Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πιο κοντά σε νέο ρεκόρ ο τουρισμός, με τις αυξημένες διεθνείς αφίξεις Σεπτεμβρίου στο Νότιο Αιγαίο

Πιο κοντά σε νέο ρεκόρ ο τουρισμός, με τις αυξημένες διεθνείς αφίξεις Σεπτεμβρίου στο Νότιο Αιγαίο
Έρχεται νέα καμπάνια από τον ΕΟΤ με επίκεντρο τον βιώσιμο τουρισμό – Τη χάραξη στρατηγικής για τη φέρουσα ικανότητα προορισμών, ζητούν άνθρωποι του τουρισμού.

Με το δεξί μπήκε ο τουρισμός το φθινόπωρο στο Νότιο Αιγαίο που συνεχίζει να καταγράφει υψηλές επιδόσεις, ξεπερνώντας τον πήχη του 2019. Η ευπρόσδεκτη στην τουριστική αλυσίδα, προσπάθεια να «σπάσει» το φράγμα της έντονης εποχικότητας θα συνεχιστεί με σύμμαχο την ώθηση που έχει δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός από ένα δυναμικό καλοκαίρι και οι άνθρωποι του τουρισμού αναμένουν πλέον το σχήμα κινήτρων που έχει ανακοινωθεί, ώστε προορισμοί, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος αρχικά, να δουν τα πρώτα βήματα επιμήκυνσης της σεζόν.
Ζητούμενο που όπως ομονοούν, για να ολοκληρωθεί, χρειάζεται εξειδίκευση, «συνέργειες και επένδυση από όλους συστηματικά και σε βάθος χρόνου», όπως δήλωσε προσφάτως και ο CEO της AEGEAN κ. Δημήτρης Γερογιάννης.   

Κικίλιας: Oκτώ στις δέκα επενδύσεις είναι τουριστικές 

Η Ελλάδα επενδύει πολλά στον τουρισμό και όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας, το μοντέλο του βιώσιμου τουρισμού αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη νεά καμπάνια του ΕΟΤ, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Μιλώντας στο Συνέδριο «My Green Mobility 2022», στη θεματική ενότητα «Ενέργεια-Υποδομές-Χρήση», ο κ. Κικίλιας χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Αστυπάλαιας, της Χάλκης και της Τήλου όπου πρωτοστατούν τρία εμβληματικά projects. Σύντομα θα δοθούν και οι λεπτομέρειες της νέας μεγάλης καμπάνιας του ΕΟΤ, η οποία επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την έξυπνη κινητικότητα, τη μείωση των εκπομπών αερίου, τη μείωση των πλαστικών. 
«Το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι το μοντέλο που δημιουργεί νέες και καλές θέσεις εργασίας, παράγει πλούτο για τη χώρα, φέρνει επενδύσεις στη χώρα και δημιουργεί τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οκτώ στις δέκα επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι τουριστικές.
Επενδύσεις, δηλαδή, σε υποδομές και ξενοδοχεία. Αλλά και το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες λαμβάνουν, πλέον, πολύ σοβαρά υπόψη τους το εάν η χώρα που θα επισκεφθούν και θα περάσουν τις διακοπές τους, έχει διατηρήσει την ταυτότητά της, είναι φιλική προς το περιβάλλον, εάν διαθέτει καταλύματα και ξενοδοχειακές μονάδες με “πράσινο” αποτύπωμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.  
Όσον αφορά τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται από την ενεργειακή κρίση με έναν «βαρύ» χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, ο υπουργός Τουρισμού εκτίμησε ότι η στροφή σε πολιτικές με ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά είναι μονόδρομος. «Και αυτή η προσπάθεια μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από κομματικές αποχρώσεις και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Γιατί, το τουριστικό μας προϊόν φέρνει 1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά τον τουρισμό εθνική υπόθεση.
Και έχουμε διπλό χρέος -σε αυτή τη δύσκολη περίοδο- να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, “πλέκοντας” ένα δίκτυ προστασίας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και, ιδίως, για τους πλέον ευάλωτους», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής περιόδου.
Άνθρωποι του τουρισμού εκτιμούν ότι τα έσοδα που θα κατευθυνθούν συνολικά στα δημόσια ταμεία θα υπερβούν τα επίπεδα του 2019, σπεύδουν όμως να χαρακτηρίσουν το 2022 ως μεταβατική χρονιά μπροστά σε ένα αβέβαιο 2023, υπό το βάρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικές αγορές της Ευρώπης. Παράλληλα, στέκονται ιδιαίτερα σε δύο από τα ζητήματα που βρέθηκαν φέτος στο προσκήνιο: της έλλειψης προσωπικού (10% σε κάθε οργανόγραμμα ξενοδοχειακής μονάδας) και της φέρουσας ικανότητας προορισμών που θα κληθούν τα επόμενα χρόνια να σηκώσουν το βάρος της τουριστικής άνθισης.   

Τάσιος: Na υπάρξει στρατηγική για τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, η φέρουσα ικανότητα των προορισμών επιβαρύνεται σημαντικά από την ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση. «Το ζήσαμε στους οδικούς άξονες, όταν για παράδειγμα στη Χαλκιδική υπάρχει μόνο ένας σύγχρονος δρόμος μέχρι την Καλλιθέα και υποδομές που έχουν σχεδιαστεί μέσα στη δεκαετία του ΄70. Το ζήσαμε στην περιβαλλοντική διαχείριση με τα απόβλητα και με τα σκουπίδια. Άρα θέλουμε μια στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στη φέρουσα ικανότητα του κάθε προορισμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Μια φέρουσα ικανότητα που δεν βοηθιέται όμως από την ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση, αντίθετα την επιδεινώνει. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να χτίσουμε, πόσο μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό και στο τέλος πόσο μπορούμε να αντέξουμε. Και βέβαια θα πρέπει να αυξηθούν οι κεντρικοί πόροι που διατίθενται στην αυτοδιοίκηση, διότι τι να σου κάνει κάποια στιγμή και ένας Δήμαρχος, όταν του αναλογούν χρήματα μόνο για 100 χιλιάδες κατοίκους όπως συμβαίνει στη Χαλκιδική που υποδέχεται τη θερινή περίοδο 1 εκατομμύριο επισκέπτες;», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ3.
Την ίδια ώρα, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα εξακολουθούν να δέχονται μεγάλες ροές επισκεπτών και τον Σεπτέμβριο, προμηνύοντας έναν πολύ δυνατό τουριστικά μήνα, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου, το πρώτο δεκαήμερο από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου, η κίνηση στα αεροδρόμια ήταν αυξημένη κατά 18% της αντίστοιχης κίνησης του 2019, σπάζοντας το φράγμα των 4,5 εκατομμυρίων επιβατών, συνολικά, από το εξωτερικό.
Τη Ρόδο έχουν επισκεφτεί ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων και την στιγμή, η Κως βρέθηκε πολύ κοντά στο 1 εκατομμύριο, η Σαντορίνη στις περίπου 675.000 με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019, η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000. Τον Αύγουστο (14% αύξηση και 4,6% πάνω από το μέσο όρο των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας) διατηρήθηκε ίδια η  σύνθεση της πρώτης πεντάδας στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport Greece. 
Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία παρέμειναν οι κορυφαίες αγορές για Ρόδο και Κω, ενώ η Ιταλία διατήρησε την πρώτη θέση τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη. 

Νένα Ουζουνίδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης