Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΥΠΕΞ για Χειμάρρα: Η Αλβανία έχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας

ΥΠΕΞ για Χειμάρρα: Η Αλβανία έχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας
Έντονες αντιδράσεις για την επικείμενη κατεδάφιση κτηρίων που ανήκουν σε άτομα ελληνικής καταγωγής στην Χειμάρρα
Για σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας κατηγορεί την κυβέρνηση της Αλβανίας το υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει τα σπίτια 19 οικογενειών της Χειμάρρας που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα.
«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.
Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής.
Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη.
Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα» επισημαίνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας εμμέσως και στους ανιστόρητους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama, ο οποίος σε ανάρτηση του στο facebook ο Edi Rama, επικαλούμενος μια γκραβούρα της Αθήνας του 1670, είχε αναφέρει πως η Ακρόπολη διασώθηκε από τους Αλβανού και ότι η Αθήνα κατοικούνταν από αλβανόφωνους.
«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός») μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δούσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.
Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία.
Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός» έγραψε ο Rama.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, το οποίο απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ που ζητούσε την ακύρωση των κατεδαφίσεων, υπογράμμιζε πως «η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου»
«Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» είχε σχολιάσει το αλβανικό ΥΠΕΞ σχετικά με τις επικείμενες κατεδαφίσεις των σπιτιών των 19 οικογενειών της Χειμάρρας που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης