Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (ΠτΒ): Αν το 2017 υπάρξει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη θα δοθεί η δυνατότητα για μείωση φόρων

Βούτσης (ΠτΒ): Αν το 2017 υπάρξει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη θα δοθεί η δυνατότητα για μείωση φόρων
"Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται από την αντιπολίτευση", τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης
«Εφόσον εντός του 2017 υπάρξει - έστω στο δεύτερο εξάμηνο - η δυνατότητα για ένα θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να ελπίσουν σε μείωση φόρων για τους αδύνατους, ανάσχεση οποιασδήποτε μείωσης εισοδήματος και ενδεχομένως αρχή συμπλήρωσης του εισοδήματος», τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ.
Για την ομιλία του πρωθυπουργού , Α. Τσίπρα, στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη και αυτό αναμένει ο λαός, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν υποστεί τις βαριές συνέπειες των μνημονίων, να αναπτύξει τεκμηριωμένα το όραμα, το αφήγημα, τους σταθμούς, τους συσχετισμούς, τις πρωτοβουλίες και τις αιχμές με τις οποίες θα πορευτούμε στην υπόλοιπη κυβερνητική θητεία»
«Νομίζω πως η αιχμή θα είναι το όραμα για την Ελλάδα του 2018-2020, με ορατούς τους σταθμούς για το 2016.
Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ένας κατάλογος υποσχέσεων για παροχές, ούτε μια εκτενής αναφορά αναδρομής και απολογισμού», συμπληρώνει ο κ. Βούτσης.
Ακόμη, μιλώντας για την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει πως «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αρθρώσει προγραμματικό λόγο.
 Όλοι παραδέχονται πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει, απ’ όταν εξέλεξε νέο πρόεδρο, να αρθρώσει εναλλακτικό προγραμματικό λόγο.
Σύρεται κυριολεκτικά από τη συγκυρία και από τα προτάγματα και τις προτεραιότητες που θέτουν διάφορα συμφέροντα, που από ιδιοτέλεια θα ήθελαν να είχε πέσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες»
Κατά τον ίδιο, «η εύλογη στάση θα ήταν να ενισχυθούν οι αντιστάσεις της αντιπολίτευσης ως προς τα κεντρικά ζητήματα: τη λιτότητα, το προσφυγικό κ.λπ.
 Αντ’ αυτού, τα κόμματα του δικομματισμού της μεταπολίτευσης αποστασιοποιούνται από τα στοιχεία της ανοχής που επιδεικνύουν οι ξένοι στην κυβέρνηση».
Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται από την αντιπολίτευση, καθώς η δεύτερη ρίχνει άσφαιρα πυρά. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η κοινωνία και κατά πόσο θα ανταποκριθεί στη νέα εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς».
Για τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διοργάνωση της σύνοδος μεσογειακών χωρών, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι «γίνεται για να διαμορφωθεί ένα κοινό corpus θέσεων ενόψει της συνόδου κορυφής».
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η σύνοδος μεσογειακών χωρών θα πραγματοποιηθεί στις 9 του μήνα και θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να παρουσιαστεί, ει δυνατόν, για πρώτη φορά ένα μέτωπο του Νότου στο βασικό ζήτημα της λιτότητας.
Είναι η συνάντηση κορυφής, όπου θα τεθεί και το προσφυγικό, όπως και οι δύο μεγάλες συσκέψεις για το προσφυγικό που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη 18-23 Σεπτεμβρίου, όπου προφανώς θα τεθεί το ζήτημα μιας νέας πολιτικής για το προσφυγικό.
Αυτό το οδοιπορικό δίνει τη διάσταση της κίνησης που υπάρχει, ενόψει και των εκλογών που θα γίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία), δίνει την κινητικότητα για μια νέα προσέγγιση και έναν νέο συσχετισμό δυνάμεων.
 Διαμορφώνεται, λοιπόν, σιγά σιγά το μεγάλο κάδρο.
Αν στη σύνοδο μεσογειακών χωρών διαμορφωθεί μια ρεαλιστική και διαφορετική από τις τρέχουσες στρατηγικές πολιτική, κυρίως για τα οικονομικά θέματα και δευτερευόντως για το προσφυγικό, είναι προφανές ότι αυτή θα γίνει αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης στη σύνοδο κορυφής».
Εκτιμά δε, ότι θα βελτιωθεί και η θέση της Ελλάδας και μάλιστα, «αλλάζει ενδεχομένως η σημασία που είχε η Τουρκία σε σχέση με τη γεωστρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή και μετατοπίζεται στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες».
Κάνοντας έναν απολογισμό ως πρόεδρος της Βουλής για τη λειτουργία της αυτόν τον ένα χρόνο, αναφέρει ότι έχουν ανοίξει όλοι οι εκκρεμείς φάκελοι, ανακοινώθηκε η εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την επίλυση κτιριακών προβλημάτων, στο πλαίσιο προγράμματος που έχει προϋπολογισθεί και θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ, έχει παραχθεί ένα πολύ ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έργο 80 νομοσχεδίων, εκ των οποίων 8 ψηφίστηκαν με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Αγκάθια που πρέπει να εξαλειφθούν, σύμφωνα με τον ΠτΒ, είναι η «ανταπόκριση των υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η οποία πρέπει να αυξηθεί από το 55% στο 75%, όπως και στο ζήτημα κατάθεσης μεγάλων τροπολογιών σε σχετικά ή άσχετα νομοσχέδια, από το οποίο πρέπει να φύγουμε εντελώς».
Τέλος, για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που ολοκληρώθηκε, ο κ. Βούτσης αναφέρει πως «αποτελεί ποιοτική δικαίωση του χώρου μας η διεξαγωγή και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ως προς την απόδοσή του.
Νομιμοποιεί απολύτως τη διαδικασία και εκθέτει απολύτως αυτούς που είχαν κάνει τη σύμπραξη του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» από το 2012, με την DIGEA, όπου με 18,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν 8 άδειες.
Έγινε πλέον πασιφανής η πολιτική απώλειας εσόδων από το δημόσιο, αλλά και η πολιτική απώλειας δημοκρατικής νομιμοποίησης, με την έννοια ενός σταθερού καθεστώτος, το οποίο θα ελέγχεται και θα ρυθμίζεται από το ΕΣΡ.
 Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού διαμορφώνει, εκ των πραγμάτων, ένα νέο τοπίο και κάποιες διεργασίες, τις οποίες θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με δημοκρατική και θεσμική ευαισθησία το επόμενο διάστημα».
Τα επόμενα βήματα, όπως ο ίδιος είπε, είναι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το διαγωνισμό και «ύστερα θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με την DIGEA, καθώς πια μπαίνει και η ΕΡΤ στο ψηφιακό τοπίο.
Τέλος, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα μπει το ζήτημα των περιφερειακών αδειών και ενδεχομένως των θεματικών, οι οποίες θα απορροφήσουν ένα ενεργό δυναμικό από τις υπάρχουσες εταιρίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης