Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι ζητάει ο Τσίπρας για την αξιολόγηση - Το καλό σενάριο ....και το κακό που το Μαξίμου δεν θέλει ούτε να σκέφτεται

Τι ζητάει ο Τσίπρας για την αξιολόγηση - Το καλό σενάριο ....και το κακό που το Μαξίμου δεν θέλει ούτε να σκέφτεται
Το κακό σενάριο στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται
Πολιτική διαπραγμάτευση εκτός συνόρων, «σκληρό ρόκ» και αντιπαράθεση εντός, είναι η «συνταγή» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.
Ο στόχος διπλός, από τη μία να κλείσει επιτυχώς και εντός χρονοδιαγράμματος η πρώτη αξιολόγηση και από την άλλη να προετοιμάσει το έδαφος σε περίπτωση που κάτι …στραβώσει.
Άλλωστε τα σενάρια είναι δύο, το καλό όπου κυβέρνηση και δανειστές καταλήγουν σε συμφωνία και το κακό όπου επέρχεται ρήξη και μοιραία προκαλούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Αμέσως μετά την αναχώρηση του κουαρτέτου την Τρίτη ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν το οικονομικό επιτελείο, οι στενοί του συνεργάτες και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.
Εκεί αποφασίστηκε ότι στις επαφές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα έχει με ξένους ηγέτες και θεσμικούς θα ζητήσει την άσκηση πολιτικής πίεσης ώστε  να κλείσει η αξιολόγηση και να τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία της 16ης Ιουλίου βάζοντας στο τραπέζι τέσσερα αιτήματα.
Πρώτον να δοθεί το περιθώριο στην Αθήνα να αποφασίσει το μίγμα δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στη συμφωνία.
Με απλά λόγια οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ να κάνουν μερικά βήματα πίσω στα «αγκάθια» του ασφαλιστικού, του φορολογικού και των κόκκινων δανείων.
Δεύτερο αίτημα που θέτει σε πολιτική διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας είναι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, κάτι που αν και προβλέπεται στη συμφωνία, τίθεται ένα αμφιβόλω από το Βερολίνο.
Άλλωστε αυτό φάνηκε και από την τελευταία δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble.
Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι θα ζητήσει λάβει και ένα «υποσχετικό» πως η συζήτηση αυτή θα έχει σαφές χρονοδιάγραμμα και πως θα καταλήξει σε αποφάσεις το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017.
Τρίτο αίτημα που θέτει στους συνομιλητές του είναι η επαναφορά μέσα στο καλοκαίρι του waiver, δηλαδή της δυνατότητα αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή θα δώσει ανάσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα  που θα μετακυλιστεί στην αγορά ενώ παράλληλα θα τρέξουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και θα υπάρξει χαλάρωση των capitals control.  
Τέταρτο αίτημα η συμμετοχή το ταχύτερο δυνατό της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «Draghi», καθώς θα πληρούνται οι προϋποθέσεις αν  ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.  
Η κίνηση αυτή θα προμηθεύσει τις τράπεζες που ασφυκτιούν με «φθηνό χρήμα» για να ανοίξουν τις κάνουλες τις ρευστότητας.
Αν όλα αυτά επιτευχθούν όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία κλείνει άμεσα ενώ δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να μην υπερψηφιστεί από την  κυβερνητική πλειοψηφία.
Όσο για το κακό σενάριο όπου οι δανειστές παραμείνουν αμετακίνητοι στις αξιώσεις τους σε  ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές όπως νέο «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις, μείωση του αφορολογήτου κάτω από το όριο των 9.100 ευρώ και πλήρης, άνευ όρων, απελευθέρωση των κόκκινων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.
«Αν στο Εurogroup της 22ας Απρίλιου στο Άμστερνταμ δεν πετύχουμε κλείσιμο της αξιολόγησης τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα» είναι το σχόλιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού που σημειώνει με νόημα ότι «ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε για να μην συμβεί».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως η επόμενη κίνηση των δανειστών θα είναι ένα …ξερό τελεσίγραφο «take it or leave it» στο οποίο θα κληθεί να αποδεχθεί ή όχι η ελληνική πλευρά σε έκτακτο Εurogroup που θα φιξαριστεί τρία με τεσσάρα 24ωρα αργότερα.  
Πάντως, στο ερώτημα τι γίνεται αν επέλθει οριστικά η ρήξη, το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να τοποθετηθεί και να πει ευθέως τη λέξη «εκλογές» ή κυβέρνηση μειοψηφίας ή να αναπτύξει κάποιο άλλο σενάριο.  
Αυτό όμως που λέγεται από αρκετούς στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που μετέχουν στις κλειστές συσκέψεις του πολιτικού σχεδιασμού είναι πως «αν οι δανειστές μας οδηγήσουν σε νέο εκβιασμό και παραβιάσουν τη συμφωνία της 16ης  Ιουλίου τότε όσοι είναι πρόθυμοι να το δεχθούν να αναλάβουν και να το περάσουν». «Εμείς ερχόμαστε από το λαό και εκεί θα ξαναπάμε» είναι η φράση που ακούγεται όλο και πιο έντονα στην Ηρώδου Αττικού 33.    
Σε κάθε περίπτωση και η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων (φορολογικό – ασφαλιστικό) δεν είχε την έννοια μιας μονομερούς ενέργειας λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά η Ν.Δ. να τοποθετηθούν ευθέως με ποια πλευρά είναι, των δανειστών, του ΔΝΤ και των νέων σκληρών μέτρων ή με ένα νέο μίγμα που δίνει αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών».  

Δ.Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης