Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπολογισμός: Το ηλεκτρικό ρεύμα «καίει» τα υπερέσοδα από ΦΠΑ - Παγώνει με εντολή Κομισιόν το νέο Μεσοπρόθεσμο

Προϋπολογισμός: Το ηλεκτρικό ρεύμα «καίει» τα υπερέσοδα από ΦΠΑ - Παγώνει με εντολή Κομισιόν το νέο Μεσοπρόθεσμο
Στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ο λογαριασμός από την εφαρμογή του νέου συστήματος στήριξης των καταναλωτών θα φουσκώσει στα 400 εκατ. ευρώ με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις

«Σπάει» τα ταμεία η ακρίβεια δημιουργώντας κύμα υπερ - εισπράξεων για τον προϋπολογισμό ο οποίος μόνο από το ΦΠΑ είχε το 2022 στο επτάμηνο 2 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ωστόσο η κούρσα των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο καίει τα υπερ- έσοδα καθώς ανεβάζει στα ύψη το δημοσιονομικό κόστος της κρατικής επιδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ο λογαριασμός από την εφαρμογή του νέου συστήματος στήριξης των καταναλωτών θα φουσκώσει στα 400 εκατ. ευρώ με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις.
Υπολογίζεται ότι μετά τις τιμές – φωτιά που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για την κιλοβατώρα μόνο τον Αύγουστο θα απαιτηθούν κονδύλια 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον από τον προϋπολογισμό για την αναχαίτιση των επιβαρύνσεων στο ρεύμα.

Εξέλιξη που έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο καθώς τινάζει στον αέρα όλο τον σχεδιασμό για τις επιδοτήσεις αφού στο Γενικό Λογιστήριο είχαν προϋπολογίσει 850 εκατ. ευρώ ότι απαιτούνται στο δεύτερο εξάμηνο για το αμορτισέρ στο ρεύμα.
Μόνο που οι υπολογισμοί είχαν γίνει με μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για το αέριο στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμές που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή εικόνα.

Ήδη η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα έχει σκαρφαλώσει στα 351,7 ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους μέχρι να καθαρίσει ο ορίζοντας.
Πέραν από την έκρηξη στο κόστος των επιδοτήσεων υπάρχουν και οι ανάσες των εσόδων από τον τουρισμό και από τους έμμεσους φόρους.
Ειδικά οι εισπράξεις από το ΦΠΑ έχουν κάνει άλμα 25,6% σε σχέση με το περσινό επτάμηνο φθάνοντας στα 9,8 δις. ευρώ από 7,8 δισ. ευρώ το 2021.
Οι συνολικές εισπράξεις από τους φόρους είναι αυξημένες κατά 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και φθάνουν στα 24,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο έναντι στόχου για 21 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες το ίδιο διάστημα σημειώνουν υπέρβαση κατά 646 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο φθάνοντας στα 32,8 δισ. ευρώ οδηγώντας τον προϋπολογισμό σε πρωτογενές έλλειμμα 3,4 δις. ευρώ το οποίο όμως είναι κατώτερο της πρόβλεψης που είχε τεθεί για 4,9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ το ρευστό περιβάλλον στην οικονομία και η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις από ένα ενεργειακό μπλακ- άουτ στα οικονομικά μεγέθη παγώνουν τον σχεδιασμό για νέο Μεσοπρόθεσμο με αποτέλεσμα το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2023- 2026 να μένει και φέτος στα χαρτιά. Με τον χρόνο λήξης της ενεργειακής κρίσης να παραμένει άγνωστος, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους βαδίζουν κυριολεκτικά στα τυφλά, αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη ακόμη και με τα δεδομένα που υπήρχαν έως χθες.
Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προβλέψεις με ορίζοντα τετραετίας, όπως ορίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, οι οποίες δεν θα ήταν απλά παρακινδυνευμένες αλλά «εκτός πραγματικότητας» πριν ακόμη το τελικό σχέδιο προλάβει να σταλεί στην Κομισιόν.

Μέχρι να ξεθολώσει το τοπίο αναφορικά με τις αποφάσεις Putin για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου η Ε.Ε. απαλλάσσει το 2022 τα κράτη μέλη από την υποχρέωση κατάθεσης Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Συνεπώς αν υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων το 2022 και το 2023 ειδικά για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αυτές θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο για το νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης