Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Blinken (ΗΠΑ) με Fidan (Τουρκία) στο Ριάντ – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα

Συνάντηση Blinken (ΗΠΑ) με Fidan (Τουρκία) στο Ριάντ – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα
Ο Blinken υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken συναντήθηκε σήμερα (29/4) με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων και θα συμβάλει στην ανακούφιση των δεινών των Παλαιστινίων.
Ο Blinken τόνισε ότι η άρνηση της Hamas να αποδεχθεί μια συμφωνία είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της σύγκρουσης και προέτρεψε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να πεισθεί η Hamas να αποδεχθεί την πρόταση άμεσης κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω μιας οδού προς ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ.
Ο Blinken υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Tουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η σφαγή στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό και ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Κατά τη συνάντηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές σύμφωνα με την ΕΡΤ, αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στην Ουκρανία και συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις.
Η συνάντηση των δύο υπουργών είναι η πρώτη που γίνεται σε υψηλόβαθμο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών μετά την ανακοίνωση της αναβολής της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου 2024.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ αν προσεγγίσει το Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προτείνουν στη Σαουδική Αραβία εγγυήσεις ασφαλείας αν εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα 29/4 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επιδιώκει να παρακινήσει το Ισραήλ να αποδεχθεί την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους.
Η κυβέρνηση Biden, υποστηρίζοντας το Ισραήλ, έχει δεσμευθεί σε αυτή τη χώρα εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στην περιοχή, καθώς το βασίλειο του Κόλπου είναι ο φύλακας πιο ιερών τόπων του ισλάμ.
Για να αποκαταστήσει τις επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιμείνει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και σε εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η εργασία που η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μαζί στο πλαίσιο των συμφωνιών τους είναι, πιστεύω, στο σημείο ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Blinken στη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία με την ευκαιρία του έβδομου ταξιδιού του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Hamas.
«Όμως για να πάμε μπροστά στην εξομάλυνση, δύο πράγματα είναι απαραίτητα: η ηρεμία στη Γάζα και ένας αξιόπιστος δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Faisal bin Farhan Al Saud, ο οποίος συναντήθηκε με τον Blinken στο Ριάντ, δήλωσε επίσης πως η κατάληξη των αμερικανοσαουδαραβικών συμφωνιών είναι «πολύ, πολύ κοντά».
«Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί», είπε. Πρόσθεσε όμως πως ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος είναι «ο μόνος τρόπος για να γίνει».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είναι ιστορικά αντίθετος με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ως τη μοναδική λύση μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης