Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα είναι μία άσκηση δημοκρατίας - Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει μαζί μας

Ν. Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα είναι μία άσκηση δημοκρατίας - Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει μαζί μας
Ελπίζω ότι κανείς στην Ευρώπη δεν έχει συμφέρον να ρίξει την Ελλάδα στο χάος
«Άσκηση δημοκρατίας» χαρακτήρισε το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση, RAI TRE.
Στη συνέχεια δήλωσε πως, «την Κυριακή θα ψηφίσουμε επί μίας συμφωνίας που πιστεύω ότι είναι απαράδεκτη για τους Έλληνες», προσθέτοντας πως «είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε υπό συνθήκες άκρως δύσκολες, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει κόψει τη ρευστότητα, αναγκάζοντάς μας να κλείσουμε τις δικές μας τράπεζες».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα ανοίξουν οι τράπεζες της Δευτέρα, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε:
«Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ρευστότητα για να ανοίξουμε τις τράπεζες, δεν μπορούμε να τις ανοίξουμε χωρίς νέα ένεση ρευστότητας.
Ελπίζω ότι κανείς στην Ευρώπη δεν έχει συμφέρον να ρίξει την Ελλάδα στο χάος, είμαστε εν μέσω μίας γεωπολιτικής κατάστασης πολύ περίπλοκης.
Υπάρχει η κρίση στη Λιβύη, αυτή στην Ουκρανία».
Ο έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις διμερείς ελληνορωσικές σχέσεις, τονίζοντας συγκεκριμένα πως η Ελλάδα υπέγραψε μια εμπορική συμφωνία με την Ρωσία.
«Αλλά αν ο φίλος μου ο κ. Gentiloni πηγαίνει στη Μόσχα ή o κ. Fabus συναντά τον Putin, είναι καλοί και ευφυείς», ανέφερε με νόημα ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας πως «ακόμη και η κυρία Μέρκελ όταν συναντά τον κ. Putin είναι ένας άγγελος.
Αλλά εγώ θεωρούμαι ο διάβολος αν πάω στη Μόσχα να υπογράψω μία συμφωνία.
Οι Γερμανοί υπέγραψαν μία συμφωνία ανάλογη με τη δική μας για τον αγωγό North Stream, και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε».
Παράλληλα, απάντησε και σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι Αμερικανοί μας βοήθησαν να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους το γεωπολιτικό πλαίσιο.
Και ξέρω ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέμβουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που έχουν στο εσωτερικό».
Ως προς το ΔΝΤ ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως «ήταν ένα πρόβλημα, αλλά ήταν λάθος το ότι δεν “κουρεύτηκε” ένα μέρος του χρέους το 2010 και ότι επιβλήθηκαν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας», καθώς και ότι «στο τέλος, εξασφαλίσθηκαν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, αλλά όχι η Ελλάδα».
«Αναμένουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αλληλεγγύη από την Ευρώπη», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών, σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης