Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πως θα αποτιμώνται τα ελληνικά ομόλογα μετά την επενδυτική βαθμίδα; - Τι σχεδιάζουν οι εταιρίες, τι προτείνει η Autonomous Research

Πως θα αποτιμώνται τα ελληνικά ομόλογα μετά την επενδυτική βαθμίδα; - Τι σχεδιάζουν οι εταιρίες, τι προτείνει η Autonomous Research
Ένα από τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι η διεύρυνση του αριθμού των εταιρειών που θα δύνανται να προσφύγουν στις διεθνείς αγορές
Σχετικά Άρθρα
Σε μια περίοδο όπου αυξάνονται ανησυχητικά οι αποδόσεις των διεθνών ομολόγων, παρά την πτώση του πληθωρισμού, και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση αναμένοντας να βγει το.. Εξκάλιμπερ της επενδυτικής βαθμίδας από τους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους - S&P, Μoody’s, Fitch, DBRS - περισσότερη σημασία έχει το κόστος εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους, μιας και ο κρατικός δανεισμός είναι ρυθμισμένος για αρκετά χρόνια.
Όταν λοιπόν κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και αναβαθμιστούν και οι τράπεζες ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη θα είναι η αναμενόμενη πτώση του κόστους δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για εκείνους τους λιγοστούς ομίλους που έχουν τις δυνατότητες να δανειστούν απευθείας από τις διεθνείς αγορές.
Ένα από τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι η διεύρυνση του αριθμού των εταιρειών που θα δύνανται να προσφύγουν στις διεθνείς αγορές, αν κι αυτό αποτελεί συνάρτηση της διεθνούς παρουσίας τους.

Πως αποτιμώνται τα τραπεζικά ομόλογα

Σε ότι αφορά στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, η πρόσφατη έκθεση της Autonomous Research πρότεινε τέσσερις επιλογές οι οποίες, όπως θα δούμε αποτιμώνται περίπου όπως και οι αντίστοιχες ελληνικές μετοχές.
Ο ξένος οίκος προτιμά το ομόλογο λήξεως 2029 Senior preferred της Εurobank με κουπόνι 7% με χαμηλότερη δυνητική απόδοση 6,5% και τιμή 103,35, το ομόλογο κατηγορίας Tier II λήξεως 2029 της Εθνικής με κουπόνι 8,25% τιμή 101,25 και χαμηλότερη δυνητική απόδοση 10,25%, το ΑΤ1 ομόλογο της Πειραιώς λήξεως 2025 με κουπόνι 5,5% και χαμηλότερη δυνητική απόδοση 10,8, και το senior preferred της Alpha Bank λήξεως 2028 με κουπόνι 2,5% και τιμή 90,1.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα περιμένουν την αναβάθμιση τους και μετά την επενδυτική βαθμίδα της χώρας ορισμένες θα βγουν στις αγορές στο πλαίσιο των επιλέξιμων υποχρεώσεων τους (ΜREL).

Αποδόσεις 4,62% - 5,90% για τα ελληνικά διεθνή εταιρικά ομόλογα

Εξαιρώντας τα ομόλογα του ΟΤΕ και της Coca-Cola, τα υπόλοιπα ελληνικά διεθνή εταιρικά ομόλογα δίνουν αποδόσεις από 4,62% (Μυτιληναίος) έως και 5,904% (ΔΕΗ).
Συγκεκριμένα, το ομόλογο της ΔΕΗ, ύψους 775 εκατ. ευρώ λήξεως 2026 με κουπόνι 4,375% εμφανίζει απόδοση 5,904% και διαπραγματεύεται στο 92,82% της ονομαστικής αξίας. Το δεύτερο ομόλογο της επιχείρησης, ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξεως 2028 με κουπόνι 3,375% κινείται στο 97,40% της ονομαστικής αξίας με απόδοση 5,682%.
Σημειώνεται ότι, η ΔΕΗ εν όψει και του νέου πλάνου που θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο εξετάζει την έκδοση ελληνικού εταιρικού ομολόγου ή και διεθνούς προκειμένου να αποπληρώσει τον τραπεζικό δανεισμό της εξαγοράς της ENEL στην Ρουμανία.
Το διεθνές ομόλογο της Μυτιληναίος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 2,25% λήξεως 2026 κινείται στο 94,5% της ονομαστικής αξίας και εμφανίζει απόδοση 4,62%.
Η Μυτιληναίος, όπως είναι γνωστόν, προχώρησε σε έκδοση ελληνικού εταιρικού ομολόγου στην Αθήνα με ετήσιο κουπόνι 4%. Επίσης, το διεθνές ομόλογο της Motor Oil, ύψους 400 εκατ. ευρώ, λήξεως 2026 κινείται στο 94,41% της ονομαστικής αξίας με απόδοση 4,876%.
Tέλος, το ομόλογο, της HelleniQ Energy, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 2% λήξεως 2024 με εμφανίζει απόδοση 5,3144% και κινείται στο 96,46% της ονομαστικής αξίας.
To ομόλογο των πρώην ΕΛ.ΠΕ. έχει δικαίωμα επαναγοράς και δεν αποκλείεται να έχουμε μια έξοδο στις αγορές για την αντικατάσταση του.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης