Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξπρές πληρωμές με IRIS και στις επιχειρήσεις - Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις νέου τύπου συναλλαγές με το κινητό

Εξπρές πληρωμές με IRIS και στις επιχειρήσεις  - Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις νέου τύπου συναλλαγές με το κινητό
Το IRIS είναι μια εφαρμογή που δεν απαιτεί την αγορά πρόσθετης συσκευής ή κάποιας μηνιαίας συνδρομής με αποτέλεσμα να αποτελεί μια εναλλακτική λύση στις τραπεζικές συναλλαγές
Την επέκταση του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS) και στις επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα περιορίσει τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην αγορά και θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Μετά τους 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα των άμεσων πληρωμών το μέτρο θα έχει εφαρμογή και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η υποχρέωση θα ισχύσει προς το τέλος του έτους και συγκεκριμένα από 1ης Δεκεμβρίου 2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή.

Ήδη πάντως οι καταναλωτές με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking μπορούν να πληρώνουν σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, να κάνουν αγορές σε ηλεκτρονικά και εμπορικά καταστήματα (από εστιατόρια και καφετέριες μέχρι ψιλικατζίδικα και περίπτερα), να εξοφλούν φορολογικές οφειλές και να μεταφέρουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς για ποσά έως 500 ευρώ, χωρίς καμία χρέωση. Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους αποκτούν ένα εργαλείο άμεσων πληρωμών που προσφέρεται είτε δωρεάν είτε με πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με αυτά που επιβαρύνουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω POS (κάρτες Visa - Mastercard).

Σημειώνεται ότι το IRIS είναι μια εφαρμογή που δεν απαιτεί την αγορά πρόσθετης συσκευής ή κάποιας μηνιαίας συνδρομής με αποτέλεσμα να αποτελεί μια εναλλακτική λύση στις τραπεζικές συναλλαγές ειδικά τώρα που το μέλλον των πληρωμών είναι ψηφιακό. Το IRIS λειτουργεί στη χώρα μας από το 2017 και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς το 2023 οι εγγεγραμμένοι χρήστες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια όταν το 2020 ήταν μόλις 525.000. Μάλιστα το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκε τεράστια αύξηση της τάξεως του 268% σε σχέση με το 2022 και εκρηκτική άνοδος 2.520% σε σχέση με το 2020. Όσον αφορά στους χρήστες του IRIS το 50% είναι άντρες και το 50% γυναίκες ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Το IRIS έχει κερδίσει τους καταναλωτές καθώς:

-Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τον αριθμό λογαριασμού αλλά μόνο το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία

- Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

- Δεν υπάρχει προμήθεια από την τράπεζα για την μεταφορά

- Η μεταφορά είναι ασφαλής σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer

Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας που προσφέρουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ο καταναλωτής στη σελίδα πληρωμής του e-shop στο laptop/desktop του, επιλέγει IRIS Payments και εμφανίζονται δύο δυνατότητες, πληρωμή μέσω e-banking της τράπεζάς τους και πληρωμή μέσω mobile banking app με σάρωση QR Code

Εφόσον επιλέξει ην πληρωμή με QR Code:

-Σαρώνει το QR Code που προβάλλεται στο e-shop με το mobile banking app του.

-Επιλέγει τον λογαριασμό που επιθυμεί να χρεωθεί για την αγορά. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ποσό, καθώς αυτό εισάγεται αυτόματα.

-Εγκρίνει τη συναλλαγή και ενημερώνεται άμεσα για την αγορά στη σελίδα του e-shop στο laptop/desktop του.

Εκτός της μεταφοράς μεταξύ ιδιωτών με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς να ολοκληρώσει πληρωμές για ηλεκτρονικές αγορές καθώς και συναλλαγές στο Δημόσιο ή με επιχειρήσεις.

Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς σας και παράλληλα τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του Φορέα (πχ ΑΑΔΕ), με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e- Banking ή του mobile banking.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο χάρτης του IRIS

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από τις μισές συναλλαγές με κάρτες στην Ευρώπη δηλαδή τα 19 από τα 36 δισ. πληρωμές στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 γίνονται πλέον ανέπαφα, ενώ αυξάνονται και οι πληρωμές με «έξυπνα» κινητό ή ρολόι (smartwatch). Πανευρωπαϊκά οι πληρωμές με άμεσες χρεώσεις (direct debits) αυξήθηκαν 14,4% στα 4,4 τρις. ευρώ, ενώ οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα (e-money payments) αυξήθηκαν 12,2% στα 0,3 δις. ευρώ.

Και κάπου εκεί έρχεται να μπει «σφήνα» το σύστημα IRIS, που παρακάμπτει χρεώσεις και POS (αλλά και παρόχους συσκευών ή υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών) αφού τα λεφτά περνάνε κατευθείαν «από κινητό σε κινητό» ή, για την ακρίβεια, από τη μια τράπεζα στην άλλη, χωρίς πια να χρειάζονται «μηχανάκια» POS κλπ. Οι άμεσες πληρωμές με το σύστημα IRIS διατηρούν τη μερίδα του λέοντος πανευρωπαϊκά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (το 93,5% όλων των πληρωμών χωρίς μετρητά αντιστοιχεί στα credit transfers).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης