα με την εφαρμογή του προγράμματος και την υπερκάλυψη των στόχων, γεγονός το οποίο νομιμοποιεί την Ελλάδα να ζητάει να επισπευσθούν και αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι δανειστές από την πλευρά τους.
Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθοριστικής σημασίας θα είναι η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Το πώς και το πότε θα γίνουν αυτά τα δύο θα καθορίσει αν είναι επιτεύξιμος ο στόχος για ανάπτυξη πάνω από 2% το 2017», υπογραμμίζει.
Κατά τον ίδιο, σωστά «η κυβέρνηση θέλει να πετύχει  όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα εξαναγκαστεί να ψηφίσει νέα μέτρα».
«Κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό», τονίζει ο κ. Σκουρλέτης.
Ακόμη, σημειώνει ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει την εκτίμηση ότι ο Schaeuble είναι απομονωμένος, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι το μέτωπο των δανειστών δεν είναι πλέον αρραγές, όπως ήταν το 2015.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «για πρώτη φορά υπήρξαν τόσες πολλές δηλώσεις, κυρίως από στελέχη προερχόμενα από τον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο, υπέρ της Ελλάδας, ενώ έχει φανεί ότι δεν είναι πια τόσο εύκολο για τον Σόιμπλε να περνάει την άποψή του στο σύνολο των εταίρων».
Κάνοντας αναφορά στο ΔΝΤ, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι εξυπηρετεί ουσιαστικά το σχέδιο Schaeuble για την Ευρώπη, είναι το όχημα μέσα από το οποίο ο Schaeuble μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις του, και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά ενδεχομένως αύριο τη Γαλλία και την Ιταλία. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να επιβάλει μέτρα στους Γάλλους πολίτες διότι αυτό φέρνει στη θύμησή τους ότι η μεγάλη ηττημένη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία, με έναν άλλο τρόπο επιβάλλει σήμερα τις επιλογές της.
Άρα ο Schaeuble έχει ανάγκη να περνάει τις απόψεις του μέσω του ΔΝΤ.
Το αν παραμείνει το ΔΝΤ δια της Ελλάδας στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί και από τους δικούς του σχεδιασμούς και πιθανότατα από τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ», προσθέτει ο υπουργός.
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος για το νόμισμα σε περίπτωση που η Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί εμμονική πορεία λιτότητας, απάντησε ότι «αυτό δεν έχει ακουστεί ούτε σαν σκέψη εντός της κυβέρνησης».
Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι όντως υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ακραίων των δανειστών, μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «υπάρχει προγραμματική και ιδεολογική επικοινωνία και υπήρξε και κατά το παρελθόν πολιτική επικοινωνία όταν ήταν στην κυβέρνηση».
Τέλος, για το αν θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να ενταχθεί στην κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «η ερώτηση έχει πάρα πολλά «αν» και «εφόσον».
Άρα μιλάμε για ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ απ’ το σημερινό,  το οποίο θα έχει απαντήσει σ’ όλα αυτά τα ζητήματα.
Ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ προφανώς θα μπορούσε να αποτελέσει έναν χώρο με τον οποίο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει έναν διάλογο σε πάρα πολλά ζητήματα.
Είναι θετικό που υπάρχουν θετικές τοποθετήσεις σε μια σειρά κύρια ζητήματα, θα είχε όμως πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια συνολική μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ.
Διευκρινίζω όμως ότι εμείς μιλάμε πάντοτε  εξ ονόματος της Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ εξ ονόματος του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας ή Κεντροαριστεράς.
Μέσα από μια σειρά πολιτικές διεργασίες, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένας νέος διπολισμός στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.
Από τη μία οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και από την άλλη οι δυνάμεις οι οποίες αρνούνται αυτόν τον μονόδρομο.
Αυτή η ανάλυση συγκροτεί δύο διαφορετικούς πόλους, οι οποίοι μπορούν πράγματι να σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις μελλοντικά.
Δεν μιλάω για δικομματισμό, μιλάω για δύο πόλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης