Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει τα τουριστικά έσοδα αλλά κρύβει τις εισπράξεις του ΦΠΑ από τον τουρισμό

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει τα τουριστικά έσοδα αλλά κρύβει τις εισπράξεις του ΦΠΑ από τον τουρισμό
Η απασχόληση και οι επενδύσεις είναι κρίσιμα στοιχεία της τουριστικής επιχειρηματικότητας αλλά πρέπει να συμπληρωθεί με την εικόνα της συνεισφοράς της στο ΦΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Επτασφράγιστο κυβερνητικό μυστικό παραμένουν τα έσοδα από το ΦΠΑ από τον τουρισμό.
Το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα η ΑΑΔΕ έχει κατεβάσει ρολά στα στοιχεία.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει απορρίψει τις προτάσεις τις αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα διότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η μείωση του συντελεστή θα περάσει στον καταναλωτή ή θα παρακρατηθεί από τους ενδιάμεσους συντελεστές δηλαδή τα σούπερ μάρκετ.
Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία τα τουριστικά έσοδα όπως τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία από την είσοδο «φρέσκου» χρήματος.
Τα τουριστικά έσοδα απασχολούν ελάχιστα το μέσο πολίτη ενώ θα έδειχνε σημαντικό ενδιαφέρον αν η κυβέρνηση έδινε στη δημοσιότητα κρίσιμες πληροφορίες όπως τα έσοδα από το ΦΠΑ από την τουριστική δραστηριότητα .
Μπορεί η πληροφορία να αποκτά περισσότερο νόημα όταν η πληροφορία προέρχεται από συγκεκριμένα τουριστικά νησιά.
Παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλες κρίσιμες τουριστικές περιοχές: ποια είναι η συνεισφορά τους στα συνολικά έσοδα.
Οι πολίτες για να «αγαπήσουν» τον τουρισμό και να δικαιολογήσουν την εικόνα της ως «βιομηχανία» όπως αναφέρεται, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα συνολικά έσοδα του ΦΠΑ από τον Τουρισμό για να κατανοήσουν τη συμβολή του στην εθνική οικονομία.
Η απασχόληση και οι επενδύσεις είναι κρίσιμα στοιχεία της τουριστικής επιχειρηματικότητας αλλά πρέπει να συμπληρωθεί με τη συνεισφορά του στο ΦΠΑ.
Τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί αποτελούν προϊόν ρεπορτάζ.
Δεν πρόκειται για δημόσια πληροφορία διότι οι αρμόδιοι δεν τα παραχωρούν σε δημόσια θέα.
Τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας ήταν το 2016, σημειώνοντας από ρεπορτάζ οικονομικού συντάκτη Κ.Π.Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου  - Αυγούστου η Μύκονος έδωσε ΦΠΑ 8,8 εκατ. ευρώ όταν η Σαντορίνη το ίδιο διάστημα η συνεισφορά της ήταν 14 εκατ. ευρώ.
Η έκπληξη όμως έγινε από το Λασίθι με την αρμόδια Δ.Ο.Υ να πιστοποιεί ότι οι εισπράξεις σε ΦΠΑ ήταν στα 16 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Μετά από έξι χρόνια δεν υπήρξε άλλο δημοσίευμα ενώ οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν άνοιξαν το «φάκελο ΦΠΑ»

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης