Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τη νέα αντιπρόταση της Αθήνας παρουσιάζει την Τετάρτη σε Merkel, Hollande o Τσίπρας - Τέλος στην εκλογολογία

Τη νέα αντιπρόταση της Αθήνας παρουσιάζει την Τετάρτη σε Merkel, Hollande o Τσίπρας - Τέλος στην εκλογολογία
H κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει μια σειρά από μέτρα, πολλά από τα οποία θα απέχουν από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΔΕΘ και θα βάζουν φρένο σε μεγάλο μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων
Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, με την Ουάσιγκτον να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία, κάνοντας νέες υποχωρήσεις - παρέχοντας πλήρη στήριξη στους Ευρωπαίους εταίρους - και την κλεψύδρα του χρόνου να... αδειάζει, το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαπραγμάτευση.
Και μπορεί στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε να μη βγήκε «λευκός καπνός» και οι αποκλίσεις να ήταν και πάλι πολλές, η κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το Νίκο Χουλιαράκη και συνεργάτες τους, βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ενός κειμένου μιας καταρχήν συμφωνίας.
Στόχος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι να μεταβεί την Τετάρτη 10/6 στο νέο ραντεβού του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο, Fr. Hollande, με μία νέα αντιπρόταση τα στοιχεία της οποίας θα έχουν συμφωνηθεί τις προηγούμενες ώρες από τα τεχνικά κλιμάκια και θα φέρουν τη σφραγίδα των προσπαθειών των κυβερνητικών απεσταλμένων.
Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, κατέστησε σαφές ότι το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς δεν αποτυπώνει τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο Βrussels Group, αφήνοντας έτσι το περιθώριο ελιγμών που θα φέρει όλες τις πλευρές πιο κοντά.
Ωστόσο δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει μια σειρά από μέτρα, πολλά από τα οποία θα απέχουν από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΔΕΘ και θα βάζουν φρένο σε μεγάλο μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων.
Για αυτό άλλωστε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έσπευσε να βάλει φρένο στην εκλογολογία, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να μεταφέρει μέρος των δεσμεύσεων της σε βάθος τετραετίας και εφόσον επιτευχθούν μια σειρά από στόχοι με παράλληλη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να αλλάζει τακτική, επιστρέφοντας στο σενάριο μιας μεσοπρόθεσμης συμφωνίας ενταγμένης στη μεγάλη συμφωνία του Φθινoπώρου με άμεση επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος και σαφείς δεσμεύσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι από τη μεν ελληνική πλευρά θα ανοίξει η συζήτηση για τα λεγόμενα θέματα - αγκάθια, από τη δε πλευρά των πιστωτών θα αποκατασταθεί η ρευστότητα και θα καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που θα αφορούν στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Η 20η Ιουνίου είναι εκ των πραγμάτων ένα όριο αφού λήγει η παράταση της συμφωνίας, ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να μην μπαίνουν χρονικά όρια και είναι αποφασισμένη να συζητήσει με ισχυρή πολιτική βούληση, κάτι που αποδεικνύεται και από το κείμενο των 47 σελίδων» ήταν η ενδεικτική δήλωση προθέσεων της κυβέρνησης όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Σακκελλαρίδη, o οποίος πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη συμφωνία και επιδιώκει την ρήξη».
Δεν είναι όμως μόνο ο αγώνας δρόμου της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές για να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξουν συγκλίσεις.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του αναζητούν τα «ισχυρά άλλοθι» ώστε η συμφωνία να γίνει αποδεκτή και να στηριχθεί τόσο από το υπουργικό Συμβούλιο όσο και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η oποία θα κληθεί να την επικυρώσει στη Βουλή.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αν υπάρχει δέσμευση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και βελτιωτική πρόταση για τον ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης και στα νησιά, με τα εργασιακά και τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό να μεταφέρονται για αργότερα, τότε η συμφωνία έχει πολλές πιθανότητες να τύχει της εσωτερικής στήριξης.
Σε κάθε περίπτωση μια συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για έναν δομικό ανασχηματισμό, καθώς υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης που δεν θα αποδεχθούν την εφαρμογή της.
Αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο 3 με 4 βουλευτές να… τραβήξουν τον δικό τους δρόμο.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης