Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια τρόμου για Wall: Η φούσκα των 1,7 τρισ. δολ. στη σκιώδη αγορά ιδιωτικού χρέους – Μόχλευση… στη μόχλευση όπως το 2008

Σενάρια τρόμου για Wall: Η φούσκα των 1,7 τρισ. δολ. στη σκιώδη αγορά ιδιωτικού χρέους – Μόχλευση… στη μόχλευση όπως το 2008
H ιδιωτική πίστωση έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες μείωσαν τους ισολογισμούς τους λόγω αυστηρότερων κανονισμών -Στην αγορά δραστηριοποιούνται σημαντικοί διαχειριστές κεφαλαίων όπως οι Oaktree Capital Management, Apollo Global Management και Ares Management, καθώς και επενδυτικές τράπεζες της Wall όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley 
Οι επενδυτικοί σύμβουλοι της αμερικανικής ελίτ συγκεντρώθηκαν στο Λος Άντζελες για το συνέδριο του Ινστιτούτου Milken, και το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η «φούσκα» στη ιδιωτική αγροά χρέουςν υπενθυμίζει τις ημέρες της ανάληψηςτρελών επενδυτικών  κινδύνων πριν από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.
Στις αίθουσες του Beverly Hilton βρέθηκαν επενδυτές, τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων που εμπλέκονται στην έκρηξη της ιδιωτικής αγοράς χρέους των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου τα επενδυτικά κεφάλαια δανείζουν χρήματα σε επιχειρήσεις χαρτοφυλακίου ιδιωτικών μετοχών (private equity portfolio) και σε άλλες εταιρείες .
Πολλοί από τους χρηματοδότες ανησυχούσαν για τις συνέπειες της συσσώρευσης χρέους σε αυτήν την αγορά, η οποία λειτουργεί ως επί το πλείστον μακριά από το.. μάτι και το χέρι των ρυθμιστικών αρχών.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα δάνεια σε private equity funds για λογαριασμό εταιρειών χαρτοφυλακίου που έχουν ήδη μόχλευση - δανεισμός που αυξάνεται ραγδαία καθώς ένα περιβάλλον σταθερά υψηλότερων επιτοκίων εμποδίζει την ικανότητα τέτοιων εταιρειών να πωλούν επικερδώς περιουσιακά στοιχεία.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα χρήματα συγκεντρώνονται για να καλυφθούν οι απαιτήσεις για πληρωμές, ανέφεραν οι χρηματοδότες.
Αυτό επιτρέπει επίσης στους διαχειριστές κεφαλαίων να ζητούν από τους επενδυτές νέα χρήματα, ώστε να αποσπάσουν περισσότερα έσοδα από αμοιβές - και ιδού η μόχλευση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη εταιρειών χαρτοφυλακίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή για επενδύσεις σε αυτές με στόχο την ανάπτυξη και για τη χρηματοδότηση νέων εξαγορών.
«Τώρα που αντιμετωπίζουμε ένα πραγματικό κενό στην ικανότητά τους να αποεπενδύσουν από πολλές από αυτές (εταιρείες χαρτοφυλακίου), είχαν δυσκολίες ταμειακών ροών», δήλωσε ο David Hunt, Διευθύνων Σύμβουλος της PGIM, εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Prudential Financial, αναφερόμενος σε ιδιωτικές μετοχικές εταιρείες.
«Και για να το αντιμετωπίσουν αυτό, τώρα έχουν προσθέσει μόχλευση στο επίπεδο του αμοιβαίου κεφαλαίου.
Έτσι, κάνουν… μόχλευση στη μόχλευση»
«Προσπαθούν να αντλήσουν ρευστότητα οπουδήποτε μπορούν και εμείς δεν συμμετέχουμε», είπε ο Hunt, δείχνοντας την αγορά δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ως το μέρος για να ψάξουν για «κάτι που θα φέρει έναν εφιάλτη…» στην αμερικανική αγορά.
Η ιδιωτική πίστωση έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες μείωσαν τους ισολογισμούς τους λόγω αυστηρότερων κανονισμών.
Στην αγορά δραστηριοποιούνται σημαντικοί διαχειριστές κεφαλαίων όπως οι Oaktree Capital Management, Apollo Global Management και Ares Management, καθώς και επενδυτικές τράπεζες της Wall Street όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μέγεθος της ιδιωτικής πίστωσης ή της σκιώδους μη τραπεζικής αγοράς ιδιωτικού χρέους είναι πλέον συγκρίσιμο με τα δάνεια με μόχλευση και τις αγορές ομολόγων υψηλής απόδοσης.

Το σενάριο της ύφεσης

Το τεράστιο μέγεθος της εν λόγω αγοράς ιδιωτικού χρέους σημαίνει ότι το υπερβολικό χρέος και η χρηματοοικονομική ‘’μηχανική’’ (εννοεί τη μόχλευση) αποτελούν πηγές σημαντικής ανησυχίας, καθώς οι απώλειες που προκύπτουν από το σενάριο μιας οικονομική επιβράδυνσης ή άλλα σοκ στο οικονομικό σύστημα μπορεί να απειλήσουν την ευρύτερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Επιπλέον, η αδιαφάνεια της αγοράς μπορεί να υπονομεύσει συνολικά την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να περιπλέξει την απάντηση  των ρυθμιστικών αρχώβν σε περίπτωση προβλημάτων, όπως έχει γίνει εμφανές με τα σκιώδη τραπεζικά χρέη αλλού, όπως η Κίνα.
Ένας από τους χρηματοδότες δήλωσε ότι παρακολούθησαν ένα πρόσφατο φόρουμ όπου ρυθμιστικές αρχές από ορισμένους από τους σημαντικότερους οργανισμούς ρωτούσαν για τους δεσμούς μεταξύ τραπεζών και ιδιωτικών/σκιώδων πιστωτικών αγορών σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τι συμβαίνει, τόσο όσον αφορά την υγεία του τραπεζικού συστήματος όσο και για τους ικανότητα παρέμβασης εφόσον χρειαστεί.


Αρνητικές ταμειακές ροές και έλλειψη ρευστότητας


Βεβαίως, ορισμένοι επενδυτικοί σύμβουλοι διαβεβαίωναν (όπως και πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008) ότι ενώ μια ύφεση μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες και να μειώσει τις αποδόσεις για τους επενδυτές, η πιθανότητα τα προβλήματα στην ιδιωτική πιστωτική αγορά να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση είναι χαμηλή με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Κάποιος είπε ότι ενώ η εταιρεία τους θα έγραφε επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ξόδεψαν χρόνο για να αναλάβουν σωστά το δάνειο και έγραψαν'' εγγυήσεις και μέτρα προστασίας έναντι του κινδύνου αθέτησης των υποχρεώσων εκ μέρους του δαννειολήπτη, αλλά όλη η αγορά ιδιωτικού χρέους δεν ακολουθεί την ίδια πρακτική.
Ο Tony Yoseloff, διευθύνων εταίρος της Davidson Kempner Capital Management, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ανέφερε στοιχεία της Bank of America για να πει ότι το 22% των δανειοληπτών σε αυτή ττην αγορά είχε αρνητικές ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές* και από αυτούς το 8% είχε μόνο αρκετά μετρητά σε ορίζοντα περίπου διετίας.

Ο ισχυρος ανταγωνισμός

Η ταχεία ανάπτυξη της σκιώδους αγοράς χρέους σήμαινε αυξημένο ανταγωνισμό, με περισσότερα χρήματα και παίκτες να πλημμυρίζουν στην αγορά ιδιωτικών πιστώσεων.
Υπάρχει επίσης έντονος ανταγωνισμός από τις επίσημες αγορές.
Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο που μπορούν να χρεώσουν οι δανειστές σε αυτά τα δάνεια έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι είπαν ότι μπορεί να υπάρξει ραγδαία πτώση το επόμενο διάστημα.
Πολλοί αναμένουν ότι το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων θα αυξηθεί σε μια οικονομική επιβράδυνση και θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσοστό εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των δανειοληπτών.
Ενώ αρκετοί χρηματοδότες είπαν ότι οι επενδυτές τους πίεζαν τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων να λάβουν δάνεια για να τους καταβάλουν μερίσματα, αφήνοντάς τους χωρίς άλλη επιλογή, ο Christopher Ailman, ο απερχόμενος επικεφαλής επενδύσεων του fund συνταξιοδότησης δασκάλων της πολιτείας Καλιφόρνια με χαρτοφυλάκιο 336 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε ότι «θα προτιμούσε τα συναταξιοδοτικά ταμεία να μην προσθέτουν μόχλευση».
«Οι επενδυτικές το κάνουν αυτό στον εαυτό τους», είπε ο Ailman.
«Έχουν συνηθίσει σε αυτή την αμοιβή διαχείρισης 2% και αυτή η αγορά είναι μόλις παγώσει».
Μόλις πληρώσουν το μέρισμα στους επενδυτές με το δάνειο, πρόσθεσε, «αμέσως και σας ζητούν να δεσμευτείτε εκ νέου για μια νέα χρηματοδότηση».
Αυτό προσθέτει μόχλευση στη μόχλευση που αποτελεί καταστροφική πρακτική



*Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τις ταμειακές ροές που προέρχονται από τη λειτουργική δραστηριότητα της επιχείρησης, όπως, για παράδειγμα, εισπράξεις μετρητών από τους πελάτες ή πληρωμές που κατέβαλε η επιχείρηση για εξόφληση μισθών ή προμηθευτών.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης