Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: Σε θετική κατεύθυνση οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου

Μέγαρο Μαξίμου: Σε θετική κατεύθυνση οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου
Οι προτάσεις έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου έχουν αναδειχθεί οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου
«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου.
Οι προτάσεις έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου έχουν αναδειχθεί οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, αλλά και η απουσία κοινής πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αδυναμίες που όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές έχουν αναγνωρίσει και ο Αντιπρόεδρός της Επιτροπής, F.Timmermans και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος.
Οι προτάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στοχεύουν στην υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος κατανομής των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) και να διασφαλιστεί μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης, με πιθανή τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό είτε με τον εξορθολογισμό και τη συμπλήρωσή του με έναν διορθωτικό μηχανισμό ισότιμης αντιμετώπισης, δηλ. μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή ένα κράτος-μέλος υφίσταται δυσανάλογη πίεση, είτε με τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα κατανομής αιτούντων άσυλο μόνιμου χαρακτήρα βασισμένο σε κριτήρια όπως είναι το μέγεθος, ο πλούτος και η ικανότητα απορρόφησης του κάθε κράτους-μέλους, σύμφωνα με το οποίο η ευθύνη δεν θα συνδέεται πλέον με το σημείο της πρώτης εισόδου.
Ως μακροπρόθεσμη προοπτική θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταβίβασης της αρμοδιότητας για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακόμα μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται:
-περαιτέρω εναρμόνιση των διαδικασιών ασύλου και των προτύπων για τη δημιουργία ισότιμων συνθηκών σε όλη την Ευρώπη με στόχο τη μείωση των παραγόντων που λειτουργούν ως πόλος έλξης σε συγκεκριμένες χώρες σε συνδυασμό με μέτρα για τον περιορισμό των παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων
-διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) έτσι ώστε αυτή να μπορεί να διαδραματίσει νέο ρόλο στην εφαρμογή πολιτικής και ενισχυμένο ρόλο στο επιχειρησιακό επίπεδο με λειτουργία του μηχανισμού κατανομής, στο πλαίσιο του μεταρρυθμισμένου συστήματος Δουβλίνου, παρακολούθηση της συμμόρφωσης των κρατών μελών με τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο, σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, καθώς και μηχανισμό λήψης επιχειρησιακών μέτρων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
-μέτρα για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη διαχείριση των οδών νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη, με ενίσχυση του συστήματος Eurodac, ανταλλαγή δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων δεδομένων, και επέκταση της εφαρμογής τους σε όλα τα πρόσωπα που κινούνται στην Ε.Ε., και αναμόρφωση της FRONTEX, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
Στην κυβέρνηση υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση πως οι παραπάνω δέσμη προτάσεων κινείται σε θετική κατεύθυνση και κοντά στις ελληνικές θέσεις, καθώς αναγνωρίζει την άδικη κατανομή ευθυνών εις βάρος συγκεκριμένων κρατών και την ανάγκη αλλαγών και παρεμβάσεων προς αποκατάσταση της ενδοκοινοτικής δικαιοσύνης αφενός, και αύξησης της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αφετέρου.

Δ.Α.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης