Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αμανατίδης (υφ. Εξωτερικών): Ελλάδα και Αρμενία θα συνεχίσουν τον αγώνα για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

Αμανατίδης (υφ. Εξωτερικών): Ελλάδα και Αρμενία θα συνεχίσουν τον αγώνα για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, μίλησε στην εκδήλωση «20 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων»
«Είμαι σίγουρος ότι Ελλάδα και Αρμενία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και να εργάζονται από κοινού, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ και πουθενά οι αγριότητες των γενοκτονιών», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «20 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων».
Όπως είπε, «η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται ανάμεσα σε δύο σημαντικές επετείους: Τη συμπλήρωση, το 2015, ενός αιώνα από τη Γενοκτονία σε βάρος των προγόνων σας, καθώς και τη συμπλήρωση, φέτος, είκοσι ετών από την αναγνώριση, με Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων, της Αρμενικής Γενοκτονίας».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους τότε διωκόμενους Αρμένιους, καθώς και ένα από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του Αρμενικού Λαού.
Από πλευράς του, το Κοινοβούλιο της Αρμενίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων κατά την περίοδο 1915-1923, με Ψήφισμά του, στις 24 Απριλίου του περασμένου έτους.
Αφού σημείωσε ότι «Έλληνες και Αρμένιοι συνδεόμαστε με μακραίωνους δεσμούς φιλίας», ανέφερε ότι «τα Έθνη μας υπήρξαν, κατά τον περασμένο αιώνα, θύματα φρικτών αγριοτήτων, όπως μαρτυρά η κοινή τραγική μοίρα του Αρμενικού Λαού και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας».
Μεταξύ άλλων ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε πως  «παρά την ανείπωτη τραγωδία που ζήσατε, οι Αρμένιοι της Διασποράς κατορθώσατε, σε όποια γωνιά της Γης και εάν εγκατασταθήκατε, να υπερβείτε, με το μόχθο σας, τις δυσκολίες της προσφυγιάς και να αναδείξετε τις δημιουργικές σας αρετές, διατηρώντας, παράλληλα, ζωντανές τις παραδόσεις σας και τη συλλογική σας μνήμη.
Είναι γεγονός ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης κάθε λαού.
Μέσα από τις «σκοτεινές» σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι γενοκτονίες, φωτίζεται κατά τρόπο επώδυνο η αποτρόπαια όψη της Ιστορίας της Ανθρωπότητας.
Όμως, η ανάδειξη και η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, όταν δεν υποκινούνται από το μίσος και τη διάθεση εκδίκησης, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση και την εμπέδωση της ειρήνης, στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο».
Σε άλλο σημείο ο υφυπουργός ανέφερε ότι τους δύο μας λαούς συνδέει η βούληση τους να εργασθούν μαζί για ένα ειρηνικό και καλύτερο μέλλον, κάτι που καταδείχθηκε περίτρανα κατά την πρόσφατη επιτυχή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι «η δραστήρια Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδας, όπως και η ιστορική Ελληνική Κοινότητα της Αρμενίας αποτελούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας», αλλά και πως γνωρίζει πολύ καλά την εποικοδομητική και καρποφόρο συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι οργανώσεις των Ομογενών μας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης